To Top
10:38 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο Κυπριακό ο κ. Άιντα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο Κυπριακό ο κ. Άιντα
  10 Μαΐου 2017, 9:25 πμ  

ΜΕΤΑ και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρούμε πως η αποστολή του στο Κυπριακό έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως ειδικός απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού καθώς έχει προδήλως χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για την αντικειμενικότητά του. Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τρία ζητήματα σε σχέση με τη συμπεριφορά του κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Πρώτον, επισήμανε πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ «τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά». Η αναφορά αυτή συνδέεται με την προσπάθεια του κ. Άιντα να προωθήσει την τουρκική αξίωση να εφαρμοστούν για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, τον προειδοποίησε πως με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Αναφερόταν ο Πρόεδρος στα όσα δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα όταν λίγο-πολύ έκανε λόγο για ένταση το καλοκαίρι παραπέμποντας εν πολλοίς στις τουρκικές απειλές για το κυπριακό φυσικό αέριο. 

Τρίτον, του υπέδειξε πως «όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του τουλάχιστον, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Αυτή η προειδοποίηση έχει να κάνει και με τον ρόλο που διαδραματίζει ο εκάστοτε απεσταλμένος. Δεν ασκεί πολιτική αλλά διευκολύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. 

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ, ως γνωστό, η αποφασιστική παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατ’ αρχάς έστειλε δημόσια προειδοποιητικές βολές προς τον κ. Άιντα και στη συνέχεια απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία κατάγγελλε τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα για ενέργειές του. Η παρέμβαση Κοτζιά είχε επικριθεί τότε και δεν έτυχε στήριξης από τη Λευκωσία, που μασούσε τα λόγια της. Όπως είπε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Άιντα «προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα (της Τουρκίας) στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του».

ΜΕΤΑ τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και τη στάση που τηρεί εδώ και καιρό η Αθήνα, θεωρούμε πως η θητεία του κ. Άιντα στο Κυπριακό έχει φθάσει στο τέρμα. Ο Πρόεδρος, μετά που «άδειασε» τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή, ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον Ειδικό Σύμβουλο». Θέση που ακυρώνει τα όσα είπε προηγουμένως, ωστόσο είναι εκτίμησή μας πως το κεφάλαιο Έσπεν Μπαρθ Άιντα για το Κυπριακό έχει, ούτως ή άλλως, ολοκληρώσει τον κύκλο του. Δεν του έχουμε εμπιστοσύνη και προκαλεί μονίμως αντιδράσεις και στις δύο κοινότητες και μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων. Άλλωστε, φαίνεται πως και ο ίδιος έχει άλλες προτεραιότητες που δεν είναι το Κυπριακό, αλλά η επανεμπλοκή του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του, της Νορβηγίας, καθώς έγινε γνωστό πως θα κατέλθει υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...