Πέραν των 44.000 μαθητών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης πέρασαν χθες το κατώφλι των σχολείων τους δίνοντας το «παρών» τους στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Έναρξη κατά την οποία καταγράφηκαν και θετικά αλλά και προβλήματα.

Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς η ύπαρξη φρουρών ασφαλείας σε λύκεια, εξατάξια γυμνάσια και Τεχνικές Σχολές, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις περιφράξεις των σχολείων -εκεί και όπου ολοκληρώθηκαν-, δίνουν το στίγμα της περιφρούρησης των σχολείων κάτι που ήταν κοινό αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων και ένα μεγάλο εγχείρημα για το Υπουργείο Παιδείας και τις Σχολικές Εφορείες που ανέλαβαν τις διαδικασίες.

Οι μαθητές, χθες πρώτη μέρα, συγκεντρώθηκαν για τον καθιερωμένο αγιασμό, μπήκαν στις τάξεις τους και πήραν τα βιβλία τους. Όσον αφορά στο θέμα της εμφάνισης και των κινητών τηλεφώνων, θέματα που απασχόλησαν έντονα τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται να μην τηρήθηκαν αυστηρά οι απαγορεύσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, 2019 – 2020, από το σχολείο του Ομόδους και την Οικονομική – Εμπορική Σχολή Ειδικού Ενδιαφέροντος Μιτσή Λεμύθου. Η επιλογή αυτών των σχολείων δεν ήταν τυχαία καθώς φέτος αρχίζουν με καινοτομίες. Από τη μία, το σχολείο Ομόδους λειτουργεί με δύο νέους κλάδους στην Τεχνική Σχολή και συγκεκριμένα με την Αμπελουργία  – Οινοποιία και τη Γαλακτοκομία-Τυροκομία, ενώ από την άλλη, η ιστορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου μετεξελίχθηκε σε Οικονομική-Εμπορική Σχολή και αρχίζει τη λειτουργία του ο λυκειακός κύκλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από πυρσούς μέχρι ναρκωτικά εντόπισε η Αστυνομία

Πάντως, από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων, αναφέρθηκε πως η πρεμιέρα χθες βρήκε σχολεία να μην είναι στελεχωμένα στο 100% κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία τους (σημειώνεται ότι χθες η ΕΕΥ προχώρησε σε διορισμούς εκπαιδευτικών).

Μαθητές «κοιμήθηκαν» στα σχολεία

Η παρουσία ιδιωτών φρουρών ασφαλείας τα βράδια στα σχολικά κτήρια μπορεί να μείωσε το φαινόμενο μεταφοράς καπνογόνων και βεγγαλικών στις μονάδες, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τα ξημερώματα της πρώτης μέρας έναρξης των μαθημάτων, όμως δεν το εξάλειψε. Σε διάφορα λύκεια, τα καπνογόνα έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους (μεταξύ άλλων στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, στο Λύκειο Κύκκου Α’ στη Λευκωσία και στο Λύκειο Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό). Μάλιστα, στην περίπτωση του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα κινητοποιήθηκε χθες το πρωί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία αρχικά έλαβε κλήση από την περιοχή για πυρκαγιά. Αφού έσπευσε εκεί διαπίστωσε ότι ο καπνός οφειλόταν σε καπνογόνα που χρησιμοποίησαν οι μαθητές. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επί ποδός Πυροσβεστική και Αστυνομία για καπνογόνα σε σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί είναι οι μαθητές που έσπευσαν στους χώρους των σχολείων τους τα ξημερώματα της Παρασκευής για να μεταφέρουν καπνογόνα για τη χθεσινή μέρα και να διανυχτερεύσουν εκεί γιατί το έχουν «έθιμο». Εκεί, βρίσκονταν φύλακες, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ενημέρωσαν τις Διευθύνσεις των σχολείων. Μία τέτοια περίπτωση καταγράφηκε στο Λύκειο Κύκκου Α’ όταν περίπου στη μία τα ξημερώματα, ο διευθυντής Δημήτρης Ταλιαδώρος έσπευσε στο σχολείο όπου συμφώνησε με μαθητές να εισέλθουν μεν στο σχολείο αλλά να μη δημιουργήσουν προβλήματα και να σεβαστούν τον χώρο και τις εγκαταστάσεις του. Οι μαθητές τήρησαν τη συμφωνία, έμειναν στο σχολείο χωρίς να σημειωθούν έκτροπα και το πρωί έκαναν περιορισμένη χρήση καπνογόνων, «γιορτάζοντας» την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σημειώνεται επίσης ότι εκτός από τους φύλακες και τους εκπαιδευτικούς, στο πόδι ήταν χθες και οι επαρχιακοί επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας, οι Σχολικές Εφορείες, η Αστυνομία και οι Σύνδεσμοι Γονέων των σχολείων. 

Τα αποτελέσματα των αστυνομικών επιχειρήσεων

Σε ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις περιπολίες για τη χθεσινή μέρα, η Αστυνομία αναφέρει ότι στη Λευκωσία εντοπίστηκαν δύο τσάντες που ανήκαν σε μαθητές και όπως διαπιστώθηκε περιείχαν έναν πυρσό και πέντε πυροτεχνήματα. Τα πιο πάνω κατασχέθηκαν ως τεκμήρια, ενώ δύο νεαροί αφού οδηγήθηκαν σε Αστυνομικό Σταθμό, κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Έξω από δύο λύκεια εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρία νεαρά πρόσωπα για παράνομη κατοχή κροτίδων – πυροτεχνημάτων, τέσσερα πρόσωπα για παράνομη κατοχή ναρκωτικών (εννέα γραμμάρια κάνναβης), ένα πρόσωπο για παράνομη κατοχή επιθετικού οργάνου (σιδερογροθιά), καθώς και ένα πρόσωπο για παράνομη κατοχή περιουσίας (6.300 ευρώ). Τα πιο πάνω πρόσωπα, αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς, αφέθηκαν ελεύθερα για να κλητευθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Επίσης, άλλα εννέα πρόσωπα οδηγήθηκαν στο ΤΑΕ Λευκωσίας όπου ανακρίθηκαν γραπτώς χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον τους. Στην επαρχία Αμμοχώστου, νεαροί εντοπίστηκαν να γράφουν συνθήματα στους τοίχους του σχολείου. Στη θέα της αστυνομικής περιπόλου, οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή. 

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΕΛΜΕΚ

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως στα θετικά της φετινής χρονιάς περιλαμβάνονται οι περιφράξεις και η τοποθέτηση επιτηρητών στα σχολεία, με την Οργάνωση όμως να ζητά τοποθέτησή τους και στα γυμνάσια. Τα θέματα τα οποία εκκρεμούν και διαπιστώθηκαν εκ νέου χθες, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα είναι:

  • Προβλήματα με τη στελέχωση σχολείων 
  • Ανάγκη δημιουργίας τάξεων υποδοχής για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία
  • Ανάγκη μείωσης του αριθμού των μαθητών σε εργαστήρια για λόγους ασφαλείας
  • Ανάγκη επίσπευσης διαδικασιών για ρύθμιση των θεμάτων της Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης
  • Ξεκαθάρισμα του θέματος των κινητών τηλεφώνων.