Ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η απογοήτευση της κοινής γνώμης για την αδυναμία να ληφθεί απόφαση για μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης, κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό. Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν οι χρεώσεις, όφειλε να μη δημιουργήσει ελπίδες και κυρίως να μην ανακοινώσει ότι η σύσκεψη είχε στόχο τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι αυτό ανακοίνωσε. Και δεν το έκανε πράξη. Συνεπώς, η σύσκεψη απέτυχε παταγωδώς. Και η ευθύνη ίσως να μη βαραίνει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο τους δύο υπουργούς, Οικονομικών και Ενέργειας, που παρέστησαν χωρίς να έχουν κάτι χειροπιαστό να προτείνουν. Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση των χρεώσεων; Προφανώς όχι.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχουν τρόποι ουσιαστικής μείωσης του κόστους ηλεκτροδότησης. Το πετρέλαιο είναι πανάκριβο, θα παραμείνει πανάκριβο κι αν είναι κάτι που πρέπει να αναμένουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι αύξηση της χρέωσης από την ΑΗΚ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η Κυβέρνηση όφειλε να μιλήσει με ειλικρίνεια στην κοινή γνώμη. Οφείλει να το κάνει έστω και τώρα. Και όχι να διαφημίσει συσκέψη για μειώσεις στους λογαριασμούς. Όταν τάζεις κάτι και εμφανίζεσαι ανακόλουθος, οφείλεις να αποδεχθείς την κριτική και την κατακραυγή. Σου αξίζει.

Θα μπορούσαν να μειωθούν οι φορολογίες που επιβάλλονται στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική μείωση των εσόδων του κράτους και σε επηρεασμό της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται. Θα ήταν ορθό να μειωθεί η φορολογία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς όσο πιο φθηνό είναι το ρεύμα τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση; 

Μήπως τελικά η πιο σημαντική απόφαση από τη σύσκεψη ήταν η διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης για εξοικονόμηση και μείωση στην κατανάλωση; Πολύς κόσμος πιστεύει πως τα περιθώρεια εξοικονόμησης είναι πολύ περιορισμένα. Όμως δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Υπάρχει πολύ μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης. Και δεν σημαίνει πως όταν αναγνωρίζεις τη δυνατότητα εξοικονόμησης δικαιολογείς τις ψηλές χρεώσεις ή τον εγκλωβισμό στο πετρέλαιο και τους ακριβούς ρύπους. Σημαίνει απλά πως πάντα υπάρχει περιθώριο να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση. Για παράδειγμα, αντί των συνηθισμένων κλιματιστικών ψήξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεμιστήρες, εδάφους και οροφής. Είναι πολύ πιο οικονομικοί και αρκετά εξυπηρετικοί. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν λιγότερο ενεργοβόρα τα κλιματιστικά, σε ψηλότερη θερμοκρασία και με κλειστά παράθυρα. Μπορεί να ψηλώσει ελαφρώς η θερμοκρασία στο ψυγείο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μάτια υγραερίου αντί ηλεκτρισμού. Μπορούν να κλείνουν τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται. Μπορούν να κλείνουν από τις πρίζες οι συσκευές, αντί να μπαίνουν στο stand by. Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης. Αξιοποιήστε τους, γιατί κανένας δεν θα ρίξει την τιμή του ρεύματος για μας. Αντίθετα, θα την αυξήσει.