To Top
06:57 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κτύπησε πιο δυνατά το καμπανάκι... για Προεδρικό - Πινδάρου
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 • Κτύπησε πιο δυνατά το καμπανάκι... για Προεδρικό - Πινδάρου
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαΐου 2019, 4:58 μμ
Τα κόμματα δεν ξέρουν να διαβάζουν τους πραγματικούς αριθμούς. Για μια ακόμη φορά επιλέγουν να κρατούν τα ποσοστά παρά το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα έστειλε μηνύματα. Ισχυρά μηνύματα προς όλους. Με πιο ισχυρό μήνυμα, την αποχή.  Συνολικά 352.698 ψηφοφόροι επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη, από ένα εκλογικό Σώμα που μαζί με τους Τουρκοκύπριους ανερχόταν σε 641.181. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των πολιτών γύρισε την πλάτη στα κόμματα. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι μια σημαντική μερίδα των νέων ψηφοφόρων από 18- 30 χρονών δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, το χαστούκι προς τους κομματικούς σχηματισμούς είναι ακόμη πιο ηχηρό αλλά δεν φαίνεται να προβληματίζει πέραν από τον λεκτικό προβληματισμό που εκφράζεται συνήθως αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. 
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός άντεξε στην πίεση για την πρώτη θέση παρά το γεγονός ότι εισέπραξε πολιτικό κόστος. Μια πρώτη θέση που μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί ως δεύτερη ευκαιρία που δίνει το  συναγερμικό εκλογικό Σώμα στο κυβερνών κόμμα και στο Προεδρικό, για να προβούν στην αυτοκριτική τους, να αξιολογήσουν τα δεδομένα, την πολιτική τους επί του πρακτέου, το κυβερνητικό έργο, τη δυσαρμονία μεταξύ λόγων και έργων και να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.
 
Το στοίχημα για τους προεδρικούς και την Πινδάρου είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να δημιουργήσουν συνθήκες  ανάκαμψης ή θα ακολουθήσει μια περίοδος εσωστρέφειας και περαιτέρω συρρίκνωσης της ψηφοφοριακής τους βάσης, μέχρι τις επόμενες εθνικές αναμετρήσεις. Στις βουλευτικές εκλογές το 2021 θα γίνει η πρώτη αποτίμηση και θα ακολουθήσουν το 2023 οι προεδρικές εκλογές, η κορυφαία αναμέτρηση για κάθε οργανωμένο πολιτικό σχηματισμό. Το καμπανάκι της κοινής γνώμης κτύπησε για δεύτερη φορά και οι προοπτικές να ξαναγίνει το ίδιο είναι από μηδαμινές μέχρι ανύπαρκτες. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Το κυβερνών κόμμα πήγε στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με αρκετά βαρίδια. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι υπό παραίτηση. Η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι εξασφάλισε ισχυρή στήριξη από την ΕΕ για την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ και δεν κατάφερε να πείσει ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να παράσχουν επαρκή ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, έναντι της Τουρκίας, ενός κράτους σε ενταξιακή πορεία με πολλά οικονομικά συμφέροντα με πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Προστίθενται οι προεδρικές αστοχίες και ακρότητες σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους αλλά και το ΑΚΕΛ που ανέβασε κατακόρυφα την συσπείρωση στο κόμμα της Αριστεράς. Λάθη μετρά και η Πινδάρου.
 
Δεν είχε καθαρό λόγο ούτε και μπούσουλα. Πατούσε σε δύο βάρκες. Της λεγόμενης ρεαλιστικής γραμμής, της κληριδικής σχολής και της άκρας δεξιάς. Η Πινδάρου έχασε τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου της. Ξεκινώντας τις διεργασίες δημιουργούσε δυναμική. Κατάφερε να «πουλήσει» την προοπτική μιας ομάδας εξαιρετικά δυνατής που θα «έπαιζε» ευρωπαϊκά με συμμετοχή του Χρήστου Στυλιανίδη, νυν Επιτρόπου και της αντιπροέδρου του κόμματος Στέλλας Κυριακίδου. Δύο ενδεχόμενες υποψηφιότητες που καλούνταν να σηκώσουν το βάρος της κομματικής συσπείρωσης στις αστικές περιοχές. Και δη τη Λευκωσία, το εκλογικό Σώμα της οποίας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συντριπτικό για τον ΔΗΣΥ. Από το 37,39% στις προηγούμενες ευρωεκλογές περιορίστηκε σε 27,28%. Έχασε σε πραγματικούς αριθμούς 7.759 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, σε μια περιφέρεια στην οποία διαβιεί η συντριπτική πλειοψηφία όσων ικανοποιεί με τις φιλελεύθερες επιλογές του ο ηγέτης του ΔΗΣΥ. Η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στη Λευκωσία περιορίστηκε σε 677 ψήφους με τους Τουρκοκύπριους στο εκλογικό Σώμα. 
 
Συναγερμικά στελέχη δεν αποκρύβουν τους φόβους τους, το κόμμα τους να διολισθήσει σε εσωστρέφεια και λόγω ποσοστών και λόγω προσώπων, αφού ο Νίκος Τορναρίτης έμεινε εκτός Ευρωβουλής αν και προβεβλημένο στέλεχος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και με πολιτικές θέσεις πολύ πλησίον σε αυτές του Αβέρωφ Νεοφύτου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
 
 Η επιλογή του δημοσιογράφου Λουκά Φουρλά θεωρείται για πολλούς σωτήρια για τον ΔΗΣΥ. Η ανάγνωση που γίνεται στην Πινδάρου είναι ότι συγκράτησε ψηφοφόρους που θα εκδήλωναν την οργή τους με αρνητική ψήφο ή αποχή. Και ότι έφερε περιφερειακούς ψήφους. Απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το επιχείρημα που προτάσσεται παντοιοτρόπως στο συναγερμικό στρατόπεδο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν χαστούκι στο «κομματικό κατεστημένο», όπως και στον αντίλογο, πως Προεδρικό και Πινδάρου έδειξαν την προτίμησή τους προς συγκεκριμένο υποψήφιο. Στον ΔΗΣΥ κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν θέμα δευτέρου τη τάξει. Παραίτηση του Λευτέρη Χριστοφόρου από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου και εσωκομματική εκλογή στην οποία «παίζουν» διάφορα ονόματα.
 
Όπως του αντιπροέδρου Νίκου Νουρή, του Χάρη Γεωργιάδη, ενώ στην αρχική της προεκλογικής περιόδου γινόταν λόγος για τον Πρόδρομο Προδρόμου. Ο χρόνος θα δείξει πόσο αντέχουν στην πραγματικότητα αυτά τα σενάρια. Όπως και τι θα γίνει στην προοπτική ενός ανασχηματισμού για να φρεσκαριστεί το κυβερνητικό σχήμα στη βάση μιας θέσης που ξανακούστηκε από τους κυβερνώντες, ότι «πήραμε το μήνυμα». 
 
Έχασε τη δυναμική στους νέους εκλογείς
 
 Στις πρώτες αναγνώσεις του εκλογικού αποτελέσματος, η ηγεσία της Πινδάρου παρουσιάστηκε πλήρως συνειδητοποιημένη, χωρίς τάσεις πανικού, με διάθεση για την προώθηση αλλαγών. Κάτι που δεν έγινε για πρώτη φορά μετά από πολιτειακή αναμέτρηση που έστειλε μηνύματα.
 
Στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσιάζει έντονα στοιχεία κόπωσης, προβληματική οργανωτική δομή και το πιο σημαντικό: πρόβλημα ανανέωσης του εκλογικού του σώματος. Οι νέοι ψηφοφόροι όπου παραδοσιακά υπερείχε το κυβερνών κόμμα, αποστασιοποιούνται από τον ΔΗΣΥ, με τις μεγαλύτερες ροές να καταλήγουν στο ΕΛΑΜ.
 
Το πρόβλημα διογκώνεται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι μια σημαντική μερίδα από τους συναγερμικούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους επιλέγουν την αποχή, ενώ μικρότερες ομάδες εκφράζουν την οργή τους με ψήφο είτε προς Οικολόγους, είτε προς τη Δημοκρατική Παράταξη. Το εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΠΑ δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο στους προεδρικούς και στην Πινδάρου, καθώς θα καλούνται να εξισορροπούν μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος –που έχουν την ανάγκη του για συνεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο– και του Μάριου Καρογιάν που ετοιμάζεται να κάμει come back στην κομματική σκηνή του τόπου με επικοινωνιακές και άλλες παρεμβάσεις με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές του 2021. 
 
Κλειστό το θέμα Επιτρόπου
 
Ο επόμενος σταθμός για τον Πρόεδρο Αναστασιάδης σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πεδίο είναι ο διορισμός Επιτρόπου. Το κεφάλαιο αυτό σύμφωνα με συνεργάτες του είναι κλειστό εδώ και καιρό. Το όνομα που έχει κλειδώσει είναι της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Στέλλας Κυριακίδου και δεν φαίνεται να υπάρχει η όποια διαφοροποίηση. Η προϋπόθεση που είχε τεθεί από πλευράς Πινδάρου για συμμετοχή του όποιου υποψηφίου για τη θέση του Επιτρόπου, για συμμετοχή στο συναγερμικό ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται να έχει ξεπεραστεί. Και αυτό που απομένει είναι η προεδρική ανακοίνωση. 
 
  Ανδρούλα Ταραμουντά