Μάικ Σπανός. Υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων, με δυναμική και επιτυχημένη σταδιοδρομία. Η προσπάθεια ολοκλήρωσης της αρχικής συμφωνίας να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 ως υποψήφιος, και με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, όπως ξέρουμε δεν καρποφόρησε. Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι δρόμοι τους χωρίζουν, και το αριστερό κόμμα της Κύπρου θα ενημερώσει για την τελική του επιλογή εν ευθέτω χρόνω. Δεν θεωρώ αρνητικό να ναυαγεί μια συμφωνία, ιδίως όταν αυτό συμβαίνει προτού καν αρχίσει να υλοποιείται. Ίσως και να είναι προτιμότερο, όταν εξαρχής υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης θέσεων, να διαλύεται ο γάμος παρά να συμφωνείται ένας μη αναπαυτικός συμβιβασμός. Αρνητικό όμως είναι το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα δεν αφήνονται την τελευταία στιγμή –ιδίως όταν πρόκειται για ένα αξίωμα του οποίου η περιγραφή εργασίας δεν είναι πόσες μπίρες ή κόκα-κόλες θα πουλήσει, αλλά πώς θα κρατήσει ζωντανή και θα συνεχίσει την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου. 

Persona Non Grata. Στέφανος Καλτσίκης. Διοικητικό στέλεχος της ελληνικής πτέρυγας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Σχετικά με την περιπέτεια υγείας του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, έκανε δύο αναρτήσεις στο twitter. Στην πρώτη έγραφε «Πιάσαν οι κατάρες μου,  Σταύρος πολλές επιπλοκές σου ευχόμαστε ολόψυχα». Σε επίσημη ανακοίνωση, επίσης μέσω tweeter, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Greece, αποδοκιμάζουν το απαράδεκτο, όπως λένε, σχόλιο «του πρώην εργαζομένου Καλτσίκη»,  επισημαίνοντας ότι οι φορείς τέτοιων απόψεων δεν έχουν καμιά θέση στην Οργάνωση. Η χυδαία ανάρτησή του, όπως και μια άλλη εντελώς παρόμοια της πρώην βουλευτού των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, παραπέμπουν σε ανθρώπους με περιττώματα στην ψυχή. 

ΥΓ: Παλιότερα λέγαμε ότι ο Έλληνας θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Σήμερα, θέλει να ψοφήσει ο ίδιος ο γείτονας.

Ανάγνωσμα. «Ένα μουσείο. Μια γυναίκα κοιτάζει έναν πίνακα. Ένας άντρας την κοιτάζει που τον κοιτάζει. Ένας ζωγράφος στο απόγειο της καριέρας του και η σύζυγός του, πεθαίνουν μαζί από ισπανική γρίπη. Μια συνεχής παραμνησία. Γεγονότα που μοιάζουν παράδοξα μα είναι οικεία. Η Αθήνα της κρίσης. Η Βιέννη της μουσικής. Το πολυμορφικό Λονδίνο. Οι σχέσεις που δοκιμάζονται. Το αστικό περιβάλλον που καταρρέει. Οι ψυχικές διαταραχές. Η συναισθηματική κακοποίηση. Το θρίλερ. Η δίψα για ζωή που κόβει την ανάσα. Η συνάντηση δύο ανθρώπων. Το ραντεβού τους». Η περίληψη για το βιβλίο «Το Ραντεβού» της Αφροδίτης Φραγκιαδουλάκη (Εκδόσεις Αγγελάκη). Κάποιος, λέει, με ρώτησε σε ποιους απευθύνεται το Ραντεβού; Απαντώ: απευθύνεται σε όσους ψάχνουν την κρυμμένη ομορφιά πίσω από την ασχήμια και τη μιζέρια. Σε αυτούς που δεν ξεχνούν πως τελικά υπάρχει ελπίδα. Και σε εκείνους που γνωρίζουν καλά πως οι καρδιές δε γερνούν παρά μονάχα όταν σταματήσουν να αγαπούν άλλες καρδιές. Και να ερωτεύονται με πάθος.

Εικονογράφηση: Egon Schiele “Study of a Couple”. Έργο που κοσμεί το βιβλίο «Το Ραντεβού».

Persona Grata
Ο Στίβεν (Στεφ) Κάρι, 29, παίκτης μπάσκετ των Γκόλντεν Στέιτ Γoυόριορς που αναδείχτηκαν πρωταθλητές φέτος στο αμερικανικό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας (NBA), ο οποίος ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν η υπόλοιπη αποστολή της ομάδας του αποφασίσει να πάει στον Λευκό Οίκο και να τιμηθεί, ως είθισται, από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εκείνος δεν πρόκειται να πάει διότι τον συγκεκριμένο ένοικο του Οίκου δεν τον εκτιμά και δεν τον αναγνωρίζει ως προέδρό του. Πάντως, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι πρωταθλητές του NBA ομόφωνα αποφάσισαν έτσι κι αλλιώς να μην πάνε στον Ντόναλντ Τραμπ,  λόγω της δυσαρέσκειας τους προς το πρόσωπο του. Αλλά ακόμα και αν αλλάξουν γνώμη, δηλώνει ο Κάρι, ο παίκτης-αστέρι των Γουόριορς, εκείνος στην προεδρική κατοικία δεν θα πατήσει. Μπράβο του. Τέτοιες συμβολικές, ειρηνικές αντιδράσεις, απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα που προσβάλλουν τον πολίτη, είναι για μένα απόλυτα θεμητές.