Μέχρι και ο Γενικός Εισαγγελέας, σε μια ανάπαυλα από την κόντρα του με τη διευθύντρια των φυλακών, αναμείχθηκε στη συζήτηση γύρω από το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Είναι, λέει, αντισυνταγματική η πρόταση που συζητείται στη Βουλή. 

Πότε πέρασε από τόσο βάσανο η εισαγωγή ενός σχολικού μαθήματος; Για να διδάσκονται οι μαθητές πληροφορική, εφαρμοσμένα μαθηματικά, βιολογία, γαλλικά, οικοδομική στις τεχνικές, τραπεζοκομία στις ξενοδοχειακές σχολές, είχε μήπως άποψη ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας; Γιατί για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Παιδείας ψάχνει νομικά άλλοθι για να κρυφτεί, προκαταλαμβάνοντας μάλιστα την αποτυχία. «Δεν θα φέρει, λέει, τα επιθυμητά αποτελέσματα». Με το συμπάθιο, αλλά πολλά από τα μαθήματα που διδάσκονται σήμερα στα σχολεία δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο, δεν το παίρνουμε κατάκαρδα κι ούτε το κάνουμε θέμα. 

Παρ’ όλα αυτά, θα εντάξει λέει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση του, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε κάποια από τις θεματικές ενότητες που θα περιλαμβάνονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων «μια άλλη καινοτομία η εισαγωγή της οποίας εξετάζεται αυτήν ακριβώς την περίοδο». Ένα από τα προβλήματα μας είναι ότι θεωρούμε ή παρουσιάζουμε πράγματα που αλλού είναι αυτονόητα ως καινοτομίες. Και ένα άλλο μας πρόβλημα, είναι ότι φοβόμαστε τις λέξεις. Για αυτό και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εντάσσεται μια στο μάθημα οικιακής οικονομίας και μια στα εργαστήρια δεξιοτήτων. 

Η καινοτομία σε αυτήν περίπτωση είναι η υποκριτική μας στάση. Ενώ τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ανεξέλεγκτη πληροφόρηση και μπορούν να γίνουν έρμαιο του καθενός, φοβόμαστε να τους μιλήσουμε με επιστημονικούς και παιδαγωγικούς τρόπους για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής. 

Θα επηρεαστεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, πρέπει να προηγηθεί αρκετά σύνθετη μελέτη και να γίνουν συνεννοήσεις ή και διαβουλεύσεις, θα χρειαστεί να απασχολείται αριθμός πρόσθετων εκπαιδευτικών και, επομένως, θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια στον προϋπολογισμό, χρειάζεται να προετοιμαστεί τόσο το σχετικό πρόγραμμα, όσο και εποπτικό υλικό, αλλά και να γίνει σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για τα οποία επίσης θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια προϋπολογισμού… Κι όλα του γάμου δύσκολα ή όποιος δεν θέλει να πάει στον Μύλο δέκα μέρες κοσκινίζει. 

Όλα όσα επικαλείται το υπουργείο μπορεί και να ισχύουν. Ωστόσο, αν υπήρχε η βούληση για ένταξη ενός τέτοιου μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες, θα μπορούσε να γίνει ένα πλάνο, να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και να αρχίσει ο προγραμματισμός. Το υπουργείο Παιδείας όμως δεν δεσμεύεται. Επικαλείται όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, ή που μπορούν να προκύψουν, απλά και μόνο για να μην εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Κι ας συνεχίσει να συζητείται επ’ αόριστο.