Οι επιχειρήσεις την τελευταία 7ετία έχουν περάσει από αρκετές οικονομικές δυσκολίες, μειώνοντας προσωπικό, μισθούς, τιμές στα προϊόντα και κάνοντας εκπτώσεις στις ενδιάμεσες συμφωνίες που είχαν μαζί με τους προμηθευτές, έτσι ώστε να παραμείνουν στο παιχνίδι του εμπορίου και να δώσουν όσο το δυνατόν καλύτερο προϊόν από οικονομικής άποψης στους καταναλωτές.
 
Πλέον, οι προμηθευτές και παραγωγοί έχουν ανακάμψει. Το ίδιο και τα καταστήματα και οι υπεραγορές. Επομένως είναι επόμενο αυτές οι δύο πλευρές, να αναζητούν το κέρδος που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε πρόσφατή του συνέντευξη στο περιοδικό Insider (τεύχος Σεπτεμβρίου), ο εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Φρου-Φρου, Άλκης Χατζηκυριάκος, μίλησε για πίεση που δέχονται οι προμηθευτές από τους λιανέμπορους, λόγω της ραγδαίας επέκτασης των υπεραγορών, σε σημείο που δημιουργούνται οξύτατες συνθήκες στην αγορά. Λιανέμποροι και προμηθευτές κατά τον κ. Χατζηκυριάκο δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις πλέον, ενώ το μοντέλο συνεργασίας τους εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.
 
