Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain δείχνει για πρώτη φορά πως στις γυναίκες οι νευρώνες του νωτιαίου μυελού επεξεργάζονται τον πόνο διαφορετικά  από ότι στους άνδρες. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πιο προσωποποιημένες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο, ιδίως λόγω της επιδημίας των οπιοειδών που δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στις ΗΠΑ.

Παρόλο που είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν τον πόνο διαφορετικά, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες που πραγματοποιούνται για το ζήτημα αυτό περιλαμβάνουν αρσενικά τρωκτικά. Η νέα όμως έρευνα είναι κάνει χρήση αρσενικού και θηλυκού ιστού του νωτιαίου μυελού τρωκτικών και ανθρώπων.

Εξετάζοντας τον ιστό του νωτιαίου μυελού στο εργαστήριο, οι ερευνητές κατάφεραν να  δείξουν πως ένας νευρωνικός αυξητικός παράγοντας που λέγεται BDNF παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της σηματοδότησης του πόνου στο νωτιαίο μυελό αρσενικών τρωκτικών και ανθρώπων αλλά όχι στα θηλυκά. Όταν όμως αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες από τα θηλυκά, η διαφορά μειώθηκε, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη ορμονικής σύνδεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF) είναι μια πρωτεΐνη, ένας αυξητικός παράγοντας που τρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα και ρυθμίζει την ανάπτυξη, επιβίωση και διαφοροποίηση των νευρώνων, επηρεάζοντας τέλος την πλαστικότητα των συνάψεων.

«Η ανάπτυξη νέων αναλγητικών φαρμάκων απαιτεί λεπτομερή κατανόηση του πώς επεξεργάζεται ο πόνος στο βιολογικό επίπεδο» τόνισε η Δρ. Annemarie Dedek, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Carleton και στο Νοσοκομείο της Ottawa. «Αυτή η ανακάλυψη, θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που υπόσχονται ανακούφιση από το χρόνιο πόνο» κατέληξε.

ygeiamou.gr