Η αγορά οικιστικών μονάδων στην επαρχία Λεμεσού, κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021), δεν φαίνεται να διατηρεί την τάση που αναπτύχθηκε πριν από δύο χρόνια, αφού δεν κατάφερε να αντισταθεί (σε ετήσια βάση) στις αρνητικές πιέσεις της οικονομίας. 

Ωστόσο, στην αγορά της επαρχίας Λεμεσού, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η στήλη από την εταιρεία Landbank Analytics, η προτίμηση των αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα καταγράφεται ενισχυμένη σε σχέση με τις οικίες. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα φαίνεται να στηρίζεται τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επενδυτές, που ακόμη θεωρούν την αγορά οικιστικών μονάδων συμφέρουσα. 

Κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, το ενδιαφέρον των αγοραστών για διαμερίσματα στην επαρχία Λεμεσού επικεντρώθηκε πρωτίστως στους Δήμους Λεμεσού (51%) και Γερμασόγειας (27%), για μονάδες κυρίως δύο και τριών υπνοδωματίων. Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των διαμερισμάτων παρουσίασε τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην κτηματαγορά στους δήμους της επαρχίας Λεμεσού, με συνολικά 335 πωλήσεις, αξίας €58,1 εκ. περίπου. Σε ετήσια βάση, παρατηρήθηκε μείωση 16% σε όγκο και 37,75% σε αξία.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, 170 πωλήσεις ή 51% του συνόλου καταγράφηκαν στον Δήμο Λεμεσού. Ακολουθεί ο Δήμος Γερμασόγειας με 79 πωλήσεις ή 24% και ο Άγιος Τύχωνας με 37 πωλήσεις ή 11%. Ακόμα πιο κάτω βρίσκονται οι  Δήμοι Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου, με 7% και 4% αντίστοιχα. Σε σχέση με το μέγεθος των διαμερισμάτων, το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται πρωτίστως στα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, οι πωλήσεις των οποίων αντικατοπτρίζουν το 36% του συνόλου. Ακολουθούν τα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων με 31%. Το ενδιαφέρον των αγοραστών για μικρότερα διαμερίσματα του 1ός υπνοδωματίου καταγράφεται στο 16% ενώ για στούντιο στο 11%.

Στο Δήμο Γερμασόγειας καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,404. Ακολουθεί ο Άγιος Τύχωνας με €2,227/τ.μ. και ο Δήμος Αγίου Αθανασίου με €2,020/τ.μ. Πολύ κοντά μεταξύ τους βρίσκονται οι Δήμοι Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδιών και Λεμεσού με το μέσο όρων να κυμαίνεται στα €1,880/τ.μ.  

Οι υψηλότερες τιμές ανά τ.μ. κατά την περίοδο αναφοράς καταγράφεται στον Δήμο Γερμασόγειας, με €6,397/τ.μ. και Λεμεσού με €5,932/τ.μ. Σε γενικές γραμμές, οι μέγιστες τιμές καταγράφονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε όλες τους Δήμους/περιοχές της Επαρχίας Λεμεσού, ιδιαίτερα όταν αυτές συγκριθούν με τις υψηλότερες τιμές ανά τ.μ. που καταγράφηκαν στις υπόλοιπες τέσσερις Επαρχίες.

 

Το 100% του Amathus στην οικογένεια Λανίτη

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η οικογένεια Λανίτη και οι εταιρείες Lanitis E.C. Holdings Limited και Unity Managers (Cyprus) Limited κοινοποίησαν την οριστική απόφασή τους για διενέργεια ολικής εκούσιας δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους της εταιρείας Amathus για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της. Η σκοπούμενη αντιπαροχή για την απόκτηση των τίτλων της Amathus είναι €0,20 ανά μετοχή, πληρωτέα σε μετρητά, σε όλους τους μετόχους που θα αποδεχτούν τη Δημόσια Πρόταση, αντιπροσωπεύοντας premium 51,5% από την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης. Οι προτείνοντες κατέχουν άμεσα 106.580.351 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 85,469% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Amathus, ενώ έχουν ήδη προβεί σε διευθετήσεις με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου για την καταβολή της απαιτούμενης αντιπαροχής προς τους μετόχους της Amathus που θα αποδεχτούν τη Δημόσια Πρόταση. Αυτό που απομένει είναι να εξασφαλιστεί η τυπική έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ η δημόσια πρόταση θεωρείται ήδη επιτυχής καθώς οι προτείνοντες κατέχουν ποσοστό πέραν του 50% των δικαιωμάτων ψήφου της Υπό Εξαγορά Εταιρείας.

