Ο Κυριάκος Ταπακούδης γράφει για τη συνείδηση και το ήθος που πρέπει να έχει ο καθένας μας, ώστε να μην σημειώνονται σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών. Ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Κύπρο που δεν υπήρχε προηγουμένως, καθώς τα θύματα ενθαρρυμένα από κάποιες επώνυμες καταγγελίες, υπερβαίνουν και εκθέτουν εαυτόν τολμώντας και πράττοντας το αυτονόητο.

Η σεξουαλική βία υπάρχει ανέκαθεν στην ανθρωπότητα, αλλά οι αυταρχικές κοινωνίες της επιβολής από το δυνατό αρσενικό στο ασθενέστερο θηλυκό φύλο, δημιούργησαν μια κουλτούρα απόλυτης συγκάλυψης και σιωπής. Τα θύματα φοβούμενα την έκθεση τους στο κουτσομπολιό, ή υποκύπτοντας στον εκφοβισμό και εκβιασμό από ανθρώπους που δημιούργησαν κοινωνίες ανδροκρατούμενες, συνήθως σιωπούν και κουβαλούν εφ όρου ζωής το αβάσταχτο βάρος του βιασμού κυρίως της ψυχής τους.

Ο ηθικός νόμος επιβάλλει και επιτρέπει στη σεξουαλική συνεύρεση υπό όρους, καθώς η λίμπιντος είναι η δεύτερη ισχυρότερη αίσθηση στη φύση και χρήσιμη για τη διαιώνιση των ζώντων ειδών. Όμως, πρέπει να τηρούνται οι ηθικοί κανόνες, ώστε να υπάρχει σεβασμός, ευπρέπεια και ευταξία.

Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει κοινή συναίνεση, να μην συμβαίνει από θέση ισχύος, να μην αποτελεί αιμομιξία και κυρίως ανεξαρτήτως λόγων να μην συμβαίνει από ενήλικες σε ανήλικους. 

Γι’ αυτούς τους λόγους οι ίδιες τις κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων, δημιούργησαν ηθικούς φραγμούς που για την περιφρούρηση τους οι άνθρωποι έφτιαξαν νόμους ώστε να υπάρχει τάξη. Δυστυχώς, όμως, πολλοί υπερβαίνουν τους κανόνες και συναινούν στη βία και στην αδικία, πράξεις που μόνο αισχύνη προκαλούν.

Ταένστικταείναι οι τάσεις και οι ορμές των ζωντανών οργανισμώνγια αυτές τις συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Προϋπάρχουν της μνήμης και της μάθησης και είναι εγγενή χαρακτηριστικά του βιολογικού είδους. Είναι διαταραχές του εγκεφάλου για κυριαρχία των ενστίκτων στη συμπεριφορά του ανθρώπου. Είναι τρόποι συμπεριφοράς που υποβάλλονται από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα υποσυνείδητα στον οργανισμό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους τις αισθήσεις. 

Πρέπει, λοιπόν, ο καθένας να έχει τη συνείδηση και το ήθος να αντιστέκεται σ’ αυτό το βασικό ένστικτο και να αποφεύγει να πέφτει σ’ αυτούς τους πειρασμούς, ειδάλλως απαραιτήτως να υποστεί την αρμόζουσα σκληρή τιμωρία. Αυτό επιβάλλει ο καθαυτό νόμος, αλλά και ο ηθικός νόμος.