Αλήθεια πείτε μου… Τι θα γινόταν σε άλλο κράτος, που δεν θεωρείται τριτοκοσμικό, εάν διατασσόταν έρευνα για ένα περιστατικό και πριν την ολοκλήρωσή της, αυτός που τη διενεργεί έβγαινε δημόσια σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ και απάλλασσε αυτόν που κατηγορείται; 

Τι θα γινόταν σε άλλη πολιτισμένη χώρα, εάν σε μία δημόσια έρευνα, περιλαμβανόταν μόνο η θέση της μίας πλευράς και συγκεκριμένα αυτής που κατηγορείται; Τι θα γινόταν εάν αυτός που διενεργούσε την έρευνα, διαπιστωνόταν πως είπε πράγματα δημόσια, που δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ; 

Θα μου πείτε πως σε άλλες χώρες, δεν θα διενεργείτο ποτέ τέτοια έρευνα. Έχετε δίκιο, αν διενεργείτο όμως κι εάν γίνονταν τόσο εξόφθαλμα λάθη και παραλείψεις, όχι μόνο δεν θα θεωρείτο αξιόπιστη, αλλά θα απομακρύνονταν και όσοι ανέλαβαν να τη διενεργήσουν. 

Στη δική μας, ωστόσο, δεν άνοιξε μύτη. Παρά τις καταγγελίες και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε, απάλλαξε πανηγυρικά τον καταγγελλόμενο και το θέμα πλέον «θεωρείται λήξαν». Αρνητικός πρωταγωνιστής το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσής, που κλήθηκε να διερευνήσει το περιστατικό με τον γυμνασιάρχη στη Λάρνακα, ο οποίος καταγγέλθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά, εκφοβισμό και διακρίσεις και είχε απαγορεύσει σε έξι παιδιά να λάβουν μέρος στην επίσημη τελετή αποφοίτησης και να πάρουν απολυτήριο στη σκηνή, επικαλούμενος λόγους ευπρέπειας των μαλλιών τους.  

«Εντάξει, είναι ο ίδιος και να είναι ο ίδιος, όμως, τι σχέση έχει;», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Νικόλα Γιασουμή, στο κρατικό ραδιόφωνο, όταν ρωτήθηκε πολλές φορές από την Ελένη Βρεττού, εάν επρόκειτο για τον ίδιο εκπαιδευτικό που πέρσι δεν άφησε μαθήτρια από την Κένυα να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης, λόγω του ότι τα μαλλιά της ήταν πλεξούδες.

Φαντάζομαι δεν έχει σχέση ούτε αυτή η καταγγελία που έγινε στον «Φ» από τη μητέρα ενός από τους μαθητές (σ.σ Σύρος με κυπριακή υπηκοότητα) που τους απαγορεύτηκε να πάρουν απολυτήριο έτσι; «Του διευθυντή δεν του αρέσκουν οι ξένοι. Ξέρεις ότι δεν άφησε μαθητή από την Αφρική να κάνει φωτογράφηση με τα άλλα μωρά, επειδή είναι μαύρος; Μια άλλη μαθήτρια είχε φυσικά κόκκινα μαλλιά και της είπε “αυτό το χρώμα, δεν είναι χρώμα του σχολείου”. Είπεν του ότι έτσι γεννήθηκε». Εννοείται πως καμιά σχέση έχει και το ότι φέρεται να ζήτησε από παιδί (σ.σ Ελληνοκύπριο) να κουρεύεται όπως συγκεκριμένος ήρωας της ΕΟΚΑ, επειδή έτσι είναι το «σωστό κούρεμα». Λες και η ηρωική δράση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, είχε σχέση με την κόμμωσή τους.  

Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας μιας χώρας, να μην μπαίνει καν στον κόπο να διερευνήσει αυτά τα περιστατικά και άλλες καταγγελίες που έχει ενώπιόν του; Πώς είναι δυνατόν να μη διερευνά ενδεχόμενη διάκριση στους κανονισμούς του σχολείου, που αποδεχόταν στην τελετή αποφοίτησης, μόνο «σταυρό και κομποσκοίνι»; Πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, χωρίς να είναι παρόν στο περιστατικό, να υποστηρίζει με σθένος στα ΜΜΕ, πως γονέας έριξε κροτίδα στην τελετή αποφοίτησης, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά και δεν περιλαμβάνεται καν στο πόρισμα που εξέδωσε; Κι όμως είναι….