To Top
13:11 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μην το παίρνετε τόσο χαλαρά, είναι επικίνδυνο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μην το παίρνετε τόσο χαλαρά, είναι επικίνδυνο
  10 Οκτωβρίου 2018, 11:03 πμ  

Πριν μας πιάσουν τα τσουνάμια να κάνω ένα πολύ απλό ερώτημα: Εάν έχουμε χαλαρή ομοσπονδία, θα φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και θα μας αφήσει ήσυχους; Θα αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός και θα τερματιστούν οι εγγυήσεις; Και θα έχουμε κανονικό κράτος; Διότι, έτσι όπως τα έλεγαν τόσο καιρό οι ηγέτες μας έδωσαν την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν ήταν το πολιτειακό μόρφωμα που θα κατασκευάσουν, αλλά το ότι όσα κι αν προσφέραμε στη διοίκηση του νέου κράτους, η Τουρκία δεν ήταν διατεθειμένη να απελευθερώσει πραγματικά την Κύπρο. Και φυσικά ούτε αν είναι χαλαρή ή σφικτή η ομοσπονδία θα το κάνει. Επομένως, τι στο καλό συζητάμε; Τι στο καλό συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο και κοροϊδεύουν τους πολίτες οι αρχηγοί τους;
Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια μεγάλη απάτη. Οι ηγέτες μας εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και να αποδεχτούν λύση συνομοσπονδίας, δηλαδή, λύση δύο κρατών και επιμένουν να την ονομάζουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η χαλαρή κεντρική κυβέρνηση (αυτό είναι η χαλαρή ομοσπονδία) έχει ήδη συμφωνηθεί. Οι πρόνοιες, που συζητούσαν και συμφωνούσαν μέχρι τώρα, τόσο ο Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης, όριζαν τη χαλαρή κυβέρνηση, αλλά δεν ήθελαν να το ομολογήσουν διότι όλη η πολιτική ηγεσία μέχρι τώρα μιλούσε για ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ως η μόνη που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενότητα του κράτους. Ωστόσο, συμφώνησαν πρόνοιες συνομοσπονδιακού πολιτεύματος και όχι ομοσπονδιακού. Και συνομοσπονδία σημαίνει ότι δύο προϋπάρχοντα κράτη συνομολογούν ένα συνεταιρισμό για να έχουν μια χαλαρή κεντρική κυβέρνηση ώστε να αποκτήσουν μία διεθνή προσωπικότητα. Δηλαδή, να έχουν κοινές πρεσβείες στο εξωτερικό, κοινή εκπροσώπηση στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, κοινές διεθνείς συμφωνίες. Αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ούτε την ενότητα του κράτους, ούτε την ενότητα του λαού. Αντίθετα, νομιμοποιεί υπό το πρόσχημα αποφυγής της διχοτόμησης και των δύο κρατών, αυτό ακριβώς. Την ντε γιούρε διχοτόμηση και τα δύο κράτη. Και μάλιστα, εγκαταλείποντας στον βωμό αυτού του συνεταιρισμού τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όταν ο Χριστόφιας συμφωνούσε το 2006 με τον Ταλάτ ότι δεσμεύονται πως «ο συνεταιρισμός θα έχει μία Ομόσπονδη Κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μία Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, ίσου καθεστώτος», αυτό ακριβώς συμφωνούσαν. Τη συνομοσπονδία. Κι αυτό ικανοποιούσε τη θέση της τουρκικής πλευράς, όπως διατυπωνόταν λίγο νωρίτερα τον ίδιο χρόνο στις αποφάσεις της Ισλαμικής Διάσκεψης «για συνεταιρισμό δύο ισότιμων χωριστών κρατών».

Κι όταν ο Αναστασιάδης συμφωνούσε το 2014 με τον Έρογλου ότι «οι συνιστώσες πολιτείες  θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» και «οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών», αυτό ακριβώς συμφωνούσε κι αυτός. Δεν μας λένε κάτι καινούργιο σήμερα. Απλώς μας πλασάρουν αυτό που ήδη είχαν συμφωνήσει. Λέγοντάς μας, μάλιστα, ότι το κάνουν για να αποφύγουν τη λύση δύο κρατών που προτάσσουν οι Τούρκοι. Δηλαδή, συμφωνούν τα δύο κράτη, αλλά συνεχίζουν να τα ονομάζουν ΔΔΟ. Οι συνέπειες των δύο κρατών, αυτές που οι ίδιοι μας λένε ότι πρέπει να αποφύγουμε, παραμένουν. Μας λένε, για παράδειγμα, ότι δύο κράτη σημαίνει ότι θα έχουμε εδώ απέναντί μας την Τουρκία, θα έχουμε σύνορα με την Τουρκία. Και ακριβώς αυτό θα έχουμε και με τη λύση «χαλαρής ομοσπονδίας». Θα έχουμε την Τουρκία στο κατεχόμενο μέρος, όπως και σήμερα, με τη διαφορά ότι δεν θα πρόκειται πλέον για παράνομη κατοχή, θα την έχουμε νομιμοποιήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα της δώσουμε και νόμιμο δικαίωμα να εξουσιάζει και την ελεύθερη Κύπρο αφού θα έχει λόγο στη διεθνή της εκπροσώπηση μέσω της χαλαρής κεντρικής κυβέρνησης. Και πρωτίστως, στις διεθνείς της συμφωνίες, όπως π.χ. είναι οι συμφωνίες αξιοποιήσεις ή μεταφοράς του φυσικού αερίου.

aristosm@phileleftheros.com

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...