ΤΟ θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών επικοινωνιών, γενικά επικοινωνιών, δεν είναι ασφαλώς καινούργιο. Οι παρακολουθήσεις, γίνονται και θα γίνονται και για αυτό υπάρχουν και νομικά πλαίσια, που καθορίζονται από τη νομοθεσία. Εκείνο, που πρέπει να ελέγχεται είναι κατά πόσο γίνονται και ενέργειες εκτός του νομοθετικού πλαισίου. Δεν υπάρχουν ενώπιον μας οποιαδήποτε στοιχεία για παρακολουθήσεις πολιτών στην Κύπρο. Οφείλουμε, όμως, στη δημοκρατία να διασφαλίζεται ότι δεν παρακολουθούνται πολίτες. Έχει σημασία να επαγρυπνούμε, πάντα, γιατί μερικές φορές οι όποιες παρακολουθήσεις μπορεί να γίνονται χωρίς πολιτική ή διοικητική απόφαση. Το κάθε ενδεχόμενο πρέπει να αποκλείεται, κατοχυρώνοντάς το θεσμικά και πρακτικά.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Κύπρος, εκ πρώτης όψεως, συνδέεται με το θέμα των παρακολουθήσεων λόγω της δράσης στη χώρα μας, της εταιρείας που κατασκευάζει και πωλεί τα προγράμματά της. Η εταιρεία φέρεται να έχει σχέση με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων στην Ελλάδα, που γινόντουσαν, όπως είναι γνωστό, σε βάρος ενός πολιτικού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κι ενός δημοσιογράφου. Σημειώνεται συναφώς ότι η NSO Group Technologies (Pegasus) σε έκθεση της στις 30/06/2021, είχε κατονομάσει την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ως τα δύο ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία εξάγονται τα προϊόντα της. Ως εκ τούτου είναι σαφές πως μόνο και μόνο από αυτό το δεδομένο, υπάρχει εμπλοκή. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, πρέπει να δοθεί περισσότερο φως στην πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Πολλές από τις δράσεις του δεν έγιναν γνωστές, μέχρι σήμερα. Είχαν σχέση οι δράσεις αυτές και με την Κύπρο; Γιατί, για παράδειγμα, υπήρξε αναστολή ποινικής δίωξης των εμπλεκομένων στην υπόθεση στην Κύπρο; 

ΟΛΑ αυτά προφανώς και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Ήδη, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει έρευνα, παράλληλα με εκείνη στην Ελλάδα, με βάση και την επιστολή που έχει αποστείλει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου. 

ΜΕ την ευκαιρία να αναφέρουμε πως προωθήθηκε νομοθεσία για την λειτουργία της ΚΥΠ. Μια νομοθεσία, που προωθήθηκε από την υπηρεσία και έχει ως στόχο το εκσυγχρονισμό της και την αναβάθμισή της ενώ η προσπάθεια είναι να απομακρύνει κάθε οποιαδήποτε στρέβλωση, μπορεί να υπάρξει. Η χρησιμότητα της είναι γνωστή και απαραίτητη, γι’ αυτό και θα πρέπει να στηριχθεί η αποστολή της, ιδιαίτερα όταν η χώρα μας είναι ημικατεχόμενη. Όταν ο εχθρός είναι απέναντι.