Το Πεκίνο θα επιβάλει ελέγχους εξαγωγών σε δύο σπάνια ορυκτά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ημιαγωγών, σε αντίποινα προφανώς μετά τον περιορισμό των εξαγωγών τσιπ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προς την Κίνα.

Το γάλλιο και το γερμάνιο θα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών από την 1η Αυγούστου “για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας μέσω δήλωσής του τη Δευτέρα.

Οι εξαγωγείς των συγκεκριμένων πρώτων υλών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για “ειδική άδεια από το κράτος” για να τις αποστείλουν εκτός της χώρας, ανέφερε η δήλωση.

Το γάλλιο και το γερμάνιο χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ υπολογιστών και των φωτοβολταϊκών. Και τα δύο περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες θεωρούνται “καίριας σημασίας για την οικονομία της Ευρώπης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου στον κόσμο και κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας γερμανίου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το μέτρο είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην παγκόσμια μάχη για τον έλεγχο της τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα πάντα, από smartphone και αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα μέχρι προηγμένους υπολογιστές και κατασκευή όπλων.

Η κίνηση του Πεκίνου έρχεται λίγες μέρες αφότου η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένου εξοπλισμού ημιαγωγών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, σύμφωνα με το Reuters. Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι η ASML, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ευρώπη, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδειες εξαγωγής για προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης λάβει μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών σε τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών. Η Ιταλία επέβαλε τον περασμένο μήνα αρκετούς περιορισμούς στον μεγαλύτερο μέτοχο της Pirelli, τη Sinochem, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης σε ευαίσθητη τεχνολογία τσιπ.

Άρθρο τη Δευτέρα στην κινεζική κρατική εφημερίδα China Daily άφηνε να εννοηθεί ότι η νέα πολιτική του Πεκίνου αποτελεί αντίποινα για παρόμοιες κινήσεις της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της.

Οι επικριτές της απόφασης “θα μπορούσαν να ρωτήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί κατέχει τα μεγαλύτερα ορυχεία γερμανίου στον κόσμο, αλλά σπάνια τα εκμεταλλεύεται. Ή θα μπορούσαν να ρωτήσουν την Ολλανδία γιατί συμπεριέλαβε ορισμένα προϊόντα που σχετίζονται με ημιαγωγούς… στη λίστα ελέγχου εξαγωγών της”, ανέφερε το άρθρο.

Η ανακοίνωση της Κίνας για τους νέους περιορισμούς των εξαγωγών έρχεται την παραμονή της επίσκεψης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου. Η Γέλεν θα συναντηθεί με ανώτερα στελέχη του ΚΚ Κίνας, σύμφωνα με δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Capital.gr