 

Νέα μεγάλη ανάπτυξη στον Στρόβολο

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για μεγάλη ανάπτυξη στον Στρόβολο. Η προτεινόμενη ανάπτυξη, με την επωνυμία «The Courtyard», αφορά την ανέγερση πέντε εξαώροφων πολυκατοικιών (ισόγειο και πέντε όροφοι), με 65 διαμερίσματα διαφόρων τύπων, ενιαίο υπόγειο χώρο στάθμευσης ενός επιπέδου και τοπιοτεχνημένο υπαίθριο χώρο στο ισόγειο, όπου θα απαγορεύεται η διακίνηση αυτοκινήτων. Το τεμάχιο ανάπτυξης βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Στροβόλου και αποτελεί το πρώτο έργο της εταιρείας Green Park Residences. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα δημιουργηθεί ενιαίος υπόγειος χώρος στάθμευσης ενός επιπέδου 5.200 τ.μ., ο οποίος θα διαθέτει 140 θέσεις στάθμευσης. Το σύνολο του εμβαδού των καλυμμένων χώρων θα ανέρχεται σε 10.016 τ.μ. Εκ των σημαντικών στοιχείων του προτεινόμενου έργου αποτελεί η δημιουργία υπαίθριου χώρου που αντιστοιχεί στο 46% του καθαρού εμβαδού της ανάπτυξης και γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται περιμετρικά τα πέντε κτήρια. Ο συγκεκριμένος χώρος θα διαθέτει κιόσκι για φυσική άσκηση, διαδρόμους για περπάτημα και άθληση, συντριβάνι, παγκάκια, ησυχαστήριο.

 

Νέος επικεφαλής στη Lidl Κύπρου

Ο Ιάκωβος Ανδρεανίδης, μετά από 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας στη Lidl, παραδίδει στον ελβετικής καταγωγής Martin Brandenburger, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της διοίκησης της Lidl Κύπρου. Η πορεία του Martin Brandenburger στη Lidl ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, ενώ φέρνει μαζί του σημαντική εμπειρία από χώρες του εξωτερικού, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων στην Κροατία και την Ελβετία, καθώς και Μέλος της Διοίκησης Πωλήσεων στην Ιταλία και τη Μάλτα. Μέχρι πρότινος ήταν Μέλος της Διοίκησης Logistics στη Lidl International, τη μητρική εταιρεία με έδρα τη Γερμανία.

 

Τα δάνεια τον Σεπτέμβριο

Σημαντική άνοδος καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια για αγορά κατοικίας, αλλά και στα δάνεια άνω του € 1 εκατ., σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2021, τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €386,9 εκ., σε σύγκριση με €278,4 εκ. τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €15,6 εκ., σε σύγκριση με €13,2 εκ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν άνοδο στα €106,2 εκ., σε σύγκριση με €89,5 εκ. τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο διάστημα, το επιτόκιο για δάνειο που αφορά αγορά κατοικία ανήλθε στο 2,20%, ενώ το επιτόκιο σε σχέση με τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 2,95% σε σύγκριση με 2,87% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, το επιτόκιο των καταθέσεων υποχώρησε στο 0,06% για καταθέσεις νοικοκυριών προθεσμίας έως ενός έτους, ενώ για τις εταιρείες αυξήθηκε στο 0,11%. Το σίγουρο πάντως είναι πως με αυτά τα στοιχεία δεν θα αργήσει η μέρα που θα δούμε αρνητικά επιτόκια.

 

 

Χώρος ψυχαγωγίας η πρώην υπεραγορά Δήμος

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η πρώην υπεραγορά Δήμος στη λεωφόρο Στροβόλου εξαγοράστηκε από γνωστό Κύπριο επιχειρηματία, ο οποίος θα μετατρέψει το κτήριο σε ένα υπερσύχρονο χώρο παιχνιδιών ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Το κτήριο ήταν στο χαρτοφυλάκιο της Gordian Holdings και πωλήθηκε για το ποσό του €1,2 εκατ. Διαθέτει υπόγειο με εμβαδόν εσωτερικών χώρων 640 τ.μ. σε ενιαία διαρρύθμιση. Το ισόγειο έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 550 τ.μ. και το μεσοπάτωμα 280 τ.μ. Ο πρώτος όροφος έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 500 τ.μ. και είχε διαμορφωθεί ως γραφειακός χώρος, διαιρεμένος με γυψοσανίδες σε οκτώ μικρότερους χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, κουζίνα, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ο δεύτερος όροφος έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 500 τ.μ και χρησιμοποιείτο κατά το ήμισυ. 

[email protected]