Για χρόνια παλεύαμε να εγκαταστήσουμε κάμερες στους δρόμους. Μέχρι και παραβίαση της προσωπικής μας ζωής επικαλεστήκαμε λες και η καταγραφή από τις κάμερες θα έφτανε στη σύζυγο ή στο σύζυγο ως μαρτυρία με ποιους συνταξιδεύουμε όταν απουσιάζουμε –τάχα– για δουλειά. Εν τέλει τα μισοκαταφέραμε, αν και όπως έχουν στηθεί, στα φώτα τροχαίας μέσα στις πόλεις, εστιάζουν στο ποιος θα περάσει –συνειδητά ή κατά λάθος– τη γραμμή άμα ανάψει κόκκινο, ενώ στους αυτοκινητόδρομους οι οδηγοί «πετάνε». Έξι νεκροί σε έναν μόνο μήνα.   

Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε στις φυλακές ένα (έξυπνο) σύστημα που θα αποκόπτει το τηλεφωνικό σήμα ώστε να μην μπορούν οι κρατούμενοι να χρησιμοποιούν κινητά και να συντονίζουν εγκληματικές ενέργειες. Παρά τα δύο και πλέον εκατομμύρια που δαπανήθηκαν, αυτό δεν έγινε κατορθωτό (αν γινόταν, πώς θα επικοινωνούσαν οι αστυνομικοί με τους φυλακισμένους;). Από το σύστημα, όταν τεθεί σε λειτουργία, πιο πολύ επηρεάζονται οι κάτοικοι της περιοχής κι η γειτονική πρεσβεία των Άγγλων, παρά οι κρατούμενοι. 

Στο μεσοδιάστημα έγιναν προσπάθειες για ψηφιακή αναβάθμιση διαφόρων Υπηρεσιών μέχρι και ολόκληρης της κυβερνητικής μηχανής, ενώ δήμαρχοι –κατά καιρούς– βαφτίζουν την πόλη τους «έξυπνη». Η εξυπνάδα της όμως μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στην καταβολή διά sms του αντίτιμου για στάθμευση. Άντε και δωρεάν wifi σε καμιά παραλία ή πλατεία. (Μέχρι και την κατεχόμενη Αμμόχωστο ήμασταν έτοιμοι να την κάνουμε «έξυπνη» πόλη αλλά μας έμεινε η εξυπνάδα). 

Με τούτα και με κείνα, φτάνουμε στους έξυπνους μετρητές της ΑΗΚ. Παρά το ότι η εγκατάσταση τους διαφημίστηκε εδώ και μήνες, η εγκατάσταση κι η λειτουργία τους δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί αφού για κάθε προσφορά υπάρχει πάντα και μια προσφυγή. Γιατί, εκτός από τους μετρητές κι οι προσφοριοδότες είναι έξυπνοι κι οι νομικοί ακόμα πιο έξυπνοι. Κι αυτή την στιγμή, λόγω του IQ των μετρητών της ΑΗΚ, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς φωτοβολταϊκά. Παρ’ όλο που η υπουργός Εμπορίου συνεχίζει να υπερασπίζεται το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, οι διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής –ελλείψει έξυπνων μετρητών– προειδοποιούν για κινδύνους και ζητούν όπως σταματήσει η εγκατάσταση νέων συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε σπίτια (αν και οι καχύποπτοι μπορούμε να υποψιαζόμαστε πως όλα αυτά δεν είναι παρά προφάσεις). 

Τα έξυπνα συστήματα χρειάζονται και έξυπνα μυαλά που θα προβλέπουν τις δυσκολίες και θα παρακάμπτουν τα συμφέροντα. Πώς στις άλλες χώρες γίνονται, χωρίς καν να θεωρείται εξυπνάδα αλλά ρουτίνα; Ούτε η εγκατάσταση νέας γενιάς μετρητών, ούτε η εγκατάσταση καμερών στους δρόμους αποτελεί ευρεσιτεχνία.