Αναγκαστική προσγείωση στην τουρκική πόλη Αττάλεια πραγματοποίησαν αεροσκάφη που κατευθύνονταν στα κατεχόμενα λόγω βλάβης στο σύστημα προσγείωσης (ILS) στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι δύο αεροπλάνα που είχαν αρχίσει τη διαδικασία προσγείωσης στην κατεχόμενη Τύμπου δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν λόγω «λειτουργικών προβλημάτων» και αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς την Αττάλεια.

Στην ιστοσελίδα του «αεροδρομίου» αναφέρεται, επίσης, ότι οκτώ πτήσεις παρουσίασαν καθυστέρηση λόγω της βλάβης στο σύστημα.

Ο «διευθυντής» του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», Μουσταφά Σόφι δήλωσε ότι δύο αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στην Τύμπου, γεγονός που προκάλεσε καθυστερήσεις. Είπε ότι είναι χαλασμένο το σύστημα ILS που διασφαλίζει την προσγείωση σε περίπτωση ομίχλης.

Ο «πρόεδρος» της συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Τζεμ Καπισίζ επεσήμανε τη σημασία των εφεδρικών οργάνων και των βοηθητικών προς τα αεροπλάνα υπηρεσιών. Είπε ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το «αεροδρόμιο» δεν κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις και δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ακόμα και επιδιόρθωσης χαλασμένων οργάνων.

ΚΥΠΕ