Πονοκέφαλο στον τουριστικό κλάδο, συνεχίζει να προκαλεί η νέα απρόβλεπτη κατάσταση που επικρατεί στις αερομεταφορές, η οποία εμποδίζει τη μαζική κάθοδο τουριστών. Ειδικότερα, οι ελλείψεις προσωπικού σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, τείνουν να εξελιχθούν στον «αδύναμο κρίκο» της φετινής τουριστικής περιόδου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία σε αρκετές χώρες.

Το Insider έγινε πρόσφατα κοινωνός παραπόνων πελατών των οποίων οι πτήσεις και οι προγραμματισμένες διακοπές ακυρώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κάτι το οποίο φυσιολογικά προκάλεσε την αγανάκτηση της. Καθηκόντως θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα στην Hermes Airports εκπρόσωπος της οποίας μας ανέφερε πως το πρόβλημα δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη προσωπικού τόσο στις αεροπορικές εταιρείες, όσο και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης. Μας τονίστηκε επίσης πως το πρόβλημα στην Κύπρο, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες όπου σε αρκετά αεροδρόμια καταγράφονται πρωτοφανείς ουρές, τόσο στα check-in όσο και στον έλεγχο των επιβατών με αποτέλεσμα είτε να ακυρώνονται πτήσεις, είτε να καθυστερεί η ώρα αναχώρησης τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων, οι ελλείψεις προσωπικού στις αερομεταφορές φθάνουν το 18% στην Πορτογαλία, το 15% στη Γαλλία και την Ιταλία, το 12% στη Βρετανία, το 11% στις ΗΠΑ και το 9% στη Βρετανία.  Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στις απολύσεις που είχαν κάνει προηγουμένως οι εταιρείες λόγω της πανδημίας και στο ότι τα άτομα που έχασαν την εργασία τους, είτε βρήκαν αλλού δουλειά, είτε δεν θέλουν να επιστρέψουν.  Υπό αυτά τα δεδομένα φαίνεται να δυσκολεύει ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού για τουλάχιστον 80% των αφίξεων που καταγράφηκαν το 2019, τη χρονιά δηλαδή ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό που αντιστοιχεί σε 3 εκατομμύρια αφίξεις. Ας ελπίσουμε πως το πρόβλημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε ο κυπριακός τουρισμός να λάβει μια σημαντική ένεση ρευστότητας από το σοκ που βίωσε την τελευταία διετία ελέω πανδημίας.

[email protected]