Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Ο συνδυασμός «σχεδόν απόλυτη ξηρασία –θερμοκρασία κοντά στα 40ρια– δυνατοί άνεμοι», είναι η χαρά των πυρκαγιών και ο εφιάλτης του εκάστοτε υπουργού που έχει στα χέρια του κάθε καλοκαίρι αυτήν την «κακή πατάτα». Από προχθές «άναψε» ένα πολύ επικίνδυνο, παλιό μέτωπο, ξεκινώντας από την Αχαΐα και περνώντας γρήγορα στην Ηλεία, αναζωπυρώνοντας τις πικρές μνήμες των πυρκαγιών εκεί, πριν από 14 χρόνια, όταν απανθρακώθηκαν 63 άνθρωποι και κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

   Ευτυχώς, το πράγμα ελέγχθηκε. Αλλά, όπως μου έλεγε «από αέρος» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, με τέτοια ακραία φαινόμενα δεν μπορείς να ησυχάσεις ούτε λεπτό. Οι ενδείξεις μέχρι τώρα, είναι ότι έχει γίνει δουλειά σε βάθος όσον αφορά πολλά «μέτωπα» αντιμετώπισης δύσκολων καιρικών φαινομένων. Η εμπειρία του στην ΕΕ, του έχει δώσει πολύτιμα όπλα στην πολιτική του διαδρομή τώρα στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό, πέρα από τις γνωριμίες και την τεχνογνωσία, είναι ότι όπως λένε ξένοι συνάδελφοί του, «μιλάει λίγο, ξέρει το αντικείμενό του και δουλεύει πολύ». 

   Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πάντα πυρκαγιές, ιδίως σε αυτήν την πολύ επικίνδυνη «ζώνη της Μεσογείου» που μας περιλαμβάνει. Αυτό δε που είναι αδιαμφισβήτητο, λέει ο Στυλιανίδης, είναι ότι όλα αυτά που βιώνουμε τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής. «Εκεί, πρέπει να επικεντρωθούμε, κυρίως προληπτικά», συμπληρώνει. «Και έχουμε αργήσει κιόλας».

   «Η αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής απαιτεί την ταχύτατη απανθρακοποίηση των οικονομιών, τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών», μου έλεγε, επίσης χθες, ο Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος  της συγγραφικής ομάδας της Διακυβερνητικής Επιτροπής Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει άμεσο ριζικό μετασχηματισμό τόσο του παραγωγικού/ αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας όσο και του καταναλωτικού προτύπου των νοικοκυριών. 

   Και, απαριθμώντας μια ευρεία γκάμα τέτοιων παρεμβάσεων, ξεχώρισα αυτήν, που πιστεύω ότι μας αφορά εξ ολοκλήρου – και στην Ελλάδα και στην Κύπρο:

   «Την αλλαγή των συμπεριφορών επιχειρήσεων και πολιτών, έτσι ώστε η λειτουργία των πρώτων και ο τρόπος διαβίωσης των δεύτερων να απαιτεί τη χρήση λιγότερων φυσικών πόρων και ενέργειας. Θα πρέπει να γίνει πλέον κατανοητό ότι ένα κοινωνικό πρότυπο όπου τα νοικοκυριά θα επιδιώκουν να ζούνε σε όλο και μεγαλύτερα σπίτια, να κατέχουν 2 ή 3 αυτοκίνητα, να προμηθεύονται όλο και περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, κ.λπ., δεν μπορεί να είναι συμβατό με ένα μοντέλο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν οι μισές από τις απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, μπορεί να προκύψουν από τις αλλαγές των συμπεριφορών και των καθιερωμένων πρακτικών». Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό;

   Κάτι για επιδόρπιο, τώρα …

 

 

Persona non grata   

Οι φράουλες της Μαρία Ζαχάροβα, εκπροσώπου τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (ποικίλης μορφής!) στα social media. Το βίντεο που την δείχνει να τρώει τις φράουλες που μάζεψε, λέει, από τον κήπο της με ελαφρώς λάγνο ύφος ανέβηκε στο Telegram από την ίδια και έχει διάρκεια 3 λεπτών. 

https://metro.co.uk/video/putins-spokeswoman-posts-video-seductively-eating-strawberries-2722549/?ito=vjs-link

Έφαγε πολύ κράξιμο, αλλά ενδόμυχα πιστεύω ότι στους περισσότερους άρεσε! Πάντως, ανάμεσα σ’ εκείνους που την έκραξαν είναι και ο Μιχαήλ Κοντορκόφσκι, 59, ο εξόριστος Ρώσος πρώην ολιγάρχης, ιδιοκτήτης της Yukos, μιας μεγάλης ενεργειακής εταιρείας με τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του ( καταδικάστηκε από το καθεστώς Πούτιν σε φυλάκιση 9 ετών για απάτες), έχει επανασυστήσει το think tank Open Russia με στόχο τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας των πολιτών στην Ρωσία.