Επέκταση του lockdown συζητούν στην Γερμανία, ενώ στην Ελβετία ο Πρόεδρος της χώρας παραδέχεται λάθη στους χειρισμούς. Την ίδια ώρα στην Νότιο Κορέα μιλούν για επιτυχή διαχείριση του τρίτου κύματος πανδημίας και η Σαουδική Αραβία ξανανοίξει τα σύνορά της. Σε όλες τις χώρες έχουν αρχίσει εμβολιασμοί και σχεδόν σε όλες έχει εντοπισθεί ο μεταλλαγμένος ιος από την Βρετανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία είναι πιθανόν να παρατείνει το εθνικό lockdown και πέραν της 10ης Ιανουαρίου για να περιοριστούν τα ποσοστά μόλυνσης που παραμένουν υψηλά και επιβαρύνουν τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανακοίνωσαν πολιτικοί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τοπικοί πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε συνάντησή τους την Τρίτη. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσει η παράταση. «Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί, επομένως θα πρέπει να παρατείνομε τους περιορισμούς», δήλωσε σε συνέντευξή του χθες το απόγευμα στο δίκτυο RTL ο Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν σημαντικά.

Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 ξεπέρασε τους 1.000 μέσα σε μερικές ημέρες. Τα ποσοστά μόλυνσης επταημέρου κυμαίνονται τώρα στα 140 ανά 100.000 ανθρώπους–πολύ υψηλότερα από τον στόχο των 50, στον οποίο οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει ως αρκετά ασφαλή προκειμένου να χαλαρώσουν τα μέτρα. Με παρούσα την νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού κάποιου πολιτικοί και αξιωματούχοι υγείας ζητούν την άρση των περιορισμών μόνο όταν το ποσοστό επταημέρου θα πέσει κάτω από το 25.

Αξιωματούχοι από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη να παρατείνουν τους περιορισμούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Αλλά υπήρξε διαφωνία ως προς τη διάρκεια της παράτασης. Ορισμένα περισσότερο πληγέντα κρατίδια ζήτησαν παράταση τριών εβδομάδων και να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ άλλα πρότειναν δύο εβδομάδες παράταση. Το Ινστιτούτο Robert Koch Institute, το οποίο συντονίζει την διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε σήμερα 10.315 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 312 θανάτους με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 34.272.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ελβετίας Γκι Παρμελάν παραδέχθηκε λάθη στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα SonntagsBlick. “Από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο υποτιμήσαμε την κατάσταση”, δήλωσε. “Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό”, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι οι ελβετικές αρχές “ήταν μακριά από κάτι τέτοιο”.

Ο Παρμαλάν ανέλαβε την προεδρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την 1η Ιανουαρίου, αλλά ως ομοσπονδιακός σύμβουλος αρμόδιος για την οικονομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εδώ και ένα χρόνο.

Η Ελβετία αντιμετώπισε ένα σχετικά ήπιο πρώτο κύμα της επιδημίας covid-19 σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως από το φθινόπωρο πλήττεται σφοδρά από ένα δεύτερο κύμα. Εδώ και εβδομάδες η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα ημερησίως και περίπου 10ο νεκρούς.

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 έχει ξεκινήσει σε πολλά καντόνια της χώρας, αλλά με αργούς ακόμη ρυθμούς. Εξάλλου στην Ελβετία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ

Αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι το τρίτο κύμα της covid-19 στη χώρα έχει αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο, καθώς η Σεούλ ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό νέων, ημερήσιων κρουσμάτων εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, έπειτα από τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 το Σάββατο ήταν 657, πολύ χαμηλότερος από τις 824 μολύνσεις που είχαν καταγραφεί την Παρασκευή. Στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 63.244 κρούσματα κορωνοϊού και 962 θάνατοι, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

«Το πιο πρόσφατο, τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού περιορίζεται χάρη στη διενέργεια πολλών ελέγχων για covid-19 και την ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης», δήλωσε ο Σον Γιανγκ-ράε, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επεκτείνει σε όλη τη χώρα την απαγόρευση των ιδιωτικών συναθροίσεων περισσότερων από τεσσάρων ατόμων και παρέτεινε την ισχύ των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Σεούλ και τις γύρω περιοχές ως τις 17 Ιανουαρίου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της και ότι ξεκινούν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις έπειτα από μια αναστολή δύο εβδομάδων λόγω της εμφάνισης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

«Η απαγόρευση όλων των διεθνών πτήσεων και της εισόδου στο βασίλειο από τις χερσαίες και τις θαλάσσιες οδούς αίρεται από (την Κυριακή)», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το πρακτορείο SPA.

Το Ριάντ είχε αναστείλει στις 20 Δεκεμβρίου όλες τις διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα και την πρόσβαση σε αυτή μέσω της χερσαίας ή της θαλάσσιας οδού. Αλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Ομάν και το Κουβέιτ, είχαν λάβει αντίστοιχα μέτρα, τα οποία ήραν τις τελευταίες ημέρες.

Η Σαουδική Αραβία διατηρεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και «όποια χώρα στην οποία έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού». Οι αλλοδαποί που εισέρχονται στη Σαουδική Αραβία από τις χώρες αυτές θα πρέπει να παραμένουν «τουλάχιστον 14 ημέρες» εκτός σαουδαραβικού εδάφους και θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εφόσον επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού.

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19, αφού ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στο βασίλειο έχουν καταγραφεί σχεδόν 363.000 κρούσματα και περισσότεροι από 6.200 θάνατοι.

Πηγή: philenews.ΚΥΠΕ