> Αρκετοί φίλοι και γνωστοί στην Κύπρο, που από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία επέλεξαν, με τη λογική (;) του «ναι μεν, αλλά», να στιγματίσουν την εισβολή της Μόσχας και ταυτόχρονα όμως να πουν την εξυπνάδα τους «τι γυρεύει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ;», αναρωτιέμαι τι να λένε άραγε τώρα που το ίδιο ζητούν η Σουηδία και η Φινλανδία; Είναι πουλημένες στην Αμερική; Ή, απλά οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση μετά από 210 χρόνια στρατιωτικής ουδετερότητας, διότι ένιωσαν να απειλούνται από το σταλινικό καθεστώς της Μόσχας και πολύ λογικά αποφασίζουν να υπερασπιστούν το συμφέρον των χωρών τους, και των πολιτών τους. 

> Όπως και να έχει, το Κρεμλίνο δήλωσε κατηγορηματικά ότι εκλαμβάνει αυτήν την απόφαση των δύο χωρών ως «σαφέστατη απειλή», και τη χαρακτήρισε «ριζοσπαστική αλλαγή της πάγιας πολιτικής τους μέχρι τώρα». 

> Εσείς μας αναγκάσατε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, απάντησε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας. Και, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Ελσίνκι αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο Sauli Niinistö, εξήγησε και το γιατί. Το μετέφρασα κατά λέξη: 

>Πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Από παλιά οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν εμείς μπούμε στο ΝΑΤΟ αυτοί θα αντιδράσουν άμεσα με… κάποια μέτρα. Εμείς μόνο να μαντέψουμε μπορούσαμε …

>Τώρα όμως θα πρέπει να εμβαθύνω λίγο πιο πολύ. Οι συνθήκες άλλαξαν. Μέχρι τώρα ακόμα και η Ρωσία έλεγε ότι όσο η Φινλανδία και η Σουηδία θα παραμένουν στρατιωτικά ουδέτερες, στη Βαλτική θα υπάρχει σταθερότητα.

> «Αυτά λέγανε μέχρι τώρα οι Ρώσοι. Όμως στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ήρθαν και δήλωσαν απ’ το πουθενά, ότι Σουηδία και Φινλανδία δεν μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Και απαίτησαν από τη Βορειοατλαντική συμμαχία να μην δεχτεί άλλα μέλη. Με αυτό δηλαδή οι Ρώσοι άλλαξαν την εικόνα που είχανε πλάσει οι ίδιοι.

> Εμείς και η Σουηδία επιλέξαμε με δική μας βούληση, εδώ και πολλά χρόνια, να παραμείνουμε έξω από το ΝΑΤΟ. Να κρατήσουμε τη στρατιωτική μας ουδετερότητα. Λέγοντας όμως η Ρωσία αυτά που μόλις σας ανέφερα, είναι σαν να ισχυρίζεται η να μας λέει κατάμουτρα ότι «κοιτάξτε να δείτε, εσείς δεν μπορείτε να έχετε προσωπική άποψη πάνω σ’ αυτό που συμβαίνει τώρα», εννοώντας την εισβολή στην Ουκρανία, άρα δεν μπορείτε να μπείτε στο ΝΑΤΟ.

Αυτό -συνέχισε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας- είναι μία τεράστια αλλαγή, μια παρεκτροπή. Και αυτό μας έβαλε  σε σκέψεις. Έτσι, αυτό που συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που συνεχίζεται μέχρι τώρα, σίγουρα άλλαξε όλη τη γενική εικόνα. Είδαμε ότι ήταν έτοιμοι να επιτεθούν απροκάλυπτα σε μια γειτονική τους χώρα.

Εάν λοιπόν αυτό το γεγονός είναι μία από τις αιτίες για τις οποίες αποφασίζουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, τότε απευθύνομαι στους Ρώσους κατά πρόσωπο και τους λέω «εσείς μας αναγκάζετε να το κάνουμε, άρα κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας!

ΥΓ1.: Ελπίζω –αναμένω– όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συν όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία, να πάρουν (αν δεν το έχουν πράξει κιόλας) σαφή θέση απέναντι σε αυτό το ζήτημα. «Ναι ή όχι;», για την είσοδο των 2 χωρών στο ΝΑΤΟ. Και χωρίς «ναι μεν, αλλά…»

ΥΓ2.: Αυτή η απέχθεια πολλών στην Κύπρο κατά του ΝΑΤΟ, σημειώνω, έχει να κάνει και με το ότι μια χώρα μέλος του, η Τουρκία, εισέβαλε στο νησί μας και η Συμμαχία δεν έκανε τίποτα. ΟΚ. Αλλά, αφήνοντας στην άκρη ότι ήταν διαφορετικά τότε τα γεωστρατηγικά δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ας έχουμε υπόψη, έστω και για το τυπικό του πράγματος, ότι η Κύπρος δεν ήταν χώρα του ΝΑΤΟ. Της δόθηκε η επιλογή, μερικά χρόνια μετά την εισβολή, να μπει στη Συμμαχία, κάτι που ίσως και να τη λύτρωνε, αλλά η Αριστερά έβγαλε σπυριά και δεν επέτρεψε καν να συζητηθεί. Όχι πως ήταν λιγότερο υστερικό και το ΔΗΚΟ τότε. Υπάρχει σαφής μαρτυρία περί αυτού από τον αείμνηστο Νίκο Ρολάνδη στα βιβλία και στην αρθρογραφία του, υποστηριζόμενη μάλιστα και από διαβεβαιώσεις που είχε δώσει τότε περί αυτού ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Υπάρχει, προσθέτω, και η κοινή λογική!).

 (*) Ως στήλη, εννοώ!…