Τον περιορισμό των τεχνητών διακοπών εγκυμοσύνης (εκτρώσεων) και του στιγματισμού, ευελπιστεί να φέρει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήδη από τις μικρές ηλικίες, καθώς τα παιδιά θα γνωρίζουν ασφαλείς τρόπους αντισύλληψης αλλά και προστασίας. Όπως σημειώθηκε στην ανοιχτή συζήτηση «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και διακοπή ανεπιθύμητης κύησης», που διοργάνωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, στην Κύπρο πραγματοποιούνται περίπου 8.000 με 9.000 εκτρώσεις τον χρόνο. Παράλληλα σημειώθηκε ότι δεν προσφέρονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και στήριξης για τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα της έκτρωσης. Πάντως, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί ήδη στο μικροσκόπιο της Βουλής, μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου από τον κ. Θεοπέμπτου.

«Σήμερα δεν γίνεται σωστά στα σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και ότι οι εκπαιδευτικοί κάποτε αποφεύγουν το συγκεκριμένο θέμα είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν την ύλη τους είτε γιατί νιώθουν άβολα. «Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης πρέπει να μπει στις αίθουσες δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και να διδάσκεται από ειδικούς επιστήμονες ή από εκπαιδευμένους δάσκαλους και καθηγητές». Πρότεινε επίσης η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση «να ενταχθεί και στο Πανεπιστήμιο και να πραγματοποιούνται ενημερώσεις κατά την πρώτη εβδομάδα του πρώτου έτους των φοιτητών», ενώ για την ενημέρωση των πολιτών ανέφερε ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. 

Παραπέρα, συνέχισε, μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να μπορεί να αποταθεί σε υπηρεσίες στήριξης και ενημέρωσης. «Να μάθει τα δικαιώματά της και να μάθει τι βοήθεια της προσφέρει το κράτος, εφόσον επιθυμεί να κρατήσει το παιδί. Να ενημερωθεί, επίσης, τι συμβαίνει αν θελήσει να δώσει το παιδί για υιοθεσία. Τέλος, να ενημερωθεί για το τι ισχύει αν θελήσει να προχωρήσει σε τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης». Όπως σημείωσε ο βουλευτής, ο αριθμός των εκτρώσεων υπολογίζεται στις 8.000 με 9.000 τον χρόνο (ανεπίσημα στοιχεία), γεγονός που ενίσχυσε την ανάγκη δημιουργίας της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή και που προωθηθεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία καθώς και τις υπηρεσίες στήριξης και συμβουλευτικής. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρίας, Αφροδίτη Ελισσαίου – Ξενοφώντος, σημείωσε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά συνήθως ζητήματα ανατομίας, αναπαραγωγής, προσωπικής υγιεινής, διαφορών των δύο φύλων και πρόληψης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όπως είπε, «σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε χώρες όπου εισήχθησαν προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει παρατηρηθεί μείωση της σεξουαλικής κακοποίησης, της ομοφοβίας, των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων στην εφηβεία, των αμβλώσεων, της διάδοσης σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων, των λοιμώξεων με τον ιό HIV μεταξύ των νέων 15 – 24 ετών». Σημείωσε ακόμη ότι κάθε χρόνο 4,7% – 13,2% των μητρικών θανάτων οφείλονται σε μη ασφαλείς εκτρώσεις. «Δεν διανοούμαι στην Κύπρο να πεθαίνει έστω και μία γυναίκα επειδή προχώρησε σε μη ασφαλή διακοπή εγκυμοσύνης. Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ζητά την πιο καλή φροντίδα για την υγεία της ανά πάσα στιγμή».

«Καμία γυναίκα μπροστά στο δίλημμα»

«Οι εκτρώσεις θα μειωθούν όταν η πολιτεία υλοποιήσει προγράμματα πρόληψης σεξουαλικής υγείας σε όλες τις ομάδες πληθυσμού. Όταν κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα θα έχει πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης. Όταν θα εφαρμοστεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και όταν η σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία θα είναι ψηλά στην ατζέντα του κράτους», υπογράμμισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαρία Επαμεινώνδα. «Δεν είμαστε υπέρ των εκτρώσεων. Δεν θέλουμε καμία γυναίκα και κανένα κορίτσι να βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό το δίλημμα. Είμαστε υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν και να επιλέγουν οι ίδιες, ελεύθερα, για ζητήματα που αφορούν την αναπαραγωγική τους ζωή, ως απόφαση καθαρά προσωπική που λαμβάνεται στη βάση των συνθηκών της ζωής τους», συνέχισε η κ. Επαμεινώνδα και πρόσθεσε ότι σεξουαλική διαπαιδαγώγηση φυσικά και συνδέεται με την πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. «Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας για πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη έκτρωση», είπε και υπογράμμισε ότι η συμβουλευτική θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά και μόνο σε όσες γυναίκες το επιθυμούν, από επαγγελματίες με μη – κατευθυντικό τρόπο.

Υποχρεωτική συμβουλευτική πριν την έκτρωση

Ως ωφέλιμη, χαρακτήρισε τη συμβουλευτική πριν και μετά την τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης, λειτουργός από το Υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, στην ΕΕ οι διαδικασίες είναι ρυθμισμένες και περιλαμβάνουν υποχρεωτική συμβουλευτική πριν και μετά την έκτρωση. «Κατά τη συμβουλευτική παρέμβαση, επεξηγείται στις γυναίκες η διαδικασία, οι τυχόν σωματικές και ψυχικές επιπλοκές, συζητείται η λύση της υιοθεσίας και προσφέρεται κοινωνικο-οικονομική στήριξη. Μετά τη συνεδρία περνούν υποχρεωτικά κάποιες ώρες ή μέρες μέχρι και την επέμβαση, ανάλογα με τη νομοθεσία». Την πολιτική υποχρεωτικής συμβουλευτικής, όπως είπε, τη συμμερίζεται το υπουργείο. «Η θέση μας είναι ανάλογη. Οι γυναίκες που βιώνουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η υποχρεωτική αυτή συμβουλευτική θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου, χωρίς καθοδηγητικό χαρακτήρα. Η συμβουλευτική θα μπορεί να παρέχεται και στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα».