Το νομοσχέδιο που αφορά τη Διευκόλυνση των Επενδύσεων, πιο γνωστό σε όλους ως «Επενδυτικός Νόμος», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2017 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. 

Η ΟΕΒ, με ανακοίνωση της, εξήρε τη σημασία του, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία. Τονίσαμε μάλιστα εμφατικά ότι η θέσπιση νομοθεσίας που στοχεύει στη διευκόλυνση, εκσυγχρονισμό και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, που μειώνουν τη γραφειοκρατία και δημιουργούν ένα ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης των επενδυτών, είναι αυτό που θα βάλει την Κύπρο στο επενδυτικό χάρτη. Είναι πολύ σημαντικό για έναν επενδυτή που θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, να μπορεί να το κάνει, γνωρίζοντας ότι με την υποβολή της αίτησης του θα μπορεί να αδειοδοτείται το πολύ σε 12 μήνες. 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικώνμ στην οποία η ΟΕΒ παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε θετικά. Δεδομένου ότι, ως αρμόδια αρχή για σκοπούς εφαρμογής του, είχε οριστεί το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Αναταγωνιστικότητας (το οποίο τελικά δεν δημιουργήθηκε), αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2019 η απόσυρση του και η επανεξέταση του από πλευράς κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο του 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019» και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να το καταθέσει στη Βουλή. Η εξέταση του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Αποτέλεσμα είναι να συνεχίσει να υπάρχει κενό με χρονοβόρες διαδικασίες σε θέματα αδειοδότησης και ουσιαστικά να επιβραδύνεται η προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων στη χώρα μας.

Αυτό που κάνει το νομοσχέδιο να ξεχωρίζει, είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει, οι οποίες θεωρούνται πραγματικά καινοτόμες για τα κυπριακά δεδομένα. Συγκεκριμένα προωθούνται:

· Σύσταση Διεύθυνσης Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, κάτω από την οποία θα λειτουργεί το Γραφείο Διαχείρισης Έργων και το Γραφείο Αδειοδότησης.

· Δημιουργία θεσμοθετημένου μηχανισμού που θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως σημαντικής για τη κυπριακή οικονομία, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και την ένταξη της σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης. 

· Θεσμοθέτηση του Υπεύθυνου Έργου (Project Manager). O διορισμός του Υπεύθυνου Έργου για κάθε στρατηγική επένδυση που θα εντάσσεται στο μηχανισμό θα γίνεται από τον Υπουργό Εσωτερικών με επικύρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Υπεύθυνος Έργου θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση του επενδυτή με τις υπηρεσίες του δημοσίου, ο οποίος θα εμπλέκεται από το αρχικό στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης και θα λειτουργεί ως το μοναδικό σημείο επαφής του επενδυτή με όλες τις υπηρεσίες για σκοπούς αδειοδότησης.

· Έκδοση Πολεοδομικής και Αδειας Οικοδομής, σε ένα κεντρικό επίπεδο, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος ενός έτους. Σημειώνεται ότι με τη ρύθμιση αυτή καταργείται η πληθώρα οικοδομικών (36) και πολεοδομικών αρχών (10) και ως Ενιαία Αρχή Αδειοδότησης καθορίζεται η Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για στρατηγικές επενδύσεις.

· Θεσμοθέτηση της διεξαγωγής διαβουλεύσεων μέσω της διευθέτησης συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους, υπό την προεδρία του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, στην παρουσία του Υπεύθυνου Έργου, όπου οι απόψεις που εκφράζονται θα είναι δεσμευτικές.

Η ΟΕΒ καλεί την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής να προχωρήσει τάχιστα στη συνέχιση της εξέτασης του σχετικού νομοσχεδίου, έτσι ώστε να σταλεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση το συντομότερο. 

Η εφαρμογή του, πέραν από τη σημαντική βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος προς τα έξω ως επενδυτικός προορισμός, θα εκτιμηθεί ιδαίτερα από τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά τους διεθνείς οργανισμούς που ετοιμάζουν εκθέσεις για την χώρα μας, όπως π.χ. το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα οδηγήσει σε εισροή κεφαλαίων, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα γίνει ακόμα πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική η οικονομία μας. 

* Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ)