Ξεχωριστό χρώμα και παράλληλα ξεχωριστά μηνύματα έχουν σταλεί από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων στις τέταρτες εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρώτον, είναι η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια. Δεύτερον, η εκλογή του πρώτου Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή. 

Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων έφτασε στις 5.604 σε σύγκριση με μόλις 1.856 ψηφοφόρους πριν από πέντε χρόνια. Οι Τουρκοκύπριοι αποτέλεσαν το 2% των ψηφοφόρων που πήγαν χθες στις κάλπες για να ψηφίσουν τους έξι νέους ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γύρω στο 75% των Τουρκοκύπριων ψήφισε το ΑΚΕΛ, το 24% το κίνημα Γιασεμί και 3% άλλα κόμματα. Σύμφωνα με ΡΙΚ και Σίγμα, περίπου το 75% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περίπου το 17% – 24% ψήφισαν το Γιασεμί. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΡΙΚ το 77% των Τ/κ ψήφισε ΑΚΕΛ, το 17% το κίνημα του Σενέρ Λεβέντ, το 1% το ΔΗΣΥ και 7% άλλα κόμματα. Παραπλήσια ποσοστά δίνει και το Σίγμα: το 74% ψήφισε ΑΚΕΛ και το άλλο 23% επέλεξε το Γιασεμί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτος Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Στο εκλογικό κέντρο του Γυμνασίου Φανερωμένης ψήφισαν 1.395. Τα 1.374 έγκυρα ψηφοδέλτια κατανέμονται ως εξής: ΑΚΕΛ 1.008, Γιασεμί 303, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου 31, ΔΗΣΥ 16, ΔΗΚΟ 5, ΕΔΕΚ 5, Συμμαχία-Οικολόγοι 4, ΔΗΠΑ 1, ΕΛΑΜ 1. 
Στο εκλογικό κέντρο Κάτω Πύργου ψήφισαν 34 Τουρκοκύπριοι, τα έγκυρα ήταν 31 και τα έλαβε όλα τα ΑΚΕΛ.
Στη Φλάσου ψήφισαν 72 Τουρκοκύπριοι: ΑΚΕΛ 53, Γιασεμί 16, ΔΗΠΑ 1, ΕΔΕΚ 1, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου 1. 
Στον Αστρομερίτη ψήφισαν 574 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να φτάνουν τα 547, τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 448, Γιασεμί 61, ΕΔΕΚ 13, ΔΗΣΥ 9, ΔΗΚΟ 4, ΕΛΑΜ 4, Συμμαχία-Οικολόγοι 4, Σοσιαλισιτκό Κόμμα Κύπρου 3 και ΔΗΠΑ 1. 
Στο εκλογικό Αγίου Δομετίου ψήφισαν 1.260 με τα έγκυρα να είναι 1.231: ΑΚΕΛ 788, Γιασεμί 401, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου 9, ΔΗΣΥ 8, ΔΗΚΟ 6, ΔΗΠΑ 5, ΕΔΕΚ 4, ΕΛΑΜ 4, Συμμαχία Οικολόγοι 4, Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα 1, Παρασκευά Μιχάλης 1. 

Στο εκλογικό κέντρο του Τμήματος Πολεοδομίας ψήφισαν 1.088 με τα 1.071 να είναι έγκυρα: ΑΚΕΛ 715, Γιασεμί 322, ΔΗΣΥ 10, ΣΚΚ 7, ΕΔΕΚ 5, ΔΗΠΑ 4, ΕΛΑΜ 1, Συμμαχία-Οικολόγοι 1.

Στη Σχολή Κωφών πήγαν 26 Τουρκοκύπριοι οι ψήφοι των οποίων κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 8, ΔΗΣΥ 4, ΕΔΕΚ 4, Γιασεμί 4, Συμμαχία-Οικολόγοι 3, ΔΗΚΟ 2 και Παρασκευά Μιχάλης 1. 

Στα Λιβάδια ψήφισαν 204 Τουρκοκύπριοι με 200 έγκυρα: ΑΚΕΛ 161, Γιασεμί 26, ΔΗΣΥ 5, ΕΔΕΚ 3, ΔΗΚΟ 1, ΔΗΠΑ 1, Συμμαχία-Οικολόγοι 1, ΣΚΚ 1. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόντρα στις εκτιμήσεις η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων

Στο εκλογικό κέντρο της Αχερίτου ψήφισαν 271 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να είναι 258: ΑΚΕΛ 198, Γιασεμί 46, ΔΗΣΥ 9, ΕΛΑΜ 2, ΔΗΠΑ 1, ΕΔΕΚ 1, ΣΚΚ 1. 

Στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας ψήφισαν 101 με τα έγκυρα 96: ΑΚΕΛ 75, Γιασεμί 15, ΔΗΣΥ 2, ΕΛΑΜ 2, ΔΗΚΟ 1, Αριστείδου Χάρης 1. 

