To θέμα με τις πολλαπλές συντάξεις κρατικών αξιωματούχων και άλλων επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τη δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες και προκάλεσε ουκ ολίγες συζητήσεις. Περισσότερο κουτσομπολίστικες παρά ουσίας. Γιατί, για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο επηρεαζόμενους…

    Οι προτάσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Ιουλίου του 2016. Κι όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση: Σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Συντάξεων των Κρατικών Αξιωματούχων Νόμου ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους. Απώτερος στόχος είναι να αποφευχθούν δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και οποιεσδήποτε στρεβλώσεις με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και παράλληλα να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Ειδικότερα με την πρόταση νόμου προβλέπεται ότι σε περίπτωση που αξιωματούχος ή συνταξιούχος αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση μετά την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου θα λαμβάνει αφενός την πλήρη μηνιαία σύνταξη που δικαιούται και αφετέρου για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία ή υπηρεσία αυτού μηνιαίο μισθό, αντιμισθία, αποζημίωση ή χορηγία ύψους χαμηλότερου από το ποσό που θα λάμβανε κατά την ανάληψη του λειτουργήματος, του αξιώματος ή της θέσης έτσι ώστε το ποσό που τελικά θα λαμβάνει, προστιθέμενο στη μηνιαία σύνταξή του, να ισούται με το ποσό του μηνιαίου μισθού που κανονικά θα λάμβανε.

    Το νοικοκύρεμα που τόλμησε να προτείνει ο συναγερμικός πρόεδρος -μην ξεχνούμε ότι στην Κύπρο είμαστε και ξέρουμε τις αντιδράσεις που προκαλεί η όποια επιχειρούμενη αλλαγή ή διαφοροποίηση δεδομένων, ιδιαιτέρως όταν έχει να κάμει με απολαβές- όμως παραμένει «κολλημένο» στην πολύ βεβαρημένη ατζέντα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Και πρέπει να ξεκολλήσει με κάποιον τρόπο. Όπως πληροφορηθήκαμε από την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, υπάρχει διάθεση όπως οι προτάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου «ξεθαφτούν» και τεθούν ψηλά στην ατζέντα των εργασιών της επιτροπής. Οι βουλευτές και τα κόμματα καλούνται να ξεπεράσουν το «κώλυμα» που προκάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του στην προσφυγή πέντε πρώην κρατικών αξιωματούχων προς διασφάλιση των πολλαπλών τους συντάξεων, με τη διατύπωση ότι η σύνταξη είναι περιουσία και όχι εισόδημα.

    Στα δύσκολα και στις προκλήσεις είναι που δοκιμάζονται οι πολιτειακοί και πολιτικοί άρχοντες. Και οι πολλαπλές συντάξεις σε μια περίοδο που οι χαμηλοσυνταξιούχοι δοκιμάζονται είναι τεράστια πρόκληση και υποτίμηση του δημόσιου αισθήματος περί δικαίου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε το πρώτο βήμα. Αναμένουμε το επόμενο βήμα από όλους τους άλλους που έχουν και λόγο και ρόλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά αυτή η συγκεκριμένη πρόκληση. Δεν λέμε ότι είναι υπόθεση εύκολη με δεδομένο ότι η απόφαση του Ανωτάτου δημιουργεί ένα πρόβλημα. Όταν υπάρχει θέληση μπορεί να ξεπεραστούν τα όποια «κωλύματα». 

     Το ΑΚΕΛ σε δημόσιες παρεμβάσεις του, για δικούς του λόγους, έριξε την μπάλα στο γήπεδο των κυβερνώντων θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη μη προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης. Εάν θέλει να είναι εποικοδομητικό και να υπάρξει αποτέλεσμα μπορεί να συμβάλει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να «ξεκολλήσει» το θέμα και να προωθηθεί με διατύπωση τέτοια που να μη σκοντάφτει στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μια τέτοια έγκριση δεν επιβαρύνει το Δημόσιο, οπότε πρόβλημα δεν υπάρχει. Η Νομική Υπηρεσία μπορεί να συνδράμει τη Βουλή στη διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης. Οπότε το μόνο που απομένει είναι βούληση. Πολιτική βούληση που να μην εξαντλείται στη δημόσια γκρίνια, κριτική και επίρριψη ευθυνών. Και βεβαίως να μην «κολλήσει» το ζήτημα, όπως γίνεται συνήθως, γιατί στην ούγια θα φέρει το όνομα του Αβέρωφ Νεοφύτου που πρώτος τόλμησε να ανακινήσει το θέμα… Τόσο απλά.  Ιδού λοιπόν η Ρόδος για όλους!