Ο ίδιος πιστεύει επίσης ότι οι υπεραγορές το έχουν παρακάνει με τις συνεχόμενες προσφορές και θεωρεί ότι «δεν αποτελούν πλέον κάποιο εργαλείο διαφοροποίησης». Αυτό που πρέπει να γίνει στο εμπόριο τονίζει, είναι η δημιουργία σταθερών, πιστών και μακροπρόθεσμων πελατών. Όσον αφορά τις τιμές στα προϊόντα, βλέπει ότι έχουν ωριμάσει οι καιροί και μπορούν να γίνουν αυξήσεις από τις εταιρείες για να καλυφθεί μέρος του κόστους λειτουργίας και παραγωγής.
Ο CEO της εταιρείας που παράγει τα μπισκότα Φρου-Φρου και πολλά άλλα προϊόντα, είναι ένα παράδειγμα από πλευράς των προμηθευτών που ίσως εκφράζει το γενικό συναίσθημα στην αγορά. Και τονίζεται αυτό το «ίσως» διότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΙΕ) και ο Σύνδεσμος Υπεραγορών Κύπρου, δίνουν μια διαφορετική εικόνα για τις σχέσεις προμηθευτών και καταστημάτων – χωρίς βέβαια να απαντούν άμεσα στον κ. Χατζηκυριάκο.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ
Το εμπόριο είναι ένας χώρος μάχης για γερά στομάχια με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Για να επιβιώσουν και να έχουν κέρδος όλα τα μέρη, πρέπει να συνάψουν συμφωνίες και να έχουν τις απαραίτητες συνεργασίες σε καλά επίπεδα. Όπως όμως σε κάθε σχέση, μετά από ένα διάστημα μπορούν να προκύψουν διαφωνίες και οι προμηθευτές με τις υπεραγορές διαφωνούν συχνά-πυκνά για τις τιμές των προϊόντων, κάτι που είναι μέρος του παιχνιδιού.
«Είναι συνεργασίες χρόνων και προσπαθούμε να διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις. Αν κάποιες φορές σε κάποια προϊόντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ υπεραγορών και προμηθευτών αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», δηλώνει ο Ανδρέας Χατζηαδάμου, ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου.
Και εξηγεί ότι «δεν εξασκούμε καμία πίεση σε ό,τι αφoρά τις τιμές. Καθορίζονται από τους προμηθευτές. Λόγω του ανταγωνισμού η πίεση είναι πάνω μας διότι η κάθε υπεραγορά θέλει πάντα να κάνει δίκαιη τιμολόγηση».
Για τον Σύνδεσμο Υπεραγορών οι προμηθευτές λειτουργούν πάντα από θέση ισχύος σε πολλά θέματα. «Είναι ατυχές να ακούγεται ότι εξασκούνται πιέσεις από τις υπεραγορές» σχολιάζει.
ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
 Όσον αφορά το θέμα των εκπτώσεων και των προσφορών στα προϊόντα, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία σχέση εξάρτησης μεταξύ των καταναλωτών και των καταστημάτων. Το ερώτημα είναι όμως αν έχουν νόημα πλέον οι προσφορές στους πελάτες και το εμπόριο.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΙΕ Μάριος Αντωνίου εντοπίζει ένα διαβασμένο καταναλωτή που βάσει των προσφορών και των εκπτώσεων επιλέγει και το κατάστημα από το οποίο θα ψωνίσει.
«Θεωρώ ότι οι προσφορές είναι στη ζωή του καταναλωτή. Τις ψάχνει και τις θέλει. Αλίμονο αν πούμε ότι έχουν ξεφτίσει. Ο καταναλωτής εκπαιδεύτηκε και είναι διαβασμένος και μελετημένος προτού να επιλέξει την υπεραγορά. Οι προσφορές ίσως να αποτελούν και τον πρώτιστο λόγο για την επιλογή μιας υπεραγοράς». Ωστόσο, ο κ. Αντωνίου τονίζει πως πολλές φορές είναι οι ίδιοι οι προμηθευτές που προχωρούν σε προσφορές. «Η προσφορά προβάλλει το ίδιο το προϊόν, το ίδιο το brand. Δεν είναι λίγες φορές που οι  ίδιοι οι προμηθευτές όταν λανσάρουν ένα νέο προϊόν για να το προωθήσουν, το βάζουν σε προσφορά».
Στην ίδια γραμμή στέκεται και ο Σύνδεσμος Υπεραγορών. Ο κ. Χατζηαδάμου προσθέτει πως οι προσφορές είναι αναγκαίες, καθώς οι καταναλωτές τις ψάχνουν. «Εμείς είμαστε στο χαράκωμα στην πρώτη γραμμή. Γνωρίζουμε τι χρειάζονται οι καταναλωτές. Η στρατηγική των υπεραγορών εδράζεται σ’ αυτό. Είναι αδήριτη ανάγκη οι προσφορές και είναι ουσιαστικές. Σε βαθμό που μπορούν να δοθούν και να ενισχύσουν την αγορά», αναφέρει.
Αυτό που διακρίνουν λιανέμπορες και υπεραγορές είναι πως πλέον ο καταναλωτής έχει κάνει την έρευνά του από πριν και γνωρίζει τόσο τις τιμές των προϊόντων που επιθυμεί να αγοράσει, όσο και τις προσφορές γύρω από αυτά. Ένας από τους λόγους που ενισχύει αυτήν την άποψη, είναι το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι υπεραγορές και τα καταστήματα με περισσότερους παίκτες και ο ανταγωνισμός τούς προτρέπει να γίνονται πιο δημιουργικοί για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Επίσης, δίνεται περαιτέρω σημασία στα δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών, εξ ου και η σημασία για παράδειγμα, στο μέγεθος των οικογενειών ή του οικογενειακού προϋπολογισμού.
ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ
Ο κ. Χατζηαδάμου σχολιάζοντας τις τιμές των προϊόντων, παρατηρεί ότι στο εξωτερικό υπάρχει μια διαφορά σε σύγκριση με την Κύπρο. Ωστόσο, η βελτίωση των τιμών είναι στο χέρι των προμηθευτών. «Η αντίληψή μας είναι και το λέγαμε πολλά χρόνια, ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες οι τιμές. Οι προμηθευτές θα μπορούσαν να τις βελτιώσουν. Εμείς εξασκήσαμε πιέσεις να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών στην Κύπρο με αυτές του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια το έχουμε πετύχει και έχει μειωθεί αρκετά η ψαλίδα αλλά υπάρχει κι άλλο περιθώριο». Όπως παρατηρεί, υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση στη σχέση με τους προμηθευτές έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος που δεν είναι άλλος από το  κέρδος, τόσο των υπεραγορών και των προμηθευτών, όσο και του «αιμοδότη» αυτού του συστήματος, του καταναλωτή. «Αυτός θα πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός και για τα τρία μέρη» σχολιάζει.
Πάντως, σαν να μη φτάνει η εσωτερική πίεση του ανταγωνισμού, ο παράγοντας «παράλληλο εμπόριο» έρχεται να προστεθεί στο σκηνικό μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο τα καταστήματα και οι υπεραγορές να αγοράζουν εμπόρευμα από προμηθευτές που εισάγουν από άλλες πηγές στο εξωτερικό, αντί από προμηθευτές της Κύπρου. Αποτέλεσμα να υπάρχουν τα ίδια προϊόντα στην αγορά, αλλά με σημαντική διαφορά στην τιμή τους. Αυτού του είδους η πρακτική, ασκεί πίεση στους ντόπιους προμηθευτές, ωστόσο βοηθά για ευνόητους λόγους τη λίστα για τα ψώνια του καταναλωτή. 
ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ
Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει παρέλθει και να τα μηνύματα στην αγορά να είναι θετικά, ωστόσο ο κίνδυνος να επανέλθει παραμένει.  Οι εμπλεκόμενοι του λιανικού εμπορίου εξηγούν πως μια αύξηση στην τιμή των προϊόντων από πλευράς προμηθευτών είναι εφικτή, όμως θα πρέπει να γίνει με μέτρο και προσεκτικά, καθώς ο καταναλωτής είναι αρκετά διαβασμένος και ψάχνει τις προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι μια οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές των προϊόντων μπορεί να επηρεάσει τελικά αρνητικά τον τζίρο μίας επιχείρησης.
 
Από το περιοδικό Insider (Τεύχος Οκτωβρίου)