Σε εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε δύο μέτωπα βρίσκεται η Λευκωσία συνεχίζοντας τις προσπάθειες καταδίκης και αντίδρασης στις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι και όχι μόνο. Μετά την ξεκάθαρη προεδρική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες, η προσοχή της Κυβέρνησης στρέφεται τώρα προς τις Βρυξέλλες αλλά και προς Νέα Υόρκη ενόψει του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να υπάρξει μία ξεκάθαρη δήλωση των 27 κρατών-μελών με τις οποίες αφενός θα καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες και αφετέρου να υπάρχει ρητή προειδοποίηση για μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση μη ανάκλησης των τετελεσμένων στο Βαρώσι. Όπως πληροφορούμαστε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες κατ’ επανάληψη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Εμπόδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποτελεί το Βερολίνο, με τη γερμανική Κυβέρνηση να επιμένει σε μία πιο ήπια αναφορά κειμένου για την Άγκυρα όσον αφορά στο σκέλος της προειδοποίησης για κυρώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες τηλεφωνικές επαφές και με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης και της Ιρλανδίας και της Ινδίας ενόψει του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου. Νέο προσχέδιο κειμένου θα κυκλοφορήσει σήμερα, ενόψει του τελικού κειμένου στις 29 του μήνα. Θέση της Λευκωσίας είναι ότι θα πρέπει, πέραν της καταδίκης για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, να υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στη ΔΔΟ ως βάση λύσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και σε αναφορές ενεργειών για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε χθες βράδυ για το Ισραήλ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Yair Lapid.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κ. Χριστοδουλίδης στη γειτονική χώρα θα βρεθούν οι διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του, που θα είναι και οι πρώτες που θα έχουν οι δύο υπουργοί αφότου ο κ. Lapid ανέλαβε καθήκοντα, τον περασμένο μήνα.

Οι κ. Χριστοδουλίδης και Lapid θα έχουν σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων θα ανασκοπηθούν οι διαρκώς αναβαθμιζόμενες διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και θα εξετασθούν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους σε αριθμό από συγκεκριμένους τομείς. 

Θα συζητηθούν επίσης θέματα που άπτονται της προώθησης περιφερειακής συνεργασίας και διαλόγου και θα ανταλλαγούν απόψεις, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τη νέα υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar, με την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, καθώς και για τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στους εν λόγω τομείς.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός σε χωριστές συναντήσεις από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog και από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Naftali Bennett, με τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στην Αθήνα μεταβαίνει αύριο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.