Με βάση το μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας COVID-19 για υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus για την είσοδο των πολιτών σε χώρους ελεγχόμενης προσέλευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 13 Δεκεμβρίου πρόταση του Υπουργείου Υγείας για εξαίρεση απόκτησης Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για κατηγορία πολιτών.

Συγκεκριμένα, η εξαίρεση αφορά σε άτομα τα οποία αποδεδειγμένα για ιατρικούς λόγους, με βάση την επιστημονική γνώση και τα κριτήρια για μη εμβολιασμό, και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου, δεν συνίσταται να εμβολιαστούν.

Πολίτες που εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία, θα πρέπει να αιτηθούν συμπληρώνοντας  κατάλληλα το σχετικό έντυπο και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αναφέρονται σε αυτό. Σημειώνεται πως είναι απαραίτητη η προσκόμιση  γνωμάτευσης από Ιατρικό Λειτουργό της σχετικής με τον ιατρικό λόγο που επικαλείται ο αιτητής ειδικότητας. Η διαδικασία αυτή ήδη εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2021 για έκδοση βεβαίωσης κατ’ εξαίρεση παροχής δυνατότητας δωρεάν εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) για τη νόσο COVID-19 σε άτομο που για ιατρικούς λόγους δεν συνιστάται να εμβολιαστεί.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για την εξέταση των πιο πάνω αιτήσεων και για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη, τεκμηριωμένη και ίση αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, έχει συστήσει επιτροπή αποτελούμενη από Ιατρικούς Λειτουργούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Αιτήσεις που δεν είναι κατάλληλα συμπληρωμένες ή δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα επιστρέφονται και θα υπάρχει καθυστέρηση στην αξιολόγησή τους από την Επιτροπή.

Τονίζεται πως τα άτομα που εξασφαλίζουν την αναφερόμενη εξαίρεση θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, και ταυτόχρονα το αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέταση Rapid ή PCR τεστ που θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Οι εξετάσεις rapid test αντιγόνου στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας και PCR test στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω του Συντονισμού Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, στο τηλέφωνο 22523462, καθημερινά 8:00-13:00, θα παρέχονται δωρεάν .