Σε μια περίοδο κατά την οποία στη Λευκωσία η προσοχή βρίσκεται επικεντρωμένη σε μια σειρά εσωτερικών ζητημάτων, ο Ερσίν Τατάρ βρήκε την ευκαιρία να προβάλει προς διάφορες κατευθύνσεις τις θέσεις και τις αξιώσεις του. Προβολή θέσεων που έχει να κάνει και με την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην Κύπρο (συνομιλίες και ΟΥΝΙΚΦΥΠ). 

Αυτό που διαμηνύει από τα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ είναι πως χωρίς να γίνουν αποδεκτοί οι όροι του δεν τίθεται θέμα επανόδου στις διαπραγματεύσεις. Για να ξανακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών απαιτεί αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και ίσο καθεστώς εκπροσώπησης. Απαιτεί επίσης την πραγματοποίηση ενός διαλόγου μεταξύ «δύο κρατών». 

Η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται συνεχώς στη λογική των επαφών μεταξύ δύο κρατών. Αυτό επεδίωξε και μέσα από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Κύπρου. 

Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET (πηγή ΓΤΠ), ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει τον διάλογο με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε πως είναι πάντοτε έτοιμοι να προσέλθουν σε άτυπες συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους αλλά και θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα  αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησής μας», τόνισε ο Ερσίν Τατάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας». Δίνοντας συνέχεια στα όσα ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με Ευρωπαίους πρέσβεις, ο Τατάρ κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους το 2004. 

Σύμφωνα με τη Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση προκειμένου να εκφράσει την ικανοποίηση του για τις δηλώσεις Ερντογάν. Χαιρετίζοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο Τατάρ, σε γραπτή του ανακοίνωση, κατηγόρησε εκ νέου την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπαίτιο της αποτυχίας των συνομιλιών, επειδή δεν έχει απαλλαχθεί από τη νοοτροπία, που θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους.

Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να προωθούν τη νέα πολιτική τους, που προνοεί τη συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, με πλήρη ενότητα με την Τουρκία σε σκέψεις και σε ενέργειες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «ο Τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσει να προστατεύει με τη στήριξη της Τουρκίας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του στην περιοχή».

Αυτό που φαίνεται χαροποίησε περισσότερο το Ερσίν Τατάρ είναι η αμερικανική παρέμβαση στο θέμα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου. Η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον, που ουσιαστικά δείχνει απόσυρση της όποιας στήριξης στο έργο, ερμηνεύεται τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Άγκυρα ως μια επιτυχία της τουρκικής πολιτικής και παράλληλη αποτυχία των ενεργειών της Λευκωσίας. 

Αξιολογώντας την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, ο Τατάρ είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτό το έργο δεν ήταν εφικτό. Ήταν μια πολιτική κίνηση. Δεν καταδικαζόμαστε σε μια συμφωνία στην Κύπρο έναντι της Τουρκίας. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτό το  υγραέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο Τατάρ επισήμανε τη σωστότερη διαδρομή για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, λέγοντας τα εξής: «Αυτό που είναι σημαντικό, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση.  Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

Καταληκτικά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του πρέπει να γίνουν αποδεκτές ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία των σωστών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.