Μεγάλη επιτυχία και παράλληλα μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τον Δήμο Λεμεσού η επιλογή του για να συμμετέχει στην αποστολή της ΕΕ για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, την αποκαλούμενη «Αποστολή Πόλεων». Η Λεμεσός είναι η μοναδική πόλη της Κύπρου που έχει επιλεγεί να μετέχει στην αποστολή.

Η επιλογή της Λεμεσού έγινε μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΕΕ που έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου 2022 όπου οι ενδιαφερόμενες πόλεις κλήθηκαν να καταθέσουν την ενεργειακή τους κατάσταση, τα μελλοντικά τους σχέδια, στόχους και φιλοδοξίες για το περιβάλλον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υιοθέτηση περιβαλλοντικών λύσεων, κ.α.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος από μεγάλο αριθμό πόλεων από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς υπήρξαν 377 συμμετοχές. Η επιλογή των πόλεων πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, που διεξήχθη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, αξιολογήθηκε το επίπεδο προετοιμασίας και δέσμευσης της κάθε πόλης για να πετύχει τους στόχους της, ενώ στη δεύτερη φάση αξιολογήθηκε η γεωγραφία, το μέγεθος, τα οφέλη και ο αντίκτυπος στον πληθυσμό από τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου καθώς και η δυνατότητά τους να αποτελέσουν παράδειγμα για τις υπόλοιπες πόλεις του κράτους τους.

Η ΕΕ θα διαθέσει στις επιλέξιμες πόλεις, σε αρχικό στάδιο, χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για να ξεκινήσουν την υιοθέτηση καινοτόμων πολιτικών και δράσεων με στόχο την κλιματική ουδετερότητά τους μέχρι το 2030. Αυτές περιλαμβάνουν την κινητικότητα εντός των πόλεων, την ενεργειακή απόδοση, τον πράσινο αστικό σχεδιασμό και τη δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή σε άλλα προγράμματα και προτάσεις της ΕΕ. Τα οφέλη για τις πόλεις θα είναι πάρα πολλά και περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές και συνδρομή, επιπρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας καθώς και πιλοτικά έργα. Η αποστολή παρέχει επίσης ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των πόλεων καθώς και τη συμμετοχή πολιτών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η Λεμεσός όπως και οι υπόλοιπες επιλέξιμες πόλεις θα καλεστούν να συντάξουν με τη συνδρομή της ΕΕ, βάσει των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών τους, μια σύμβαση για το κλίμα η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και σχεδιασμό για την κλιματική ουδετερότητά τους σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτήρια, η διαχείριση απορριμμάτων, οι μεταφορές κ.ά., μέχρι το 2030. Αυτή η σύμβαση θα αποτελεί την πολιτική δέσμευση της κάθε πόλης έναντι της ΕΕ.

Η επιλογή της Λεμεσού να μετέχει στην αποστολή της ΕΕ για το κλίμα είναι το επιστέγασμα των διαχρονικών προσπαθειών και των δραστηριοτήτων που καταβάλλει η Επιτροπή και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού. Η συμμετοχή του δήμου σε αρκετά μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προτάσεων συναφών με τους στόχους της αποστολής για το κλίμα, τα οποία έχει ολοκληρώσει επιτυχώς, συνέβαλε και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προτάσεις όπως το Conurbant, το Susreg, το Fiesta, το Smartgov, το Civitas Destinations, το Prosperity, το Acua, το Bas και άλλα που στόχο είχαν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της αστικής υπερθέρμανσης, τη χρήση νέων τεχνολογιών, την αειφόρο κινητικότητα κ.α., απέδειξαν ότι η πόλη ήταν καλά προετοιμασμένη και έτοιμη για να αναλάβει φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και πρόταξαν τον προσανατολισμό της να συνταχθεί με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για κλιματική ουδετερότητα. Παράλληλα, η συστηματική μας προσπάθεια και επιμονή μας να συμπεριληφθεί η Λεμεσός σε ευρωπαϊκά προγράμματα για έξυπνες πόλεις με την κατάθεση επτά προτάσεων, οι οποίες είχαν όλες αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιλέξιμες, βρήκε την επιβράβευσή του με την επιλογή του ως ο δήμος που θα αποτελέσει τον οδηγό, την «πόλη φάρο», προς τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου προς την κλιματική ουδετερότητά τους μέχρι το 2050. 

Η επιτυχία της επιλογής του Δήμου Λεμεσού στην αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ ανήκει πρώτα από όλα στους Λεμεσιανούς που αγαπούν και νιώθουν περήφανοι για την πόλη τους και αγωνίζονται καθημερινά να την κάνουν καλύτερη. Ως πρόεδρος της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο που είναι πάντοτε αρωγοί στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Γραφείου και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου και μας περιβάλλουν με απόλυτη εμπιστοσύνη σε κάθε πρόταση και εισήγηση που παρουσιάζουμε. Να ευχαριστήσω τον δημοτικό γραμματέα, τον δημοτικό μηχανικό και το τμήμα του, τις λειτουργούς του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεμάτων που επιφορτίστηκαν τον όγκο για τη διεκπεραίωση της εργασίας για την ετοιμασία του φακέλου της πόλης, καθώς και το Ινστιτούτο Κύπρου. Τέλος, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την τεχνικό του Δήμου Λεμεσού κα Πενέλοπε Βάσκεζ και τον σύμβουλο για Ευρωπαϊκά Θέματα κύριο Χρύση Νικολαΐδη για τις πολύτιμές τους υπηρεσίες.

*Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Λεμεσού, Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων