Νομοσχέδιο που θα αλλάζει τα δεδομένα για τη γνωστή πρακτική του transfer pricing ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά από διαβούλευση και με τους επαγγελματίες του τομέα παροχής υπηρεσιών.
 
Η πρακτική του Transfer Pricing αφορά διασυνοριακές συναλλαγές που γίνονται εντός ενός επιχειρηματικού Ομίλου. Με το νομοσχέδιο που προωθείται, επιχειρείται να μπει τέρμα στο φαινόμενο υπερτιμολόγησης ενδο-ομιλικών τιμολογίων για να τύχουν εκμετάλλευσης τυχόν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν σε μία χώρα. 
 
Με βάση το νομοσχέδιο που προωθείται, θα πρέπει ενδο-ομιλικές χρεώσεις να συνάδουν τιμολογιακά με άλλες που θα γίνονταν με τρίτες εταιρείες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα εναρμονίσει την Κύπρο με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, και παρόλο που δεν ζητήθηκε η εφαρμογή του από ξένες Αρχές, κρίθηκε ότι είναι μία εξέλιξη που πρέπει να γίνει ώστε η Κύπρος να συνάδει με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και να μην κατηγορείται ότι διαβρώνει τις φορολογικές βάσεις άλλων χωρών. 
 
Επί της ουσίας, η νέα νομοθεσία θα αφορά όλων των τύπων συναλλαγές νοουμένου ότι ανά τύπο συναλλαγής η αξία θα ξεπερνά τις 750 χιλ. ευρώ ετησίως. Θα πρέπει δηλαδή ο Όμιλος να τεκμηριώνει ότι οι χρεώσεις που αποφάσισε για τις συγκεκριμένες συναλλαγές είναι ορθές και είναι αντίστοιχες με αυτές που θα χρέωνε για συναλλαγές με τρίτους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο μεταφοράς των κερδών σε χώρες με πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. 
 
Η σχετική νομοθεσία έχει ολοκληρωθεί και στάλθηκε για έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. 
 
Σύμφωνα με τον Κώστα Μαρκίδη, μέλος της φορολογικής Επιτροπής του ΣΕΛΚ και συντονιστής της υποεπιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα, η νομοθεσία που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και πιο συγκεκριμένα από το Γραφείο Φόρου είναι σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και συνάδει πλήρως με την στάση διαφάνειας που συνειδητά η Κύπρος έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια.
 
«Η Κύπρος διαθέτει ένα σχετικά χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή (12,5%) και είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να τεκμηριώσει στις αντίστοιχες φορολογικές Αρχές εντός και εκτός Ευρώπης, ότι τα εισοδήματα που λαμβάνουν οι κυπριακές  ιθύνουσες και θυγατρικές εταιρείες εντός του Ομίλου, συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα ενδοομιλικών τιμολογήσεων όπως καθορίζονται από τον ΟΟΣΑ», εξήγησε.
 
Η τεκμηρίωση των εισοδημάτων που λαμβάνουν οι Κυπριακές εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση των κυπριακών Φορολογικών αρχών σε περίπτωση αμφισβήτησης τους από τις Φορολογικές αρχές άλλης χώρας προσδίδοντας ταυτόχρονα κύρος και αξιοπιστία στις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω κυπριακών εταιριών και ενισχύοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την Κύπρο σαν ένα σύγχρονο και διαφανές χρηματοοικονομικό κέντρο.