Το παράθυρο μιας συνάντησης, έστω και ανεπίσημης, μεταξύ των πλευρών στη Νέα Υόρκη παραμένει ανοικτό, γεγονός που δείχνει ότι ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί να αποφύγει τις όποιες κατηγορίες ότι δεν θέλει διάλογο. Την περασμένη εβδομάδα η τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω του Εργκιούν Ολγκούν απαντούσε αρνητικά στην Τζέιν Χολ Λουτ για μια συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις του (πηγή ΓΤΠ) αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς σημειώνοντας ότι όλα αξιολογούνται ενόψει και του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη. Σημείωσε ότι ανάλογη αξιολόγηση της κατάστασης γίνεται και από πλευράς τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, βασικός κρίκος στην αλυσίδα της απόφασης που θα παρθεί για τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό.

Κινήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, περιλαμβάνουν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, άλλες διμερείς επαφές και «μια ανεπίσημη συνάντηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά». Χωρίς να προσδιορίσει εάν η συνάντηση αυτή θα είναι σε επίπεδο ηγετών ή διαπραγματευτών. Σημειώνεται ότι η Τζέιν Χολ Λουτ είχε προσπαθήσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι Ολγκούν και Μαυρογιάννη, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίστηκε ανέτοιμη για μια τέτοια συνάντηση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Ερσίν Τατάρ θα πάει στη Νέα Υόρκη επιμένοντας στη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια συμφωνία με συνεργασία δύο χωριστών, ίσως και κυρίαρχων κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι». Πέραν της συνάντησης με τον ΓΓ ΟΗΕ ο Ερσίν Τατάρ καταβάλλει προσπάθειες για συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, προκειμένου να προωθήσει τη θέση του στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε, είχε αλληλογραφία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, στον οποίο διαβίβασε την επιθυμία του για συνάντηση στη Νέα Υόρκη. 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων φρόντισε και σ’ αυτές του τις δηλώσεις να διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο ’60. Ξεκαθάρισε πως για τους Τουρκοκύπριους δεν μπορεί να τίθεται θέμα επιστροφής στο 1960. Σε άλλες δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως οι Τούρκοι της Κύπρου «δεν θα γυρίσουν και δεν πρέπει να γυρίσουν στην προ του 1974 περίοδο».

Παραδοχή εποικισμού 

Ο Ερσίν Τατάρ κατά την επίσκεψή του στο Ικόνιο (Γκιουνές/ΓΤΠ) θέλοντας να αναδείξει τη διασύνδεση της περιοχής με τα κατεχόμενα παραδέχθηκε τη μαζική μεταφορά Τούρκων υπηκόων για σκοπούς εποικισμού. Σύμφωνα με τον Τατάρ, κάπου 12 χιλιάδες οικογένειες από τις πόλεις Ικόνιο, Καράμαν και Άκσεχιρ της Τουρκίας εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Μιλώντας στην εκδήλωση στο Ικόνιο ο Τατάρ ανέφερε πως «είμαστε εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και άνθρωποι που προέρχονται από το ίδιο έθνος, την ίδια φυλή». 

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως όταν οι Οθωμανοί το 1878 παρέδωσαν την Κύπρο στους Άγγλους ο πληθυσμός ήταν 50 χιλιάδες Τούρκοι και 100 χιλιάδες Έλληνες. «Η διαφορά ήταν 50 χιλιάδες. Το 1960 οι δικοί μας από 50 χιλιάδες έγιναν 100 χιλιάδες. Οι Ε/κ από 100 χιλιάδες έγιναν 400 χιλιάδες. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής περιόδου, πραγματικά στράφηκε ο πληθυσμός εναντίον μας προσελκύοντας πληθυσμό από την Ελλάδα και άλλα νησιά» είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «παρά την καλή θέληση των Τ/κ και της Τουρκίας, καθώς δεν υπάρχει πλέον ελπίδα συμφωνίας, δεν θα είχε νόημα τα Βαρώσια να παραμείνουν κλειστά για άλλα 47 χρόνια».

«Τα Βαρώσια ήταν ουσιαστικά μια περιοχή που ανήκε στα τουρκικά μας ιδρύματα. Μετά το 1571, ολόκληρο το νησί ήταν ουσιαστικά ένα οθωμανικό νησί και οι ιδιοκτησίες εκεί ανήκαν σε μια σειρά βακούφια. Υπάρχουν έγγραφα. Μια περιοχή που ανήκει σε 3 ή 5 ιδρύματα δωρίστηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας και ως αποτέλεσμα αυτής της δωρεάς, εκεί ανεγέρθηκαν ξενοδοχεία και κτήρια. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ανήκει σε άλλους, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει στους Ε/κ. Γιατί είναι γη των προγόνων μας. Η Αμμόχωστος μας είναι πραγματικά μια από τις πιο όμορφες και σημαντικές πόλεις της βόρειας Κύπρου. Υπήρξε μια μεγάλη εξέλιξη μετά το 1974»,  υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.