Ας αναφερθούμε στις δημόσιες επιβατικές συγκοινωνίες της Κύπρου. Ένα θέμα που έχει καταδικαστεί να βρίσκεται στις υποσημειώσεις της δημόσιας συζήτησης, διότι τον μέσο Kύπριο πολίτη τα λεωφορεία δεν τον ενδιαφέρουν. Κι ο λόγος είναι απλός: δεν τα χρησιμοποιεί, αφού δεν τα εμπιστεύεται, θεωρεί ότι δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν στον βαθμό που εξυπηρετούν τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, τα συνδέει με την εικόνα της ταλαιπωρίας και της καταδίκης. Και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει άδικο, είναι μια πραγματικότητα στο νησί μας από όλους αντιληπτή. Κάθε φορά που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, αντιλαμβανόμαστε πόσο «φτωχοί συγγενείς» είμαστε στο κεφάλαιο των δημόσιων επιβατικών συγκοινωνιών. Όλα αυτά συνοψίζουν μία μεγάλη αποτυχία από την πλευρά της κυβέρνησης, διότι έχει κάνει ελάχιστα για να προσφέρει στους πολίτες σε ικανοποιητικό βαθμό ένα δημόσιο αγαθό, τόσο σημαντικό, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός. Ειδικά αυτές τις μέρες του υψηλού πληθωρισμού, οι αδυναμίες στις δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εξόδων διακίνησης των πολιτών, ενοχλούν όσο ποτέ άλλοτε.

Αφορμή για το θέμα, το περιστατικό του Σαββάτου 27 Ιουνίου, με το τεχνικό πρόβλημα σε υπεραστικό λεωφορείο, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας αντίδραση και αναγκάζοντας το Υπουργείο Μεταφορών να απολογηθεί δημόσια: «Σε σχέση με λεωφορείο, το οποίο εκτελούσε σήμερα υπεραστικό δρομολόγιο και στο οποίο εκδηλώθηκε τεχνικό πρόβλημα, το Υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει ότι, μόλις το περιστατικό περιήλθε στην αντίληψη του υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου, δόθηκαν οδηγίες ώστε τόσο το συγκεκριμένο λεωφορείο όσο και τα υπόλοιπα λεωφορεία της εταιρείας υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για να διαπιστωθεί η τεχνική καταλληλότητά τους και, εάν διαπιστωθεί ότι κυκλοφορούν χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες απόσυρσής τους, όπως και ενέργειες για απόδοση ευθυνών σε οποιονδήποτε υπεύθυνο. Επιπλέον, ο Υπουργός Μεταφορών ζήτησε να γίνει έρευνα και να του υποβληθεί το συντομότερο λεπτομερής έκθεση γεγονότων για το συμβάν. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων απολογείται στους επιβάτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν», έλεγε η ανακοίνωση.

Τέτοια περιστατικά, που αναγκάζουν ένα Υπουργείο να απολογηθεί, δυστυχώς δείχνουν την κατάντια των δημόσιων επιβατικών συγκοινωνιών. Όπως πληροφορούμαστε η συγκεκριμένη παρτίδα λεωφορείων, η οποία είναι η πρώτη που ήρθε στην Κύπρο, όταν το 2010 ξεκίνησαν τα υπεραστικά δρομολόγια από τη συγκεκριμένη εταιρεία, πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί το περιστατικό, που επίσης ανάγκασε συμπολίτη μας να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο και εικόνες από την έλλειψη συντήρησης στο εσωτερικό του συγκεκριμένου λεωφορείου. Είναι μία εικόνα που δεν τιμά μία ευρωπαϊκή χώρα, η οποία διαφημίζει διεθνώς ένα «ποιοτικό τουριστικό προϊόν». Το αναφέρουμε, γιατί ειδικά αυτή την περίοδο τα λεωφορεία μας τα χρησιμοποιούν και οι τουρίστες.

Η ανανέωση και συντήρηση των λεωφορείων, η ασφάλεια σε αυτά, η αύξηση των γραμμών ώστε να εξυπηρετούν όλο τον πληθυσμό και η μεγαλύτερη συχνότητά τους, ώστε να διευκολύνουν και να μην ταλαιπωρούν, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών μιας χώρας. Όπως προαναφέραμε, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στα θέματα αυτά, διότι δεν προσφέρει στους πολίτες σε ικανοποιητικό βαθμό ένα αναγκαίο -ειδικά σε δύσκολους καιρούς πληθωρισμού- δημόσιο αγαθό. Άλλες προεκτάσεις από μια τέτοια κατάκτηση θα μπορούσε να ήταν η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και του μποτιλιαρίσματος στις πόλεις. Αλλά ας μη βάζουμε δύσκολα στους αρμόδιους, θα «κουραστούν»…