Η ιμπεριαλιστική Ρωσία έχει την αίσθηση -αίσθηση που έχουν όλες οι χώρες που αισθάνονται «αυτοκρατορίες»- ότι οι μικρές χώρες τους χρωστούν την ύπαρξή τους είτε αυτό έχει να κάνει με οικονομικά αλισβερίσια είτε με ψελλίσματα στα διεθνή φόρα. Αυτό μας άφησε και η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, που παραχώρησε στην Ξένια Τούρκη και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στον «Φ».

Στη συνέντευξη, ο Οσάτσι υπεραμύνθηκε της ρωσικής εισβολής, απορρίπτοντας τη σύγκριση με την τουρκική εισβολή του 1974. «Τα στρατεύματα της χώρας μας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίησή της», διεμήνυσε, ασχέτως αν ισοπεδώνεται η Μαριούπολη και βομβαρδίζεται το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ιρπίν, ασχέτως αν εγκαταλείψουν κρανίου τόπο και χώρα υπό κατάρρευση.

Μας έκανε δε εντύπωση η αναφορά του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τες ως «μη φιλικές». Εντύπωση, όχι γιατί περιμέναμε κάποια άλλη δήλωση, αλλά γιατί εκφράζει άποψη αγνοώντας τη θέση της Λευκωσίας στο διεθνές στερέωμα. Τι περίμενε, άραγε, η Μόσχα; Να διαφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εισβολή, την ίδια ώρα που απαιτεί αναγνώριση της τουρκικής εισβολής/κατοχής; Να αναγνωρίσει τις φαιδρές δικαιολογίες του Πούτιν γιατί έχει «οικονομικά συμφέροντα» και όντως να πυροβολήσει τα πόδια της, προσφέροντας άλλοθι σε μια στρατιωτική εισβολή;

Εν πάση περιπτώσει, ο κύριος πρέσβης, όπως θαρρούμε όλοι οι Ρώσοι διπλωμάτες, λαμβάνει γραμμή απευθείας από το Κρεμλίνο. Ειδικά, όμως, ο κύριος Οσάτσι, δεν μπορεί να απαιτεί από τη Λευκωσία να κάνει τα στραβά μάτια σε μια εισβολή, με αντάλλαγμα μερικές επενδύσεις στη Λεμεσό. Άλλωστε, μη φιλικές προς τη Λευκωσία είναι κι οι πωλήσεις των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία κι ας ψελλίζουν περί συμφερόντων ή «θέσεων αρχών» αυτοί που περιμένουν τον «Μόσκοβο» να μας σώσει από τον νεοοθωμανισμό.

Μη φιλικός προς τη Λευκωσία είναι και ο ρωσοτουρκικός πυρηνικός σταθμός, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 στο Άκκουγιου της τουρκικής Μερσίνας και εγκαινίασαν με πάσα λαμπρότητα οι προέδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, φίλοι και σύμμαχοι, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από την Κερύνεια, κατασκευάζεται από την «Akkuyu NGS Elektrik Uretim Corp», θυγατρική της ρωσικής «Rosatom». Η χρηματοδότηση παρέχεται από Ρώσους επενδυτές, με το 93% να προέρχεται από θυγατρική της «Rosatom». 

Πιθανώς, λοιπόν, ο Ρώσος πρέσβης να μη γνωρίζει πού είναι το «Άκκουγιου» της Μερσίνας ή πόσο μεγάλη απειλή είναι για την Κύπρο ένας πυρηνικός σταθμός πάνω από την Κερύνεια. Πιθανώς, επίσης, να μη γνωρίζει πόσο μεγάλη απειλή για τη Λευκωσία είναι οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία του Ερντογάν, που ακόμα κατέχει το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαράζει νοητές γραμμές στον ελλαδικό χώρο. Μπορεί, εν τέλει, η μέθη της αναγέννησης μιας «ρωσικής αυτοκρατορίας» να μην επιτρέπει στον κ. Οσάτσι (κατ’ εντολήν του νέου τσάρου που εξολοθρεύει Ουκρανούς και Έλληνες στη Μαριούπολη) να αναγνωρίσει ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα κι ότι τα ρωσικά συμφέροντα και οι λυκοφιλίες με την Τουρκία είναι μη φιλικά και μάλλον εχθρικά προς τη Λευκωσία, που ή θα αντισταθεί ή θα εξαφανιστεί. Εκτός κι αν ανακάλυψαν μερικές εκατοντάδες νεοναζί στην Κύπρο και θα βοηθήσουν την Τουρκία να μας… αποναζιστικοποιήσει. Καμιά ντροπή την ώρα του μεγάλου χαμού;