Σημαντικά στοιχεία όσο αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poor’s (S&P’s). Στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν δυνατότητες αλλά και αδυναμίες για την οικονομία της χώρας μας. Στα θετικά σημεία είναι η ισχυρή ανάπτυξη που παρουσιάζει η Κύπρος και η ενίσχυση της καταθετικής βάσης των τραπεζών.

Ωστόσο, αρνητικά σημεία είναι σύμφωνα με τον οίκο το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, η δημοσιονομική αβεβαιότητα των 844 εκατ. ευρώ από τυχόν θετική απόφαση όσο αφορά την αναδρομική επιστροφή αποκοπών για τους δημοσίους υπαλλήλους, ένα πιθανό άτακτο Brexit και η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Μιλώντας στο Insider ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης υπενθύμισε πως το κυπριακό αξιόχρεο βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα ενώ το χρέος είναι σε καθοδική πορεία. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, χρειάζεται ως κράτος να έχουμε θετικά πλεονάσματα και να μην χαλαρώσουμε, ενώ υπέδειξε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναβάθμιση των δικαστηρίων αλλά και η τεχνολογική ψηφιοποίηση.

Όσον αφορά ένα πιθανό άτακτο Brexit και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον τουρισμό της Κύπρου ο Δρ. Ασσιώτης ανάφερε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σταδιακή διαφοροποίηση των ποσοστών της τουριστικής πίττας αφού από το 55% επί του συνόλου των τουριστών που ήταν η βρετανική αγορά το 2008 σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 33%. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί τουρίστες πλέον ξοδεύουν λιγότερα. Συγκεκριμένα, η κατά κεφαλή δαπάνη των Βρεττανών τουριστών έχει μειωθεί γύρω στο 20% κατά τα τελευταία 2 χρόνια. Κατ’ επέκταση,  εκτίμησε ότι η επίδραση του Brexit στον τουριστικό τομέα και στην οικονομία μας γενικότερα συγκρατημένη. Αυτό όπως τόνισε δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που έχουμε μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. 

Τέλος, στο ερώτημα πως πρέπει να χειριστούν οι τράπεζες την πρόκληση της χαμηλής κερδοφορίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσθέσουν προϊόντα, τα οποία να προσφέρουν αξία στους πελάτες τους.