Έκανε ανακοίνωση χτες το ψευδο-υπουργείο εξωτερικών του διορισμένου από την Άγκυρα Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, για να πει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δικαίωμα να μιλά εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού». Είναι μάταιη, λέει, η στάση της ε/κ πλευράς που αγνοεί τις απόψεις, ακόμη και την ύπαρξη του τ/κ «λαού».

Προχτές, ήταν ο Ερσίν Τατάρ, που έκανε ανακοίνωση για να απαγορεύσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μιλά για το πρωτόκολλο του κατοχικού καθεστώτος με την Τουρκία. «Οι υπερβολικές και ανεξέλεγκτες δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη προσέβαλαν τους Τουρκοκύπριους», έλεγε.

Αλλά, γιατί κάνουν ανακοινώσεις, ας κάνουν πράξεις. Όπως έκαναν οι γονιοί τους, που απαγόρευαν στους Τουρκοκύπριους να μιλούν ελληνικά και να συναλλάσσονται με Ελληνοκύπριους. Θα μπορούσαν, ας πούμε, να καλέσουν τους Τουρκοκύπριους να παραδώσουν υποχρεωτικά τις ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκηρύξουν την ιδιότητα του πολίτη του νόμιμου κυπριακού κράτους.

Διότι, οι Τουρκοκύπριοι, εκ μέρους των οποίων μιλά ο Πρόεδρος, είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα, όχι πολίτες που έγιναν αυτόματα όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία, αλλά που πέρασαν αυτόβουλα στις ελεύθερες περιοχές και υπέβαλαν αιτήσεις για να αποκτήσουν την ιδιότητα τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 110 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν ταυτότητα και πάνω από 80 χιλιάδες έχουν και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μήπως πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2021 αποκαλύφθηκε στα κατεχόμενα ότι κι ο ίδιος ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου κατείχε ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που χαρακτήριζε «ελληνόσπορους» όσους πήραν ταυτότητα; Να μην πούμε και για τα εκατομμύρια που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συντάξεις και άλλα ωφελήματα στους Τουρκοκύπριους, που ουδέποτε εγκατέλειψε μετά από το 1974.

Όλες οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έδειξαν μοναδική ανοχή, ίσως να είναι και ιστορικό φαινόμενο παγκοσμίως, στους Τουρκοκύπριους πολίτες οι οποίοι ενώ απολάμβαναν οτιδήποτε τους ευνοούσε, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο, από το νόμιμο κράτος, ταυτόχρονα στήριζαν ένοπλα μια ξένη χώρα που εισέβαλλε στη δική τους, αλλά και αγωνίζονταν με όλα τα μέσα για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά, ουδείς Τουρκοκύπριος πολίτης επηρεάστηκε ή ενοχλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρξε μόνο μια απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, τον Αύγουστο του 2021, να μην ανανεωθούν ταυτότητες και διαβατήρια 14 στελεχών του κατοχικού καθεστώτος. «Ολόκληρο το παράνομο υπουργικό συμβούλιο κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και γυρίζει με αυτά τον κόσμο και προσπαθούν να πείσουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει», εξηγούσε στον «Φ» (24 Αυγούστου 2021), εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στα κατεχόμενα υπήρξαν αντιδράσεις για αυτή την απόφαση. Αλλά αναδείχθηκε και ο καιροσκοπισμός της τουρκοκυπριακής πολιτικής ελίτ. Και τον σχολίασε πολύ παραστατικά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Από τη μια θέλετε χωριστό κράτος και κάνετε τους έξυπνους γι’ αυτό και από την άλλη χρησιμοποιείτε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωχ τι ωραία… Και μόλις σας το πάρουν από τα χέρια θα κατηγορείτε εκείνους που το πήραν για ρατσισμό και συμπεριφορά αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα μπορείτε να ανεχτείτε αυτά που φέρνει η υποστήριξη της απόσχισης. Ντροπή μωρέ!».

Δεν τα λέω αυτά για να εισηγηθώ να αφαιρεθούν τα διαβατήρια από όλους τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι συμμερίζονται τις απόψεις του Τατάρ και του Ερτουγρούλογλου. Τα λέω προς απάντηση του κατοχικού καθεστώτος, που ενοχλείται επειδή μιλά για τους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράγινε το κακό με τους ηγέτες τους και αν θα επιβιώσουμε σε αυτό τον τόπο οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Και κάποια στιγμή, πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι, οι πολίτες, να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Δεν γίνεται να ακούμε τον Τατάρ να σπέρνει το μίσος, να λέει ότι «οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού είναι οι Οθωμανοί, οι Τούρκοι, δηλαδή εμείς», ότι στήσαμε επιθετικά όπλα και θέλουμε να χύσουμε αίμα και να εξαφανίσουμε τους Τ/κ από το νησί, να οργανώνει την προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία, κι εμείς απλώς να παρακολουθούμε από μακριά και η αντίδραση μας να είναι: «θέλουμε συνομιλίες, θέλουμε ΔΔΟ». Μα, με ποιους; Οι Τουρκοκύπριοι τι θέλουν; Οι πολίτες, όχι οι εγκάθετοι. 

[email protected]