To Top
16:50 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπάρχει σωτηρία για τις γυναίκες;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Υπάρχει σωτηρία για τις γυναίκες;
  15 Οκτωβρίου 2017, 10:20 πμ  

Ελαφρά τη καρδία ορισμένοι όπως ας πούμε κάποιοι νέοι άντρες βουλευτές βγαίνουν δημόσια και με ελαφρώς λαϊκίστικο τρόπο, που φαίνεται να είναι στη μόδα τον τελευταίο καιρό, παρασύρουν τον κόσμο, ο οποίος μέσα στην άγνοια του, φανατίζεται στο ζήτημα των αμβλώσεων, ή στο δικαίωμα της γυναίκας να ορίζει το σώμα της, ή το μέλλον της ζωής της. Ανέξοδα επικαλούνται επιστημονικά επιχειρήματα hoaxes του internet τα οποία μιλάνε για φόνους, πετσοκόμματα και έμβρυα που ουρλιάζουν, για γυναίκες αδίστακτες που επιφέρουν το θάνατο, στα «αγέννητα παιδιά» τους. Έχουμε λοιπόν νέα, για αυτούς τους νέους με γέρικα μυαλά, πολιτικούς, θρησκόληπτους κτλ. Νέα που λένε ότι καμία, καμία όμως γυναίκα που έχει σώας τα φρένας δεν προχωράει σε έκτρωση, ελαφρά τη καρδία, όπως αυτοί μιλούν. Καμία γυναίκα που έχει περάσει ή έχει ζήσει την περιπέτεια αυτή, δεν την ξεπέρασε με ευκολία. Καμία γυναίκα τέλος δεν θέλει να σκοτώσει ένα έμβρυο το οποίο στις κατάλληλες συνθήκες θα γινόταν το μωρό της!

Η κάθε γυναίκα που παίρνει τη δύσκολη αυτή απόφαση το κάνει για σοβαρούς συνήθως λόγους. Και αυτό είναι δικαίωμα της. Και κανείς δεν μπορεί να της στερήσει αυτό το δικαίωμα, γιατί, αν ω μη γένοιτο το πράξει, το μόνο που θα πετύχει, είναι να την αναγκάσει, είτε να καταφύγει σε μεσαιωνικές μεθόδους διακοπής της εγκυμοσύνης, με κίνδυνο για τη ζωή της, είτε να καταφύγει στο εξωτερικό (εκεί που υπάρχει οικονομική ευχέρεια βέβαια), είτε σε αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, είτε να τρέξει στα κατεχόμενα. Να βγουν λοιπόν οι βουλευτές που υποστηρίζουν τη συνέχιση του αναχρονιστικού αυτού νόμου, που ξαφνικά αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να συλληφθεί και να πουν δημόσια, ότι προτιμούν να κινδυνεύουν υπαρκτές ζωές, παρά να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία. Παρά να δώσουν στην κύπρια γυναίκα, αυτό που δικαιούνται οι περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη. Να πουν ότι  προτιμούν οι γυναίκες στην Κύπρο να μη ζουν ως Ευρωπαίες, αλλά όπως οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ίσως, και στο Πακιστάν, μπορεί και στην Σαουδική Αραβία κτλ. 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι  οι νόμοι και οι πολιτικές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις δεν αυξάνουν το ποσοστό ή τον αριθμό των αμβλώσεων. «Οποιοδήποτε νομικό ή άλλο εμπόδιο περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ άλλων το δικαίωμα τους στην υγεία, στην ελευθερία, την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα, στην ιδιωτική ζωή και αντιβαίνει στην αρχή της μη διάκρισης. Η διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες για ασφαλή και νόμιμη άμβλωση αποτελεί υποχρέωση του κράτους», τονίζουν, «όπως άλλωστε το λένε ξεκάθαρα διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ας σοβαρευτούμε μια φορά κι ας αφήσουμε τους εύκολους λαϊκισμούς και την ηθικολογία, μια που στα λόγια όλα εύκολα είναι, στην πράξη όμως; Αυτό που η Κύπρια γυναίκα χρειάζεται, αυτό που τα νέα κορίτσια χρειάζονται είναι η σωστή ενημέρωση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από μικρές ηλικίες. Όμως κοιτάτε τώρα σύμπτωση. Αυτοί συνήθως που αντιτίθενται στις αμβλώσεις είναι οι ίδιοι που αντιτίθενται και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, καμία σωτηρία…. 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...