ΕΑΝ χάσει τις εκλογές ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανέλθει στην εξουσία η αξιωματική αντιπολίτευση, θα αλλάξει στάση η κατοχική Τουρκία στο Κυπριακό και στα ελλαδοτουρκικά; Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δηλώσεις του για το τι θα πράξει σε σχέση με την Ελλάδα αν ο ίδιος εκλεγεί, παρουσιάσθηκε πιο «σκληρός» και πιο «προχωρημένος» από τον Ερντογάν. Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων, ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε «η εξουσία θα αλλάξει, θα έρθουμε στην εξουσία. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι εμείς είμαστε εθνικιστικές δυνάμεις». Γνωρίζουν, ανέφερε, «πολύ καλά από ποια παράδοση ερχόμαστε και ότι προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Με τον ίδιο τρόπο γνωρίζουν καλά τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν». Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι «όταν έρθουμε στην εξουσία εμείς θα τους δείξουμε τι θα γίνουν τα όπλα σε αυτά τα νησιά».

ΕΙΝΑΙ προφανές πως εάν ο Ερντογάν αποτύχει στις εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται το 2023, ολοκληρώσει τον κύκλο του στη διακυβέρνηση της Τουρκίας, δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στα λεγόμενα εθνικά θέματα, τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αυτής. Άλλωστε, είναι προφανές —κι όχι τώρα που βρίσκεται η χώρα σε προεκλογική περίοδο— ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος μπορεί να είναι πιο επιθετικός έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Υπάρχει ανταγωνισμός ποιος από τους δύο είναι πιο εθνικιστής και έχει επεκτατικές βλέψεις κατά των δύο χωρών. 

ΠΕΡΑΝ από τα πολιτικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς, είναι προφανές πως η Τουρκία έχει μία εθνική πολιτική, την οποία προωθεί και υλοποιεί. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την τακτική, καμία όμως επί της ουσίας. Οι στόχοι έχουν προ πολλού τεθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες και βαθμηδόν, με εργαλείο τη στρατιωτική ισχύ, υλοποιούνται. Αυτό το σκηνικό δεν διαφοροποιείται. 

ΣΕ αυτή τη φάση η Άγκυρα παρουσιάζεται πιο επιθετική. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται επειδή η Τουρκία διανύει προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι ένα στοιχείο. Αλλά η μεγάλη εικόνα αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, την ανακατανομή ισχύος, που βρίσκεται σε εξέλιξη και τη συστηματική και μεθοδική προσπάθεια η Άγκυρα να ενταχθεί σε αυτό το γίγνεσθαι, στο νέο διεθνές περιβάλλον, που διαμορφώνεται. 

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, έχει διαχρονικά την ίδια πολιτική στα ζητήματα αυτά. Η Άγκυρα αντιμετωπίζει ενιαία την Ελλάδα και την Κύπρο. Από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, θεωρεί πως ο αντίπαλος είναι ενιαίος. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, ο οποίος δεν είναι μυστικός και από την εφαρμογή του διαπιστώνεται πως η πρόθεση είναι ο στρατηγικός έλεγχος όλου του χώρου. Αυτό θα έπρεπε, κατά την άποψή μας, να διαφοροποιήσει και την τακτική της Αθήνας και της Λευκωσίας. Να διαμορφωθεί μία ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της επιθετική, επεκτατικής κατοχικής Τουρκίας. Αυτό κατά καιρούς έγινε, αλλά δεν ήταν συστηματικό και δεν είχε συνέχεια. Κι αυτό φαίνεται και από τη διαχείριση της τουρκικής πολιτικής.