Επειδή πιστεύουμε πως η γη περιστρέφεται γύρω από εμάς, από προχθές έχουμε την εντύπωση πως οι εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν από την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σε κρατίδιο αντί για ψευδοκράτος.

Ωστόσο, πέραν της ανθυποψηφίου του, Έφης Αχτζίογλου (και κάποιων άλλων, εκατοντάδων, ίσως) η οποία εξηγεί πως το λεκτικό ατόπημα δείχνει άγνοια σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, η τεράστια πλειοψηφία όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλων των Ελλαδιτών θα πει «τι κρατίδιο, τι ψευδοκράτος;». Έτσι κι αλλιώς και εμείς εδώ πέρα, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν στέκουμε πια στις λέξεις. Στην καθομιλουμένη έχουν πλέον επικρατήσει εκφράσεις όπως «ποτζιεί», «απέναντι», όπως «βορράς» ή ακόμα και «στα τούρκικα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγησε πως έφυγε 14 χρόνων από την Ελλάδα και πολλές φορές ψάχνει να μεταφράσει στο μυαλό του τις λέξεις. Και λίγο η κούραση, λίγο η αϋπνία, προέκυψε το «κρατίδιο». Μαθαίνει όμως εύκολα, είπε. Και δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Σύντομα (με δύο μήνες εξάσκηση, όπως προσδιόρισε) θα μάθει όλοι τις ατάκες που θέλουμε να ακούμε και θα υιοθετήσει και το ανάλογο πατριωτικό ύφος για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως η Ελλάδα είναι στο πλευρό μας και δεν πρόκειται ποτέ να μας εγκαταλείψει συγκατανεύοντας σε ξεπούλημα μας. Ήδη, μετά το πάθημα, έκανε το πρώτο εντατικό μάθημα και έδωσε το πρώτο δείγμα. «Βεβαίως και είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού». Τέτοια να ακούμε και…Ελλάδα κι ας τρώγομε πέτρες.

Ωστόσο, γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Κασσελάκης να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, έστρεψε τα πυρά του κατά του Μητσοτάκη ψάχνοντας και κομπιάζοντας να βρει τις λέξεις. Είναι «απαράδεκτο», είπε, «να μην απαντάει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόκληση του Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού της Κύπρου, της…, του βο, νο…, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους στην Κύπρο».

Πέραν του τι είναι ο Κασσελάκης και τι θέλει να γίνει, είναι ένα άτομο 35 χρόνων. Ένα άτομο της γενιάς του. Όταν είχε γεννηθεί, είχαν ήδη περάσει 14 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μέχρι να ενηλικιωθεί και να αρχίσει να καταλαβαίνει, η εισβολή είχε γίνει ήδη ιστορικό γεγονός και το Κυπριακό δεν πουλούσε για αυτό και δεν προβαλλόταν.

Οι νέοι της ηλικίας του δεν ξέρουν τι συνέβη, τι προηγήθηκε, ποιος είναι ο ρόλος κι η ευθύνη της Ελλάδας, τι συμβαίνει εδώ πέρα. Ακόμα κι εδώ έχουμε πλέον συγχύσει το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης. Και δεν είναι γλωσσικό.