Δεν θα αξιολογούνται πλέον «ως εξαίρετοι» σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, καθώς μετά τη χθεσινή έγκριση του νομοθετικού πακέτου για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, από την Ολομέλεια της Βουλής (47 υπέρ και 3 εναντίον – ΕΔΕΚ), αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης και η μοριόδοτηση, με στόχο να επιλέγονται αντικειμενικά και αξιοκρατικά οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Επίσης, καταργείται η αρχαιότητα ως σημαντικό προσόν για προαγωγή, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν τις δεξιότητες και τις ικανότητες. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν η πείρα, τα ακαδημαϊκά προσόντα, η απόδοση των εργαζομένων, με βάση τις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις και τις συστάσεις των προϊσταμένων των τμημάτων, τα αποτελέσματα εξεταστικού κέντρου και η προφορική εξέταση από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Παράλληλα, δημιουργείται νέα κατηγορία θέσεων «διατμηματικής προαγωγής», που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, στην κλίμακα Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν περάσει, θα είναι η πρώτη συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα

Τις θέσεις αυτές θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία, σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο, νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα από τα οικεία σχέδια υπηρεσίας ακαδημαϊκά/επαγγελματικά προσόντα και σχετική πείρα.

Παράλληλα, η ΕΔΥ θα έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη διατμηματική προαγωγή εξαιρέθηκαν, με παρέμβαση της πλειοψηφίας της Βουλής, οι εργαζόμενοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (αποδέχθηκε την εξαίρεση η κυβέρνηση), της Βουλής και της διπλωματικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Κόκκινο στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής 

Χθες, καμία από τις προφορικές τροπολογίες που κατατέθηκαν την υστάτη δεν εγκρίθηκαν. Απορρίφθηκε η τροπολογία της ΕΔΕΚ για εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας από τη διατμηματική προαγωγή, η τροπολογία των Οικολόγων, με την οποία καταργείτο η διατμηματική και εισάγονταν κανόνες ηχογράφησης της προφορικής συνέντευξης, καθώς και η τροπολογία της ΔΗΠΑ για αλλαγή της μοριοδότησης για τις θέσεις Α7. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε όπως η βαρύτητα για πρόσθετα προσόντα να είναι 15% και η πείρα 25%. Ωστόσο, εγκρίθηκε η γραπτή τροπολογία της ΔΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία θα καταστεί υποχρεωτική η ανώνυμη αξιολόγηση των προϊσταμένων τμημάτων από τους υφιστάμενούς τους, περιλαμβανομένων και των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου.

Κάλιο αργά παρά ποτέ 

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας έρχεται με εννέα χρόνια καθυστέρηση, τουλάχιστο! Το 2013, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην τρόικα για μεταρρύθμιση, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Ακολούθησε το 2016 η απόρριψη από τη Βουλή του νομοθετικού πακέτου που είχε καταθέσει η κυβέρνηση και το 2019 κατατέθηκαν εκ νέου τα νομοσχέδια στο Κοινοβούλιο, τα οποία αφού πέρασαν από χίλια μύρια κύματα εγκρίθηκαν χθες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την έγκριση των νομοσχέδιων, η Κύπρος κάνει ένα βήμα πιο κοντά στη δεύτερη δόση των €85 εκατ. από τις Βρυξέλλες, τον ερχόμενο μήνα. Προηγουμένως, θα πρέπει να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα ορόσημα για τα οποία δεσμεύθηκε η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν. Όσον αφορά τους άλλους στόχους που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, αυτοί έχουν επιτευχθεί και υπολείπονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή το συντομότερο.

Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, υποδεικνύει η αντιπολίτευση

Παρά τη σχεδόν ομόφωνη έγκριση των νομοσχεδίων, ο δρόμος για πλήρη εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας είναι ακόμη μακρύς, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε πως τα νομοσχέδια δεν αποτελούν μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά νομοθετήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τις διατμηματικές προαγωγές. Όπως είπε, με αυτά δεν εξαλείφεται η γραφειοκρατία, δεν ενισχύεται η παραγωγικότητα και δεν προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ -και αναπληρώτρια πρόεδρος- Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε πως η μεταρρύθμιση δεν σταματά εδώ, καλώντας την κυβέρνηση να καλύψει το κενό των εννέα χρόνων απραξίας. Όπως είπε, άλλες χώρες κινούνται με ταχύτητα φωτός και επενδύουν σε σύγχρονες μεθόδους, ενώ στην Κύπρο εφαρμόζονται οι μέθοδοι του 1950 «με τη σφραγίδα και τη λαδόκολλα».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε πως με τα νομοσχέδια δεν θα χτυπηθεί το ρουσφέτι, αλλά μόνο με την πάταξη της κομματοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε πως θα ενισχυθεί η εξάρτηση των δημοσίων υπαλλήλων από τους προϊστάμενους τους, τονίζοντας επίσης πως αυξάνεται η γραφειοκρατία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε πως δεν ικανοποιούνται 100% για το περιεχόμενο των νομοθετημάτων.

Απάντηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλειοψηφία που διαμορφώθηκε υπέρ των νομοσχεδίων, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας στη Δημόσια Υπηρεσία. Απαντώντας στις επικρίσεις πως με τα νομοσχέδια δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα, τόνισε πως γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ συμφώνησε με τη θέση πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι συνεχής, προσθέτοντας πως είναι στο χέρι της Βουλής να γίνει πράξη σύντομα η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δικαιοσύνης. Καταλήγοντας, είπε πως με την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος το κράτος θα είναι καλύτερο για τους πολίτες.