To Top
22:18 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Γύρισαν πλάτη στους κομματικούς υποψήφιους oι πολίτες
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 • Γύρισαν πλάτη στους κομματικούς υποψήφιους oι πολίτες
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2019, 10:51 πμ

Η κάλπη δεν έστειλε μηνύματα μόνο σε σχέση με τα ποσοστά των κομμάτων αλλά και σε σχέση με τους σταυρούς προτίμησης. Η απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα και τον τρόπο λειτουργίας δεν εκφράστηκε μόνο μέσα από την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας στο κόμμα, αλλά και στην επιλογή των υποψηφίων του ψηφοδελτίου του κάθε κόμματος. Οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές τους έδειξαν να γυρίζουν την πλάτη σε κομματικά στελέχη που ήταν υποψήφια, με ό,τι και να συνεπάγεται αυτό. Μπορεί τα κόμματα να στρέφονται σε επιλογές μη κομματικών και με ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία προκειμένου να προσελκύουν ψήφους, ωστόσο η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα πρέπει να τους προβληματίσει, αφού τους στέλλει ξεκάθαρα μηνύματα, των οποίων αν δεν γίνουν αποδέχτες σύντομα δεν θα μπορούν να διαχειριστούν. Διότι δεν θα μπορούν να έχουν πάντα την… έξωθεν ταχύτητα.

> Εκτός Τορναρίτης, Συλικιώτης, Μουσιούττας

Είναι ενδεικτικό ότι τρία πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, έμειναν εκτός. Ο μεν Νίκος Τορναρίτης είναι ο τρίτος τη τάξει στον Δημοκρατικό Συναγερμό ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, έχοντας την ευθύνη συντονισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος στην Κυπριακή Βουλή. Παρόλα αυτά έμεινε τρίτος στην κούρσα και μάλιστα με διαφορά πίσω από τους άλλους δύο. Έλαβε 20.901 σταυρούς προτίμησης, τους μισούς περίπου από τον δεύτερο Λευτέρη Χριστοφόρου και πρώτο Λουκά Φουρλά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Mπλε» και «κόκκινα» χωριά, δύο ισοψηφίες και πρωτιά του ΕΛΑΜ

Στο ΑΚΕΛ ο Νεοκλής Συλιώτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και από τα ιστορικά εν ενεργεία στελέχη του κόμματος, δεν κατάφερε να πετύχει επανεκλογή, παρόλο που στην πρώτη θητεία εθεωρείτο ιδιαίτερα δραστήριο μέλος της Ευρωβουλής. Υπήρξε βουλευτής του κόμματος αλλά διετέλεσε και υπουργός τόσο στην Κυβέρνηση Χριστόφια όσο και στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Έμεινε τρίτος στην κούρσα του ψηφοδελτίου, λαμβάνοντας 21.006 σταυρούς προτίμησης.

Ο Μαρίνος Μουσιούτας είναι επίσης ένα όνομα βαρύ στο ΔΗΚΟ, εξαιτίας και της οικογενειακής του παράδοσης. Διετέλεσε γγ του κόμματος και διεκδίκησε στις εσωκομματικές εκλογές τη θέση του αντιπροέδρου. Έμεινε τρίτος με 8.040 σταυρούς προτίμησης, πίσω και από την Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρο της Αλληλεγγύης.

> Σάρωσαν Φουρλάς και Γεωργίου

Ο Λουκάς Φουρλάς φαινόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι θα διεκδικούσε δυναμικά την έδρα. Το αποτέλεσμα των καλπών τον ανέδειξε πανηγυρικά νικητή και πρώτο σε σταυρούς προτίμησης όχι μόνο στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ αλλά και παγκύρια. Ως αριστίνδην υποψήφιος, έλαβε συνολικά 43,156 ψήφους, αφήνοντας δεύτερο τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος και ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου. Ο οποίος παρόλα αυτά πήρε πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών προτίμησης, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκύπρια. Έλαβε 39.166 σταυρούς προτίμησης. Απ΄εκεί και πέρα, αξιόλογη παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ είχαν η Ελένη Σταύρου η οποία έλαβε 9.538 ψήφους, ο Παναγιώτης Σεντώνας 9.321, ενώ η Τζώρτζια Παναγιώτου Κωνσταντίνου έλαβε 7.166 ψήφους.

Στο ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου ήταν ο μεγάλος νικητής. Με 27.063 σταυρούς προτίμησης έκοψε πρώτος το νήμα στην εσωκομματική κούρσα και καθάρισε από νωρίς. Τη μάχη για την Ευρωβουλή κέρδισε και ο Τουρκοκύπριος Ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ως συνεργαζόμενος. Αποτέλεσε ωστόσο το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής σε αρκετές χρονικές στιγμές. Τόσο λόγω δηλώσεων που έγιναν από πλευράς ΔΗΣΥ, όσο και γιατί το ΑΚΕΛ ήθελε να τονίσει την παρουσία Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να αποκτήσει μία δυναμική την οποία μετουσίωσε σε πράξη λαμβάνοντας 25.051 ψήφους. Μια δυναμική η οποία δεν προήλθε μόνο από την αυξημένη προσέλευση Τουρκοκυπρίων στις κάλπες αλλά και από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους, τόσο του ΑΚΕΛ αλλά και μερίδας συναγερμικών και της ευρύτερης αριστεράς που τάσσονται στον χώρο της λεγόμενης σχολής υπέρμαχων της λύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ευρωεκλογές άλλαξαν τις ισορροπίες στην Ευρωβουλή

Πολύ θετική ήταν η παρουσία των δύο νεαρών υποψηφίων της Εζεκίας Παπαϊωάννου οι οποίοι είχαν και επαγγελματική σχέση με τις Βρυξέλλες. Η Μαρίνα Νικολάου έλαβε 18.144 ψήφους, ενώ ο Γιώργος Κουκουμάς 13.765. Τέλος, ο Άθως Γεωργίου πήρε 11.606 ψήφους. Η Μαρίνα Νικολάου ήταν επίσης η πρώτη σε σταυρούς προτίμησης σε ό,τι αφορά τις γυναίκες υποψήφιες.

Στο ΔΗΚΟ ο Κώστας Μαυρίδης εξασφάλισε άνετη επανεκλογή, λαμβάνοντας 21.155 σταυρούς προτίμησης, με δεύτερη την πρόεδρο της Αλληλεγγύης η οποία έλαβε 10.045. Η οποία πλέον κρατά τον σημαντικό αριθμό σταυρών προτίμησης που έλαβε και ανεξαρτήτως του ότι δεν επανεκλέγηκε, οι ψήφοι που έλαβε θεωρούνται επιτυχία, κρατώντας την πολιτικά ζωντανή. Η ίδια πλέον θα αφοσιωθεί στα καθήκοντά της ως πρόεδρος της Αλληλεγγύης. Πολύ καλή παρουσία είχε και η Κατερίνα Χριστοφίδου με 7.262. Ο Ζαχαρίας Κουλίας έλαωε 6.093 ψήφους, ενώ ο Άριστος Βασιλειάδης 1.520.

Στην ΕΔΕΚ ο Δημήτρης Παπαδάκης ήταν ο μεγάλος νικητής στη μάχη με τον Χρήστο Ιακώβου. Έλαβε 11.789 σταυρούς προτίμησης έναντι 10.755 του δεύτερου και επανεκλέγηκε πανηγυρικά. Αξιόλογη η παρουσία της Νατάσας Ιωάννου η οποία ήρθε τρίτη με 5.854, πάνω και από τον βουλευτή του κόμματος Ηλία Μυριάνθους που έλαβε 4.346. Η Θέα Νικολάου έλαβε 2.313 και ο Διομήδης Διομήδους 2.158.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ που ήταν ο χαμένος στη μάχη για την έδρα, πρώτος έκοψε το νήμα ο Μάριος Βασιλείου με 8.432 και ακολούθησαν οι Γεάδης Γεάδη με 7.818, Παναγιώτης Τοφινής με 3.191, Μαρία Ιεροδιακόνου με 3.048, Γιώργος Νικολάου με 2.275 και Γεώργιος Σολομωνίδης με 1.066.

 Το γυαλί… μετράει

Η αναγνωρισιμότητα μετρά και μάλιστα πολύ. Όπως αποδείχτηκε και από τους σταυρούς προτίμησης, οι τρεις δημοσιογράφοι που ήταν υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές είχαν αξιόλογη παρουσία και πολύ καλή "συγκομιδή" σταυρών προτίμησης. Πέραν του Λουκά Φουρλά που έκοψε πρώτος απ’ όλους το νήμα, η Κατερίνα Χριστοφίδου του ΔΗΚΟ ήταν τέταρτη (7.262) ξεπερνώντας ακόμα και τον Ζαχαρία Κουλία σε ψήφους, ενώ η Νατάσα Ιωάννου ήταν τρίτη στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ (5.854).
 

Δημοφιλείς κι ας έμειναν εκτός

Είχαν δυναμική παρουσία στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών προτίμησης. Παρόλα αυτά, έμειναν εκτός καθώς τα κόμματα ή ο συνδυασμός στον οποίο συμμετείχαν δεν εξασφάλισε ποσοστά που θα του επέτρεπαν είσοδο στην Βουλή.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παραμένει εξαιρετικά αγαπητός στην κοινωνία με το έργο του να εκτιμάται ιδιαίτερα. Είναι ενδεικτικό ότι έλαβε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής 5.860 σταυρούς προτίμησης. Σημειώνεται ότι συνολικά ο συνδυασμός Συμμαχία - Οικολόγοι έλαβε 9.232 ψήφους. Δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης ήταν η αναπληρωτής πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου με 1.577 ψήφους και τρίτος ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους με 1.478.

Από την Δημοκρατικη Παράταξη η οποία αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών, σάρωσε ο Γιάννος Λακκοτρύπης με 3.822 ψήφους, αφήνοντας δεύτερο τον Ελευθέριο Δημητρίου με 2.667 σταυρούς προτίμησης και τρίτη την Αντιγόνη Παπαδοπούλου με 2.051.
Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ έλαβε 3.980 σταυρούς προτίμησης από το σύνολο των 4.786 ψήφων που έλαβε το Γιασεμί. Δεύτερος

ήταν ο Ζεκί Μπεσικτεπελί με 875.

Ξεχώρισαν και αυτοί…

Αξιοσημείωτες ήταν οι παρουσίες ορισμένων υποψηφίων και στους «μικρούς» της εκλογικής μάχης. Στο Κόμμα για τα Ζώα, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ήταν ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους με 633 σταυρούς. Από το Πατριωτικό Κίνημα ο Χρήστος Ρότσας έλαβε 308, ενώ από το Εθνικιστικό

Απελευθερωτικό Κίνημα, πρώτος ήταν ο Χριστάκης Καπηλιώτης με 145. Ο συγκεκριμένος ήταν και υποψήφιος στις Προεδρικές. Η Λεώνη Παρασκευαΐδου έλαβε 253 σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της Οργάνωσης Αγωνιστών Δικαιοσύνης, ξεπερνώντας ακόμα και τον πρόεδρο της Μιχάλη Μηνά που έλαβε 196. Όσον αφορά τον δεύτερο συνδυασμό με καθαρά Τουρκοκυπριακό ψηφοδέλτιο, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, ο Μεχμέτ Μπιριντζί έλαβε 80 σταυρούς προτίμησης και ο Κιαζίμ Χαλίτ 54.

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους υποψήφιους ο Μιχάλης Παρασκευά έλαβε 1.305, ενώ ο Χάρης Αριστείδου 276 και ο Χρύσανθος Μαρδαπήττας 234.

  Φρίξος Δαλίτης