Τρόπους με τους οποίους ενδεχομένως ενταχθούν και τα φαρμακεία στη διαδικασία του «Test to stay», ώστε να διευκολυνθούν οι γονείς, ψάχνουν στο υπουργείο Υγείας, μετά και τη διαπίστωση των προβλημάτων και των δυσκολιών που αυτό προκαλεί καθημερινά, ανεξαρτήτως της αύξησης των σχολείων που λειτουργούν ως κέντρα δειγματοληψίας.

Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των προβλημάτων που καθημερινά παρατηρούνται. Να μπορεί δηλαδή, ένας γονέας να μεταφέρει το παιδί του σε κοντινό φαρμακείο για «Test to stay» και όχι απαραίτητα σε σχολείο που λειτουργεί ως κέντρο δειγματοληψίας για αυτή την εξέταση και το οποίο δεν είναι το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύεται ότι θα επιλυθούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των καθυστερήσεων και του συγχρωτισμού, ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή. 

Στο μεταξύ, ούτε και χθες έλειψαν τα προβλήματα σε διάφορα σχολεία, παρά το ότι ο αριθμός των σημείων «Test to stay» αυξήθηκε. Σύμφωνα με αναφορές γονέων, υπήρξαν περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν είτε υποστελεχωμένα συνεργεία στις μονάδες δειγματοληψίας, είτε μεγάλος αριθμός παιδιών με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις, τόσο για τους μαθητές που έπρεπε να ήταν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα στα σχολεία τους, όσο και για τους γονείς που έπρεπε να ήταν στην εργασία τους. 

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο ίδιος επισκέφθηκε χθες το γυμνάσιο Βεργίνας, όπου διαπίστωσε ότι η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου ήταν προβληματική. Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη, μέχρι τις 09:00π.μ. υπήρχαν πολλοί μαθητές που δεν είχαν εξυπηρετηθεί, αρκετοί από τους οποίους φοιτούν σε άλλα σχολεία κι έπρεπε να μεταβούν σε αυτά. 

Επιπρόσθετα, γονείς έθιξαν στον «Φ» την ανάγκη όπως εξευρεθεί τρόπος εξυπηρέτησης από φαρμακεία και χημεία, ενώ κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι ενώ επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος εξέτασης των παιδιών τους σε φαρμακεία ή χημεία, το αποτέλεσμα δεν γίνεται αποδεκτό από τα σχολεία στο πλαίσιο του «Test to stay».