Η Ρωσία μετέφερε στο Κίεβο τα τρία ουκρανικά πλοία που είχε θέσει υπό κράτηση κατά τη διάρκεια του περιστατικού στο Κερτς, πέρσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επιστροφή των πλοίων κατέστη δυνατό μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τα πλοία δεν χρειάζονται πλέον, πρόσθεσε το υπουργείο. Η Ρωσία θα παραμείνει δεσμευμένη στην καταστολή των προκλήσεων στα σύνορά της, προσθέτει η ανακοίνωση.

Δεν συνδέεται με δικαστική απόφαση

«Όχι, γνωρίζετε ότι δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το διεθνές δικαστήριο, δεν υπάρχει καμία σύνδεση και δεν μπορεί να υπάρξει» δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθείς γιατί ελήφθη η απόφαση και αν σχετίζεται με την απόφαση του ITLOS.

«Όσο για τη μεταφορά των πλοίων, γνωρίζετε ότι επί των πλοίων αυτών διαπράχθηκε παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας. Έτσι, οι συνοριοφύλακές μας και η υπηρεσία ασφαλείας το αντιμετώπισαν, και σας ζητώ να απευθυνθείτε σε εκείνους για κάποιο σχόλιο» πρόσθεσε.  

Το περιστατικό στο Κερτς

Τον Νοέμβριο του 2018 τα κανονιοφόρα Μπερντγιάνσκ και Νίκοπολ και το ρυμουλκό Γιάνα Καπού τέθηκαν υπό κράτηση στο Στενό του Κερτς από ρώσους συνοριοφύλακες μετά την παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων και προχώρησαν σε επικίνδυνους ελιγμούς για αρκετές ώρες.

Στα σκάφη επέβαιναν 24 στρατιώτες, μεταξύ αυτών και υπάλληλοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν τον Σεπτέμβριο πίσω στην Ουκρανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής κρατουμένων.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr