Οι πρόσφατες αμφιλεγόμενες προσλήψεις συνεργατών στο Προεδρικό, σε υπουργούς και υφυπουργούς, έφεραν για άλλη μια φορά στο φως τα κενά που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο, το οποίο έπρεπε να αλλάξει εδώ και χρόνια.

Παρόλο που εδώ και χρόνια είχε ρυθμιστεί το θέμα των κοινοβουλευτικών συνεργατών, δεν έγινε το ίδιο για τους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των υφυπουργών. Η μη ρύθμιση του θέματος ίσως βόλευε κάποιους, καθώς χωρίς να δίνουν εξηγήσεις επέλεγαν τους συνεργάτες τους. Κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο, καθώς πίσω από τις συγκεκριμένες προσλήψεις υπάρχουν κρατικά κονδύλια. Για παράδειγμα, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνονται κονδύλια ύψους €6 εκατ., τα οποία θα καλύψουν τη μισθοδοσία των συμβούλων – συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, των υπουργών, των υφυπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου, των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν από το Προεδρικό μπορεί να μην αντιμετώπιζαν νομικά ζητήματα, καθώς τα κενά της νομοθεσίας τους επέτρεπαν να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν, ωστόσο το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό και πολιτικό. Και αυτό, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις ότι τα πρόσωπα που είχαν προσληφθεί στα υφυπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, καθώς και στο Προεδρικό, δεν είχαν επαρκή προσόντα. Τα ερωτήματα τα οποία εγείρονται αφούν το κατά πόσο οι προσλήψεις σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη δράση και την παρουσία που είχαν κάποια άτομα την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Εάν ανατρέξει κάποιος στο προφίλ των συγκεκριμένων προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα εντοπίσει πολλές φωτογραφίες τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, φωνάζει εδώ και χρόνια πως απαιτείται η αλλαγή του νομικού πλαισίου, το οποίο ευτυχώς μετά τις τελευταίες γκάφες της Κυβέρνησης θα αλλάξει. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκε και νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τα ίδια κριτήρια που εφαρμόζονται για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν πως θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, να κατέχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα, να διατηρούν λευκό ποινικό μητρώο και να μην έχουν συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτή ή αντιπρόσωπο.

Ήδη άρχισε ο έλεγχος για όλους τους συμβούλους με τους οποίους έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιοι από αυτούς δεν πληρούν τα επτά κριτήρια. Συνεπώς, εάν αυτά εφαρμοστούν κατά γράμμα, είναι δεδομένο πως κατά τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάποιες αποχωρήσεις συνεργατών.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση, για να πείσει για τις καλές προθέσεις της, θα ήταν καλό σε περίπτωση που κάποιος από τους συνεργάτες δεν πληροί τα κριτήρια να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, έτσι ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν πρόκειται πλέον κανένα κόμμα να διαφωνεί με το σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν προσλήψεις συνεργατών.

Τα προηγούμενα χρόνια, κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού τα κονδύλια δεσμεύονταν, με αποτέλεσμα η Βουλή να τηρείται πλήρως ενημερωμένη για όλα που σχετίζονταν με τους συνεργάτες. Φέτος, από το κονδύλι των €6 εκατ. θα καλυφθεί η μισθοδοσία των 105 κοινοβουλευτικών συνεργατών ( €4.5 εκατ.), ενώ ποσό €1.5 εκατ. θα διατεθεί για τους σύμβουλους  του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, των υπουργών και υφυπουργών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε το 2023, ο υπουργός Οικονομικών για την πρόσληψη συνεργατών έχει στη διάθεση του ποσό €142 χιλ., σε αντίθεση με €62 χιλ. που έχει η πλειοψηφία των υπόλοιπων υπουργών και υφυπουργών. Από την άλλη, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών έχουν στη διάθεση τους κονδύλια €65 χιλ., ενώ ο υπουργός Υγείας θα έχει στη διάθεση του ποσό €60 χιλ.

Συνεπώς, αφού μιλούμε για δημόσιο χρήμα, οι διαδικασίες αλλά και τα κριτήρια πρόσληψης θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά και αντικειμενικά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκιές. Επίσης, οι προσλήψεις συνεργατών δεν θα πρέπει να αποτελούν εξαργύρωση της στήριξης που κάποιοι δίνουν προεκλογικά στην εκάστοτε Κυβέρνηση.