Οι τιμές των Bitcoin, ETH, XRP και LTC θα διαγράφουν ξέφρενη πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι traders και οι επενδυτές θα φτιάχνουν και θα χάνουν περιουσίες σε χρόνο ρεκόρ, ποντάροντας σε αυτά. Στο τέλος, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, αυτά τα κρυπτονομίσματα είτε θα πεθάνουν από μόνα τους είτε θα σκοτωθούν από το “καθεστώς” -τις ανά τον κόσμο μεγάλες κυβερνήσεις και μεγάλες τράπεζες που υπερασπίζονται τα κυρίαρχα νομίσματα.

Πάρτε το παράδειγμα του Bitcoin.

Το “νόμισμα του λαού” έχει δώσει μια μεγάλη υπόσχεση: να γίνει το πρώτο αληθινό παγκόσμιο νόμισμα, απαλλαγμένο από τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών που τυπώνουν χρήματα και των μεγάλων τραπεζών που δημιουργούν πίστη. Αλλά για να γίνει αυτό, το Bitcoin πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του “ευρέος κοινού”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθεί ως μέσο ανταλλαγών, ως λογιστική μονάδα και ως μέσο διαφύλαξης αξίας αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα. Αυτό δεν είναι εύκολο δεδομένων των πολλών εμποδίων που πρέπει να ξεπεράσει το Bitcoin. Όπως η έλλειψη ενημέρωσης, εξοικείωσης, σταθερότητας κλπ. Και αυτό κάνει κάποιους εμπειρογνώμονες να είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον του Bitcoin.

Ο Lars Seier Christensen, Πρόεδρος του Concordium, του παγκόσμιου αποκεντρωμένου υπολογιστή επόμενης γενιάς, είναι ένας από αυτούς. “Μακροπρόθεσμα, είμαι απαισιόδοξος για το bitcoin, καθώς πιστεύω ότι δεν έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός πιο μακροπρόθεσμου πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου και, στο τέλος η πραγματικότητα θα το φτάσει” λέει ο Christensen. “Αλλά βραχυπρόθεσμα, οι κινήσεις των τιμών θα είναι πιθανώς τυχαίες καθώς το Bitcoin επηρεάζεται από χαμηλή ρευστότητα και απρόβλεπτες μεγαλύτερες συναλλαγές. “

Η μη προβλεψιμότητα θα καταστήσει δύσκολο για τον Bitcoin να υιοθετηθεί ευρέως ως μέσο ανταλλαγών. Και χωρίς ευρεία υιοθέτηση, το Bitcoin θα παραμείνει ένα παιχνίδι για τους κερδοσκόπους και τους αληθινούς οπαδούς και εντέλει θα πεθάνει μόνο του.

Αλλά ακόμα κι αν το Bitcoin ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια και αποκτήσει ευρεία υιοθέτηση από το κοινό και καταφέρει να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα – δηλαδή, να γίνει το νέο νόμισμα – τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το “καθεστώς” δεν έχει την πολυτέλεια να το αφήσει αυτό να συμβεί.

Οι λόγοι είναι αρκετοί και σε αυτούς περιλαμβάνεται το “Seigniorage” -με απλά λόγια, το κέρδος που αποκομίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις από το τύπωμα χρήματος. Έπειτα υπάρχει το κέρδος για τις τράπεζες που βοηθούν να κυκλοφορήσει αυτό το χρήμα και να δημιουργηθούν πιστώσεις.

Το καθεστώς θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να προστατέψει αυτά τα κέρδη από το Bitcoin και οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα επιδιώξει να τα αντικαταστήσει.

Οι πρόσφατες ακροάσεις στο Κογκρέσο για το Libra επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του καθεστώτος να προστατέψει το δολάριο από τα ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα. Σε μια σπάνια στιγμή ενότητας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στο Libra και δεν είχαν πολλά καλά λόγια να πουν για το Bitcoin.

“Τα κρυπτονομίσματα που υπάρχουν ΜΟΝΟ ως υποκατάστατα νομίσματος, δεν έχουν πραγματικό μακροπρόθεσμο μέλλον”, λέει ο Christensen. “Θα απαγορευτούν από τις κυβερνήσεις που θέλουν να ελέγξουν την προσφορά χρήματος και τη φορολογία και σε κάθε περίπτωση, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία εγγενή μακροπρόθεσμη αξία σπουδαιότητας. Ως εκ τούτου, το Bitcoin θα επιζήσει μόνο ως μια περιθωριακή δραστηριότητα. “

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη ζοφερή αξιολόγηση. Ο Dave Hodgson, διευθυντής και συνιδρυτής της NEM Ventures, είναι ένας από αυτούς.

“Κατά τη γνώμη μου, το Bitcoin ούτε θα πεθάνει ούτε θα σκοτωθεί από το καθεστώς, παρά τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων για το αντίθετο”, λέει ο Hodgson. “Η πρόσφατη πτώση που είδαμε στο Bitcoin βρίσκεται εντός των ορίων αυτού που οι αναλυτές μας είχαν προβλέψει από την τεχνική ανάλυση “Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα έχει ελαφρώς στρεβλωθεί εξαιτίας των πρόσφατων ανακοινώσεων, κυρίως από εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης”.

Ο Corentin Denoeud, CEO και Συνιδρυτής της Blockchain Studio, είναι ακόμη ένας.

“Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μιλούν για τα κρυπτονομίσματα είναι ένα σημάδι προόδου για τη βιομηχανία blockchain εν γένει”, λέει ο Denoeud. “Ενώ χώρες όπως η Ινδία έχουν ζητήσει την απαγόρευση των ψηφιακών νομισμάτων, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας έχουν ανταποκριθεί ευνοϊκά και προωθούν την άποψη ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια νομισματική σταθερότητα. Ακόμη και η Κίνα, η οποία είχε απαγορεύσει προηγουμένως τις ICOs και το trading κρυπτονομισμάτων, αποκάλεσε το Bitcoin “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο” (μέσω του κρατικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης) και πλέον φέρεται να ενισχύει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει το δικό της κρυπτονόμισμα, μετά και την ανακοίνωση του Libra από την Facebook “.

Ενώ είναι ακόμα ασαφές ποια πλευρά είναι σωστή, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι πραγματικοί οπαδοί του Bitcoin (και των ETH, XRP, LTC κ.λπ.) που πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα αντικαταστήσουν τελικά τα εθνικά νομίσματα, χρειάζονται ένα μάθημα στο Χρήμα και Τραπεζική.

 

Του Panos Mourdoukoutas

Πηγή: Forbes