Στο Νηπιαγωγείο Δερύνειας ψήφισαν 779 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να είναι 757 τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 591, Γιασεμί 141, ΕΔΕΚ 11, ΔΗΣΥ 5, ΣΚΚ 3, ΔΗΠΑ 2, ΔΗΚΟ 2, Συμμαχία-Οικολόγοι 1, Αριστείδου Χάρης 1. 

Πέραν όμως από τις ψήφους που έφυγαν από τους Τουρκοκύπριους προς τα κόμματα, αυτό που ξεχωρίζει σ’ ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Στην Ευρωβουλή για Ευρωπαίους πολίτες 

Η Ευρωβουλή είναι η φωνή των βουλευτών οι οποίοι εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους πολίτες, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ όταν κλήθηκε για άλλη μια φορά να απαντήσει για το τι θα κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο ίδιος ρίσκαρε να παρεξηγηθεί και να παρερμηνευθεί όταν ανέφερε τη θέση του πως οι ευρωβουλευτές πρωτίστως εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Μιλώντας στο Σίγμα ο Ν. Κιζίλγιουρεκ είπε ότι θα εκπροσωπεί, όπως έχει δεσμευτεί, την Κύπρο και τους Ευρωπαίους πολίτες. Τόνισε σε έντονο ύφος πως «εγώ είπα από την αρχή ότι δεν έρχομαι εδώ για να εκπροσωπήσω τους Τουρκοκύπριους επειδή είμαι τουρκοκυπριακής καταγωγής». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «είμαι Ευρωπαίος πολίτης, με ψήφισαν Ευρωπαίοι πολίτες, για τις ιδέες που έχω, για το Ευρωκοινοβούλιο όπου μιλούν οι πολίτες και όχι τα κράτη». 
Στα επίμονα ερωτήματα ως προς το τι θα πράξει σε περίπτωση όπου θα πρέπει να ληφθεί δύσκολη απόφαση για την Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε: «Πάμε στην Ευρωβουλή και μιλάμε για κράτη; Είμαι εδώ για να υπηρετήσω Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». 

Υπήρξαν και παράπονα 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που πήγαν να ψηφίσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απέδωσε το συμβάν σε αμέλεια των συγκεκριμένων ψηφοφόρων να διορθώσουν τη διεύθυνση διαμονής τους.

Ο Κύπρος Κυπριανού ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε επανειλημμένες ανακοινώσεις προς τούτο. Πρόσθεσε πως το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο προέβη σε ανακοινώσεις και σχετική ενημέρωση στα τ/κ ΜΜΕ και πως αιτήσεις για την ενημέρωση της διεύθυνσης διαμονής των διαμενόντων στα κατεχόμενα υπήρχαν σε όλα τα οδοφράγματα. Τόνισε ταυτόχρονα πως 4.000 Τουρκοκύπριοι υπέβαλαν ενημερωμένη διεύθυνση διαμονής.

Αισθάνονται Κύπριοι, εργάζονται για ειρήνη

Κάποιοι Τ/κ μιλώντας στον «Φ» υποστήριξαν ότι « άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με βάση το ότι αισθάνονται Κύπριοι», ενώ άλλοι με βάση τη θέλησή τους να υποστηρίξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που κατά την άποψή τους «εργάζονται για την ειρήνη». 

Σε γενικές γραμμές, όμως, ελάχιστοι ήταν οι Τ/κ που εξέφραζαν χθες αισιοδοξία για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Οι Τ/κ μεταφέρονταν στα εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν στη Δερύνεια με μικρό λεωφορείο που τους ανέμενε κοντά στο οδόφραγμα, αν και αρκετοί επέλεξαν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα με το δικό τους όχημα.     

ΠτΔ: Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας

H Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τη ροή Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.

Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων «δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, θα ζούμε σε μια οικογένεια κρατών που πριν και πάνω από όλα θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της αλληλεγγύης, τις αξίες της ανθρωπιάς και αυτό είναι το πιο σημαντικό», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ύστερα από επίσκεψή στο εκλογικό κέντρο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία, όπου ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι. 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο χαιρέτισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ εγκάρδια και με ιδιαίτερη θέρμη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας υποφέρει, ή η σημαντικότερη μερίδα των συμπατριωτών μας υποφέρει εξίσου». «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων», πρόσθεσε, «δεν είναι προς όφελος κανενός και πολύ περισσότερο δεν είναι προς όφελος της προκοπής του συνόλου των κατοίκων».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σταδιακά και μέσα από ανάλογες διαδικασίες θα συνειδητοποιήσουν ποια είναι τα οφέλη από μια λύση όπου θα κυριαρχεί το αίσθημα του αλληλοσεβασμού και θα δημιουργεί ένα κράτος που θα μπορεί να λειτουργήσει πέρα και μακριά από αξιώσεις οποιασδήποτε τρίτης χώρας».

Ερωτηθείς αν θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας Τουρκοκύπριος ανάμεσα στους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμο, εφόσον υπάρχουν Ευρωπαίοι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διεργασίες και τις διαδικασίες τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και μέσα στην Ευρώπη».