Χθες από αυτή την στήλη επιχειρήσαμε να πείσουμε πως, ακόμα κι όταν δικαιολογημένα τα έχουμε με τις Κυβερνήσεις για τον εγκλωβισμό στο κατά κανόνα ακριβότερο και πιο ρυπογόνο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής, έχουμε περιθώρια για εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων. Σκεφτήκαμε να παραθέσουμε σήμερα κάποιες επισημανσεις που έκανε ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς, μέσα από βιβλίο του 2009, με τίτλο «Το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου».

Θα πείτε πως όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πώς να εξοικονομήσουμε ηλεκτρισμό. Άλλωστε, ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Αβραάμ Γεωργίου έκανε πολλή δουλειά και μπράβο του προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης. Και επιτέλους προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Κυβέρνηση σύντομα. Διότι ναι, πολλοί χρειαζόμαστε να μας θυμίζουν την ανάγκη για εξοικονόμηση, αν και οι λογαριασμοί που μας έρχονται τον τελευταίο χρόνο δεν θα έπρεπε να μας αφήνουν να το ξεχνάμε.

Όμως, στο βιβλίο του κ. Πουλλικκά, που το είχε διανείμει δωρεάν σε δημοσιογράφους και άλλους, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την εξοικονόμηση που μπορούμε να πετύχουμε επιλέγοντας απλά να κλείνουμε τις συσκευές από την πρίζα/διακόπτη, αντί να τις αφήνουμε σε στάση αναμονής (stand by).

Γράφει ο κ. Πουλλικκάς: «Αρκετές από τις ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μένουν για αρκετές ώρες σε κατάσταση αναμονής, με μόνη ένδειξη μια μικροσκοπική φωτεινή πηγή, γνωστή σαν δίοδος εκπομπής φωτός ή LED (light emitting diode). Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται 24 ώρες την ημέρα για τη διατήρηση των οικιακών συσκευών σε κατάσταση αναμονής; (…) Πρόσφατη μελέτη, όπου έχει μετρηθεί η ισχύς και η κατανάλωση ενέργειας από τις διόδους LED για μια εξοπλισμένη οικία μέσης κατανάλωσης, έχει καταδείξει ότι η συνολική ισχύς που χρειάζεται όταν οι συσκευές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής είναι περίπου 98W (βατ), με άλλα λόγια λίγο πιο κάτω από την ισχύ ενός λαμπτήρα ισχύος 100W! Τέτοιες καταναλώσεις μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες, όμως, εάν αναλογιστούμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 350.000 οικιακοί καταναλωτές (σ.σ. στοιχεία 2009) ηλεκτρισμού, τότε χρειάζεται ισχύς περίπου 35 MW (μεγαβάτ) μόνο και μόνο για τη διατήρηση των οικιακών συσκευών σε κατάσταση αναμονής (on stand by). Αυτή η ισχύς αναλογεί περίπου στο 3 – 6% της συνολικής μέγιστης ημερήσιας ζήτησης. Ο πιο πάνω υπολογισμός δεν περιλαμβάνει ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής σε καταστήματα, εργασιακούς χώρους, κτλ. Αναρωτιέστε τώρα πόσες επιπλέον μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται μόνο και μόνο για τη διατήρηση των συσκευών σε κατάσταση αναμονής μέρα και νύχτα;».