«Δεν αποτελεί παρά ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο λαϊκισμό, που χωρίς τεκμηρίωση διασύρει αχρείαστα τη χώρα μας διεθνώς». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στους κλυδωνισμούς που δέχεται το πολιτικό σύστημα από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων μέσω λογισμικών συστημάτων. Αποτελεί μέγιστο πολιτικό θράσος να τολμά να μιλά για διασυρμό της Κύπρου η Κυβέρνηση, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια επιδεικνύοντας ντροπιαστικό ταλέντο! Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό για να περιοριστεί σε ατυχείς ατάκες, βγαλμένες από το σκονισμένο μπαούλο πολιτικών περασμένων δεκαετιών, τις οποίες ατυχώς ανασύρουν νεαροί διάδοχοί τους. Εν έτει 2022, οι πολίτες απαιτούν στοιχεία και αποδείξεις. Όχι φραστικές διαψεύσεις, πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα.

 

Είτε αρέσει στους κυβερνώντες είτε όχι, τα γεγονότα βοούν. Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην Ελλάδα για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αφορούν εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Κύπρο. Ο Ντίλιαν και η εταιρεία ήσαν κατηγορούμενοι στην υπόθεση του μαύρου βαν στην Κύπρο. Ναι, εκείνου το οποίο εισήχθη στην Κύπρο για να καταγράφει τα καιρικά φαινόμενα και να λειτουργεί σαν υποκατάστατο… της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας! Οι ίδιοι, όμως, διαφήμιζαν ότι το περιβόητο βαν δύναται να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις!

 

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, λοιπόν, συνδέεται με το περιβόητο βαν και η εταιρεία στην οποία ανήκει καταδικάστηκε με πρόστιμο από κυπριακό δικαστήριο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, όμως, Ταλ Ντίλιαν απαλλάγηκε κάθε κατηγορίας μετά από αναστολή ποινικής δίωξης την οποία αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας (τέως υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη). Κι εδώ εμφανίζεται άκρως λογικό και καυτό το ερώτημα το οποίο υπέβαλε προχθές ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης: «Ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του (Ντίλιαν). Γιατί; Για να μην πει ποιος του είπε ποιους να παρακολουθεί εδώ;». Παράλληλα, μια άλλη παράμετρος συνδυαζόμενη με όλα τα προαναφερθέντα καθιστά ακόμη πιο σοβαρή την υπόθεση. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ήταν συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο που ενέγραψε εταιρεία η οποία ανήκει στον Σαχάκ Αβνί, συνεργάτη του Ντίλιαν. Μάλιστα, ο αδελφός του φέρεται να ήταν και συνέταιρος του Αβνί. Υπήρχε ή δεν υπήρχε θέμα ασυμβίβαστου όταν αποφασιζόταν η αναστολή ποινικής δίωξης του Ντίλιαν; Χθες, ο κ. Αγγελίδης προέβη σε γραπτή ανακοίνωση στην οποία επικαλείται κάποιους ισχυρισμούς. Για αυτήν θα επανέλθουμε αύριο. Καθότι, η τοποθέτησή του κρίνεται προκλητική.

 

Μια απλή ανάγνωση των προαναφερθέντων γεγονότων αρκεί για να αντιληφθεί και ένα αμαθές παιδάριον ότι απαιτείται ανεξάρτητη έρευνα για να ξεμπλέξει αυτό το ύποπτο κουβάρι, το οποίο, ενδεχομένως, να εξελιχθεί σε καραμπινάτο σκάνδαλο. Και να οδηγήσει σε πραγματικό διασυρμό της χώρας. Όχι εικονικό όπως αυτόν τον οποίο επικαλείται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο ενδεχόμενο τέτοια συστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων να χρησιμοποιούνται από το κράτος και την ΚΥΠ (για λόγους εθνικού συμφέροντος). Προσλαμβάνει απείρως μεγαλύτερη και εξοργιστική διάσταση μετά την προχθεσινή επισήμανση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη ότι οργιάζουν οι φήμες πως τέτοια λογισμικά συστήματα έχουν αγοράσει και πολιτικά κόμματα!

 

Είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη και αποτελεί θέμα δολοφονίας της δημοκρατίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ναι, δεν ήρθαμε από άλλο πλανήτη. Είναι γνωστότατο ότι ενίοτε οι κυβερνήσεις προέβαιναν σε παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Ποτέ δεν ήταν ανεκτό αλλά ήταν απείρως δύσκολο να αποδεικτεί. Ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Συμμορία» καταγράφει ότι ο διοικητής της ΚΥΠ ενημέρωνε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον Πρόεδρο για τέτοιες συνδιαλέξεις. Δεν διαψεύστηκε ποτέ! Πλέον, όμως, το πρόβλημα προσλαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Ο καθείς δύναται να αντιληφθεί τι σημαίνει κάποιο κόμμα να μπορεί να παρακολουθεί τις συνδιαλέξεις του όποιου πολίτη.

 

Συνεπώς, παιδιάστικες διαβεβαιώσεις του τύπου «ουδέποτε κατά την εννιαετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε η παρακολούθηση οποιουδήποτε», το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επαυξάνουν την οργή των πολιτών. Το τεκμήριο της αξιοπιστίας το απώλεσαν προ πολλού. Όταν για χρόνια διέψευδαν το σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια αλλά μια καλή πρωία ένα βίντεο διέσυρε την πατρίδα μας σε κάθε γωνιά της υφηλίου, δυσφημώντας μας με το περιβόητο «This is Cyprus».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πασχίζει να το επαναλάβει; Είτε θα διατάξει έρευνα (αν τολμά) είτε θα μας παραλάβει η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο νέος διασυρμός είναι προ των θυρών!