Ούτε τις ημερήσιες ανάγκες σε φαγητό δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ορισμένες οικογένειες της Κύπρου, καθώς οι συνέπιες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία τις οδήγησαν σε ανέχεια. Μια γυναίκα θερμοπαρακαλούσε, προ ημερών, τους εθελοντές για φαγητό, ώστε να μην κοιμηθούν νηστικοί. Λόγω των εκκλήσεων και της απελπισίας που καταγράφουν, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, υπογράμμισε στον «Φ» ότι άρχισε από τώρα η εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα». Εξάλλου, είπε, ο αριθμός των ευάλωτων οικογενειών που καταγράφουν, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2019.

«Πριν από λίγες ημέρες μας κάλεσε μια γυναίκα, κλαίγοντας. Όπως πληροφορηθήκαμε είχε έξι παιδιά και ένα εγγόνι. Μας παρακαλούσε να της πάμε οτιδήποτε, για να μπορέσει να τους μαγειρέψει εκείνο το βράδυ. “Δεν έχουμε τίποτα”, μας έλεγε. Της μεταφέραμε ένα πακέτο με τρόφιμα. Δεν είχαν να φάνε», είπε και πρόσθεσε πως σε άλλη περίπτωση τους κάλεσε οικογένεια και τους θερμοπαρακαλούσε για γάλα και ψωμί. «Είναι συγκλονιστικό», χαρακτήρισε ο κ. Δημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι δεν έχουν τίποτα. «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα φτώχειας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η εκστρατεία, σημείωσε, αρχίζει φέτος μερικές εβδομάδες νωρίτερα συγκριτικά με τις άλλες χρονιές. «Δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε την απελπισία του κόσμου. Λαμβάνουμε εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες. Μας τηλεφωνούσαν και μας ρωτούσαν πότε θα προσφέρουμε πακέτα τροφίμων και κουπόνια ή αν μπορούμε να κάνουμε κάτι.  Ζητούν βοήθεια ακόμη και για τα απολύτως αναγκαία αγαθά. Όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια. Για να ανταπεξέλθουν, δηλαδή, στις ημερήσιες ανάγκες. Υπάρχουν σπίτια που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τώρα την εκστρατεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Πάσχα αργεί». 

Στα τηλεφωνήματα που λαμβάνουν οι εθελοντές, υπογράμμιζε, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι συσσωρεύουν απλήρωτους λογαριασμούς που δεν μπορούν να εξοφλήσουν. «Μας αναφέρουν ότι δυσκολεύονται πολύ με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Άλλοι παραπονιούνται για το ψωμί, άλλοι για το χοιρινό και γενικότερα το κρέας. Δεν έχουν τη δυνατότητα, μας λένε, να ψωνίσουν».

Οι πιο ευάλωτοι πολίτες, υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου, ήδη έχουν πληγεί από τις αυξήσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσοι είχαν από πριν πρόβλημα, δυσκολεύονται να βγάλουν την επόμενη μέρα. «Είμαστε στο πρώτο 20ήμερο πολέμου και ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες του και δυστυχώς, δεν φαίνεται να έπεται βελτίωση». 

Εξάλλου, είπε, οι συνθήκες ήταν δύσκολες πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην εργασία και την οικονομία. «Ο κόσμος είδε να μειώνονται οι ώρες εργασίας του. Κάποιοι έμειναν χωρίς δουλειά. Οι πιο νέοι που απασχολούνταν ως σερβιτόροι για να βγάλουν τα έξοδα τους ή και να βοηθήσουν στο σπίτι τους, δεν είχαν πού να πάνε. Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ήταν μακράν χειρότερη για τα νοικοκυριά. Από πάνω έρχεται να προστεθεί και ο πόλεμος». 

Αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Δημητρίου, φαίνεται και από την αύξηση των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια. Ενδεικτικά είπε, το 2019 ήταν γύρω στις 850 οικογένειες. Μετά την επικράτηση της πανδημίας και των μέτρων, το 2020 ήταν γύρω στις 1.500. Το 2021 ήταν γύρω στις 2.200. «Τώρα αναμένουμε ότι θα βοηθήσουμε πέρα από 3.000 οικογένειες». Ο αριθμός αυτός, εξήγησε, αντιστοιχεί σε 12.000 άτομα, εκ των οποίων 6.000 παιδιά. Πάντως πρόσθεσε, ο αριθμός των οικογενειών που έχουν ανάγκη δεν περιορίζεται εδώ. «Το Συμβούλιο έχει 420 μέλη/ μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες επίσης βοηθούν, τουλάχιστον από 100 οικογένειες. Συνολικά, δηλαδή γύρω στις 45.000 οικογένειες».

Έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια οι εθελοντές

Θα βοηθήσουν όλους εκείνους που το χρειάζονται και θα επανέλθουν και με πασχαλινά είδη, υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου. «Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προσφέρουμε σε μηνιαία βάση», είπε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στάση του απλού κόσμου. «Θα βοηθήσουμε όλες αυτές τις ευπαθείς οικογένειες με τη στήριξη των Κύπριων, οι οποίοι πάντοτε ευαισθητοποιούνται. Είμαστε αισιόδοξοι». 

Στην εκστρατεία, είπε, μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένοι πολίτες, οικογένειες, εταιρείες, κοινότητες, προσφέροντας ό,τι και όσο μπορούν. Επί παραδείγματι, δωροκουπόνια από υπεραγορές ή αλλά καταστήματα, τρόφιμα, λαμπάδες, πασχαλινά εδέσματα ή αυγό για τα παιδιά, τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, παιχνίδια.

Όσοι χρειάζονται βοήθεια ή ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν, μπορούν να επικοινωνούν με το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, στο 22514786. Επίσης, μπορούν να επικοινωνούν με το Σώμα Εθελοντών στην επαρχία τους. Συγκεκριμένα, σε Λευκωσία, Σούδας 11 στο Στρόβολο στο τηλέφωνο 22512602. Σε Λεμεσό, 1ης Απριλίου 14 Αγία Φύλα στο τηλέφωνο 25737761. Σε Λάρνακα, Κιθαιρώνος 23 στο τηλέφωνο 24650525. Σε Πάφο, Αριστοτέλη Σάββα 46 Αναβαργός στο τηλέφωνο 26953725. Σε Αμμόχωστο, Γεωργίου Κατσιάρη 21 Λιοπέτρι στο τηλέφωνο 99124521 και σε Κερύνεια στον αριθμό 97743185. Επιπλέον, στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, στο τηλέφωνο 24845555 και στο Cyprus International Institute of Management (CIIM) στις διευθύνσεις Λ. Ακαδημίας 21 στην Αγλαντζιά Λευκωσίας και 3-5 Χαϊδαρίου (απέναντι από το ξενοδοχείο «Αλάσια») στη Λεμεσό.