Εποχή των Περσείδων και πάλι και όσοι κοιτάξουν τον βραδινό ουρανό, κατά προτίμηση σε πολύ σκοτεινό σημείο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν δεκάδες διάττοντες αστέρες να πέφτουν κάθε ώρα, με ταχύτητα που φθάνει τα 59 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αποκορύφωμα του φαινομένου είναι η νύχτα 12 προς 13 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι φέτος η πανσέληνος Αυγούστου θα σημειωθεί στις 15 του μήνα, και ως εκ τούτου η φωτεινότητά της θα εμποδίσει σε κάποιο βαθμό την παρατήρηση των Περσείδων.

Σύμφωνα με τη NASA, η Γη διασχίζει την τροχιά του κομήτη Swift-Tuttle από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, με αποκορύφωμα τη νύχτα της 12ης προς 13η Αυγούστου.

Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2.000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στο πέρασμά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Ο κομήτης εγκαταλείπει τα υπολείμματα αυτά κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

Ετσι, κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη. Αυτά τα σωματίδια που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, “καίγονται” στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.

Ονομάζονται “πεφταστέρια” γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Ο κομήτης Swift-Tuttle ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Lewis Swift και Horace Tuttle. Πρόκειται για έναν μεγάλο κομήτη με πυρήνα 26 χιλιομέτρων, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο του μεγέθους του ουράνιου σώματος που εικάζεται ότι προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο 

Την Δεύτερα 12 Αυγούστου 2019, κατά τις ώρες 21:00 με 23:30 , στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα.

Η βραδιά διοργανώνεται, όπως και κάθε χρόνο , από το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα και η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου. 

Η εκδήλωσή φέτος θα είναι αφιερωμένη στην αδικοχαμένη Αστροφυσικό μας Ναταλί Kρίστοφερ.
 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