Εδώ και δέκα μήνες γράφουμε και ξαναγράφουμε για τα 14 προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία έπρεπε να ικανοποιηθούν την 31η Δεκεμβρίου του 2021, ώστε μέχρι τον Μάρτιο το αργότερο να λαμβάναμε τα €85 εκατ. Ωστόσο, μας βρήκε ο Ιούλιος και ακόμα τα ορόσημα παραμένουν εκκρεμή. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης σκαλώνει στα δύο νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Μάλιστα, λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης, θα υπάρξει αργοπορία και στις υπόλοιπες δόσεις.

Προ ημερών, στη σύσκεψη των αρχηγών και μελών των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια φόρμουλα για την προστασία των εγγυητών, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έφεραν την κυβέρνηση προ τετελεσμένων, καθώς πέραν των βελτιώσεων που απαιτούν στα δύο νομοσχέδια, ζήτησαν και ευρύτερες αλλαγές, που αφορούν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη δημιουργία του δικαστηρίου για εκποιήσεις, καθώς και τον μηχανισμό για τις αναδιαρθρώσεις, τον οποίο είχε δεσμευθεί η Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάσει.

Κατά την άποψή μου, δεν ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή τα κόμματα να θέσουν το ευρύτερο ζήτημα των εκποιήσεων και εγγυητών, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν κάποιος απαιτεί πολλά, θα εξασφαλίσει λίγα. Εάν τα κόμματα επέμεναν μόνο σε ουσιώδεις αλλαγές στα δύο επίμαχα νομοσχέδια που αφορούν τους διαχειριστές δανείων, μάλλον θα έβγαιναν κερδισμένα. Δηλαδή, από τη μια δεν θα είχαν πρόσβαση οι εταιρείες διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των εγγυητών μέσω του συστήματος Άρτεμις και του Κτηματολογίου και από την άλλη θα έμπαινε το νερό στο αυλάκι για να πάρει η χώρα τα €85 εκατ.

Στα αιτήματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση απάντησε με τις δράσεις που ανέλαβε από το 2015 μέχρι σήμερα για προστασία της κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή της για επαναφορά του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου για χρηματοοικονομικές διαφορές, καθώς και για υποθέσεις εκποιήσεων. Η εξαγγελία της κυβέρνησης συνοδευόταν με αστερίσκους, καθώς ξεκαθάρισε πως στο νομοσχέδιο δεν θα περιέχονται πρόνοιες οι οποίες θα διευκολύνουν τους κακοπληρωτές, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθρωσης δανείων. Με την τελευταία αναφορά, η κυβέρνηση κόβει τον βήχα της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποδεχθεί να αλλάξουν τα φώτα στο νομοσχέδιο, όπως είχαν πράξει πέρσι τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης να αποσύρουν το αρχικό νομοσχέδιο που είχαν… τάξει στην ΕΔΕΚ, για να δώσει θετική ψήφο επί του προϋπολογισμού του 2021.

Πάντως, ένα είναι το θέμα! Η χώρα μας μένει εκτεθειμένη έναντι της Κομισιόν. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την κατάσταση αλλά μεγάλη είναι και η ευθύνη της αντιπολίτευσης. Το μεν υπουργείο γιατί δεν υιοθετηθεί στο νομοσχέδιο για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας, με την οποία θα πρέπει να εναρμονιστεί έτσι και αλλιώς του χρόνου (με την οδηγία εξαιρούνται οι εγγυητές). Η δε αντιπολίτευση, αφού έχει στόχο τις βελτιώσεις στα νομοσχέδια γιατί ζητά περισσότερα, τα οποία γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν;

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει συνολικά €1.2 δισ. Οι τρικλοποδιές που βάζει η μια πλευρά στην άλλη δεν ωφελούν αλλά ζημιώνουν τους πολίτες και την οικονομία γενικότερα. Το Ταμείο Ανάκαμψης επείγει να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης ενόψει εκλογών. Απαιτείται να δείξουν όλοι σοβαρότητα και να σταματήσουν τις επιπολαιότητες, γιατί δεν πρόκειται να μας χαριστούν οι Βρυξέλλες.