Κανείς δεν θα μπορεί να γλυτώσει από τον Φόρο Εισοδήματος και μάλιστα ο φορολογούμενος θα πρέπει να κρατά τα σχετικά με τη δήλωση έγγραφα για περίοδο έξι ετών, σε περίπτωση που ζητηθούν από το Τμήμα Φορολογίας. Επίσης, θα υπάρχει η υποχρέωση για όσες επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα, να δέχονται ηλεκτρονική πληρωμή, δηλαδή με κάρτα. Χθες, εγκρίθηκε το τροποιητικό νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά αυτές τις δυο σημαντικές πρόνοιες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενισχύεται η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους με τη φορολογική δήλωση να καθίσταται υποχρεωτική για όλους όσοι έχουν εισόδημα. Ο «Φ» παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία των νομοθετικών αλλαγών που προωθούνται και αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους αλλά και επιχειρήσεις.
 
Η φορολογική δήλωση από όλους όσοι έχουν εισοδήματα είναι υποχρεωτική και δεν αποτελεί υπεράσπιση για το πρόσωπο ότι δεν έλαβε από τον Έφορο Φορολογίας οποιαδήποτε ειδοποίηση αναφορικά με τέτοια υποχρέωση. Ο Έφορος δύναται με έγγραφη ειδοποίησή του να απαιτήσει από οποιοδήποτε άτομο, όπως, εντός της καθοριζόμενης στην ειδοποίηση προθεσμίας, υποβάλει κατάσταση με πλήρεις λεπτομέρειες του ενεργητικού και παθητικού της προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας εντός και εκτός της Δημοκρατίας, όπως και για κάθε εξαρτώμενό του πρόσωπο και τον ή τη σύζυγο. Επίσης, έγγραφα που υποστηρίζουν αμέσως ή εμμέσως οποιαδήποτε ποσά ή πληροφορίες που αναγράφονται στη δήλωση φυλάσσονται από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο για την υποβολή της δήλωσης ή από δεόντως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για περίοδο έξι ετών από το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο αναφέρονται.
Τα υποστηρικτικά έγγραφα όπως συμβόλαια και τιμολόγια πρέπει να απεικονίζουν τα χρηματικά ποσά που εισπράττονται και δαπανώνται, καθώς και τις υποθέσεις για τις οποίες πραγματοποιείται η αντίστοιχη είσπραξη και η αντίστοιχη δαπάνη. Τις πωλήσεις, τις αγορές και οποιεσδήποτε άλλες συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του προσώπου, στο οποίο αφορά η δήλωση.
 
 
Οι τροποποιήσεις αγγίζουν και εταιρείες. Συγκεκριμένα, εταιρεία η οποία έχει συσταθεί στη Δημοκρατία αλλά δεν είναι κάτοικος της Δημοκρατίας οφείλει όπως ενημερώσει τον Έφορο Φορολογίας αναφορικά με την κατάσταση της επιχείρησής της εντός εξήντα ημερών από την ημερομηνία σύστασής της, σε τύπο και τρόπο που καθορίζεται από τον Έφορο Φορολογίας. 
Σχετικά με την αποδοχή ως μέσου πληρωμής των ηλεκτρονικών καρτών, οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές, υποχρεούνται, εντός ορισμένης προθεσμίας που καθορίζεται με γνωστοποίηση του Έφορου Φορολογίας και ανάλογα με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους, να αποδέχονται τέτοιου είδους πληρωμές. Για την αποδοχή πληρωμής με κάρτα καθώς και την είσπραξη για λογαριασμό τρίτου, τα πρόσωπα απαγορεύεται να συμβάλλονται με οντότητες οι οποίες δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους  Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών ή αντιπροσώπους αυτών. Μάλιστα οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής για την αγορά αγαθών ή πληρωμών, λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων (λοταρίες). Οι τυχεροί επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό κατά τις κληρώσεις επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.