Πέρσι τέτοια εποχή είχα κάνει επίθεση στη μονάδα ιχνηλάτησης επειδή ενώ είχα δηλωθεί ως επαφή κρούσματος και είχα τηρήσει την καραντίνα, που τότε ήταν 14 ημέρες, δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ και κανένας μαζί μου για να πάω για εξέταση. Είχα πει μάλιστα τότε, ότι για την κατάσταση που επικρατούσε στη Λεμεσό (που τώρα επικρατεί παγκύπρια αλλά μάλλον ανησυχώ μόνο εγώ και 2-3 επιστήμονες οι οποίοι τα λένε και βρίσκουν και τον μπελά τους), ευθύνη έφερε η μονάδα ιχνηλάτησης, η οποία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων δεν μπορούσε να κάνει σωστά τη δουλειά της. 

Φέτος, και δεν είναι ο στόχος μου να τα βάλω και πάλι με τη μονάδα ιχνηλάτησης, τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς δείχνουν και πάλι τον ίδιο δρόμο. Τα δεδομένα στις γειτονικές μας χώρες «φωνάζουν», οι αλυσίδες κρουσμάτων, όπως έχει λεχθεί επίσημα, άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρους εργασίας, σχολεία, γάμους και βαφτίσεις. Ακριβώς αυτό που έγινε και πέρσι αλλά δεν δίναμε και πολλή σημασία, γιατί θέλαμε να προλάβουμε τη γιορτινή σεζόν και τελικά όχι μόνο δεν την προλάβαμε αλλά στείλαμε και τους μαγαζάτορες στα σπίτια τους στην πιο κερδοφόρα για εκείνους εποχή, το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται. 

Τα δεδομένα δεν είναι βεβαίως εντελώς τα ίδια, αφού φέτος το 67% του συνολικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και όσο και αν τα εμβόλια δεν μας έδωσαν τη ζωή μας πίσω, όπως κάποιοι μας υπόσχονταν, μας προστατεύουν σε τεράστιο βαθμό και έχουν σώσει ήδη ζωές. 

Στην πράξη όμως και με απλά μαθηματικά, το 67% δεν σημαίνει και πολλά πράγματα αφού μας λέει ότι το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού παραμένει εντελώς εκτεθειμένο στον κορωνοϊό. Διευκρινίζω ότι το 80% που λένε κάποιοι από το υπουργείο Υγείας δεν αφορά στο σύνολο του πληθυσμού αλλά μόνο τους ενήλικες. 

Τις τελευταίες δύο μέρες είδαμε επιστήμονες να επαναστατούν, είδαμε επιστήμονες να είναι κάπως πιο συγκρατημένοι ενώ κάποιους άλλους επιστήμονες έχει καιρό να τους δούμε. Για την ακρίβεια, έχουμε να τους δούμε από τότε που δεν τους δόθηκε νομική ασυλία. Ώρα τους καλή, δεν μας έκαναν και τίποτα οι άνθρωποι. 

Ο υπουργός Υγείας, αφού έγινε το έλα να δεις στο παρασκήνιο και κάποιοι από το Υπουργείο προσπάθησαν ανεπιτυχώς, ευτυχώς, να περάσουν το μήνυμα ότι οι επιστήμονες φωνάζουν επειδή λένε ότι δεν τους δίνουν στοιχεία ενώ τους δίνουν, έκανε χθες τη δική του κίνηση προσκαλώντας τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε σύσκεψη τη Δευτέρα το πρωί. Θα δούμε τι θα βγει και θα δούμε και ποια μέλη της ΣΕΕ θα παρουσιαστούν γιατί η συμμετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής δεν είναι και  αθρόα. Ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και να ευχηθούμε ότι φέτος δεν θα κάτσουμε να «παρακολουθούμε τα δεδομένα», όπως μας έλεγαν πέρσι και τελικά μας αιφνιδίασαν παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ας είμαστε έτοιμοι μια φορά πριν να έρθει και να μας βρει το κακό. Ας είμαστε έτοιμοι, ας έχουμε το πλάνο μας και μακάρι και τρεις φορές μακάρι να μην το χρειαστούμε.

Το σίγουρο είναι ότι το αφήγημα «είμαστε θωρακισμένοι και το 80% του πληθυσμού (του ενήλικα πάντοτε), είναι καλυμμένο εμβολιαστικά», θα σταματήσει γιατί εκτός των άλλων είναι παραπλανητικό. Μας οδηγεί σε εφησυχασμό και ο εφησυχασμός φέρνει μαζί του μεγαλύτερη διασπορά του ιού και μετά μας φταίει ο απείθαρχος κόσμος. 

Και το νου σας στα σχολεία, γιατί πολύ το ακούμε τις τελευταίες ημέρες από κάποιους, που πάντα όπως φαίνεται είχαν άχτι τα σχολεία, ότι αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ μαθητών. Μην τα κλείσετε. 

[email protected]